Naslovna / Psihologija

STRES, TUGA, ANKSIOZNOST: Kako da se izborite sa psihičkim pritiskom u doba korone

Priredio/la: eKlinika|14:30 - 20. 11. 2020.

Tokom pandemije covi 19 možda ste osetili strah, tugu, osećate ste usamljeno, a i stres je veći… Zato je važno da nešto preduzmete da sebi pomognete

strah Pronađite tehniku da suzbijete strah i anksioznost Foto: Shutterstock

Pandemija covid 19 donela je mnoge promene u našim životima, a sa njima i neizvesnost, promenu dnevne rutine, finansijske pritiske… Možda ste zabrinuti za svoje zdravlje, pitate se koliko dugo će pandemija trajati, da li ćete ostati bez posla i šta će doneti budućnost. Preopterećenost informacijama i lažnim vestima može da vas u potpunosti izbaci iz takta.

Tokom pandemije Covid 19 možda ste osetili stres, anksioznost, strah, tugu i usamljenost. A ukoliko imate već neki problem vezan za mentalno zdravlje, uključujući anksioznost i depresiju, stanje može da vam se pogorša.

Stručnjaci iz Mayo klinike su dali nekoliko saveta kako da se izborimo sa dugoročnim psihičkim pritiskom izazvanim pandemijom.

Vodite više računa o sebi

Napravite strategiju kako da vodite računa o svom mentalnom i fizičkom zdravlju. To može iz korena da promeni vaš život. Osmislite na koji način ćete voditi više računa o sebi zajedno sa svojom porodicom ili ukućanima, tako ćete postići pravi rezultat. Mislite o zdravlju svog tela, nemojte zanemariti osnovno pravilo –  da se naspavate. Uvek u isto vreme idite u krevet. Poštujte svoju dnevnu rutinu, čak i ako radite od kuće.

Uvedite u vašu dnevnu rutinu i vežbanje

Redovna fizička aktivnost i vežbe mogu da vam pomognu da smanjite anksioznost i poboljšate raspoloženje. Osmislite aktivnosti koje će uključiti kretanje, kao što su ples ili trčanje u mestu. Vežbajte u obližnjem parku ili na trim stazi, pod uslovom da imate potrebnu distancu od ljudi.

Jedite zdravo

Praktikujte balansiranu ishranu. Preskočite brzu hranu ili jela sa dosta šećera. Smanjite unos kofeina, on može da bude uzrok anksioznosti.

Izbegavajte duvan i alkohol

Pušenje može da poveća rizik od teških respiratornih bolesti. Pošto covid 19 već nepovoljno utiče na pluća, njihovo dodatno opterećenje nije poželjno. Alkohol nikad nije rešenje. On samo privremeno otklanja stres, ali dugoročno može ostaviti loše posledice.

Nađite načina da odmorite oči od ekrana

Ako provodite vreme na kompjuteru ili često gledate u telefon šansa da se vaš mozak odmori je manja. Zato je potrebno da s vremena na vreme odmorite oči od gledanja u ekran. Trudite se da 30 minuta pre spavanja ne gledate u telefon, kompjutrer ili TV.

Odmarajte se i napunite baterije

Nađite vremena za odmor. Čak i nekoliko minuta u tišini može da bude blagotvorno za vaš organizam. Mnogi ljudi praktikuju jogu, vežbe disanja ili meditaciju kako bi redukovali stres. Napunite kadu i odmorite se u toploj kupki ili čitajte knjigu. Osmislite neku aktivnost koja vas najviše opušta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo