Naslovna / Psihologija

Psiholog otkriva: Kroz šta sve psihički prolaze oboleli od dijabetesa u Srbiji

Priredio/la: P. Živković|15:00 - 10. 11. 2020.

Oko 40 odsto osoba koje imaju dijabetes suočava se sa depresijom

Depresija Istovremena borba protiv depresije i dijabetesa iscrpljuje Foto: Unsplash

Užasno je što sam dijabetičar, to je najgora stvar koja je mogla da mi se desi – rečenica je koju psihološkinja Dunja Božović često čuje od pacijenata koji su oboleli od dijabetesa. Mnoge osobe sa dijabetesom, objašnjava ona, imaju simptome depresivnosti i proživljavaju najrazličitije strahove poput straha od odbacivanja, osećaja nedekvatnosti, stida i anksioznosti.

– Teška osećanja javljaju se zato što život sa dijabetesom zaista nije jednostavan, ali i zato što u našem društvu, nažalost, postoji diskriminacija osoba sa dijabetesom. Pacijenti sa mnom dele potresne stvari. Pitaju se da li su defektni zato što imaju dijabetes, da li će ih iko voleti, plaše se da su svima odbojni i slično. Ponekad ih ne uznemiravaju sami događaji, već uverenja i misli koje imaju povodom situacije – objašnjava naša sagovornica.

Šta je zajedničko depresiji i dijabetesu?

Depresija i dijabetes ponekad imaju slične simptome. Problem sa koncentracijom i hronični umor samo su neki od njih. Zbog toga je ponekad teško razaznati da li su ovi simptomi izazvani dijabetesom, depresijom ili su posledica obe bolesti. Iako sam dijabetes ne može da bude uzrok nastanka depresije, ipak može da je pogorša ukoliko već imate ovaj poremećaj raspoloženja ili ste mu skloni. Veliki je problem što mnogi ljudi ne mogu da prepoznaju dijabetes u početnom stadijumu.

Kako depresija utiče na dijabetes?

Oko 40 odsto osoba koje imaju dijabetes suočava se sa depresijom. Depresija je ozbiljno mentalno stanje. Ona može da pogodi svakoga, bez obzira na to da li je neko u vašoj porodici imao depresiju. Ona ne utiče samo na pojedinca, već predstavlja veliki teret i za njegovu porodicu.

Ukoliko osećate simptome depresije duže od dve nedelje, obavezno se obratite lekaru. Depresija može da utiče i na dijabetes, posebno na uspešnost borbe protiv ove bolesti. Evo kako da prepoznate depresiju:

  • Nemate volju da radite i ne želite da se družite sa ljudima. Možda ne možete da vodite računa o dijabetesu na pravi način – izbegavate redovne preglede, ne pijete lekove, vaše životne navike nisu usklađene sa bolešću koju imate. Sve ovo može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.
  • Osećate se loše duži vremenski period. Ustajete noću iz kreveta i ne možete da zaspite. Jedete više nego što biste smeli, što može dovesti do povišenog šećera u krvi. Ili suprotno – ne jedete redovno.
  • Zbog depresije imate slabu koncentraciju. Sporije se krećete i nemate snage da pričate.
  • Jedan od ozbiljnih problema koji se javljaju su i suicidalne misli, što može biti posledica ove dve iscrpljujuće bolesti.

Iako pad energije izazvan depresijom može da bude veoma neprijatan, on obično ne traje dugo i zato je važno da ne budete mnogo zabrinuti kada dođe do toga.

Kako da se ponašate ukoliko imate dijabetes i depresiju?

Pomoć stručnog lica je ključna ukoliko uočite da vas simptomi koje smo naveli muče duže vreme. Zato se ne libite da odete kod lekara koji će vas uputiti na dalje lečenje. Možda nije lako u početku prihvatiti da bolujete od depresije, ali ne treba da vas bude sramota ukoliko osetite potrebu da tražite pomoć stručnog lica. Razgovor o bolesti je takođe važan. Pričajte sa svojom porodicom i prijateljima, u borbi protiv depresije veoma je važna podrška vašeg okruženja.

Šta da uradite kako biste podigli raspoloženje?

Najvažnije je da pronađete terapiju koja odgovara vašem organizmu. Osim toga, potrebno je da podredite svoje navike zdravstvenom stanju. Osim razgovora sa porodicom i prijateljima, važno je da radite na sebi.

Ishrana za osobe koje boluju od dijabetesa često predstavlja veliki problem. Na listi hrane koju možete da jedete nađite onu koja vam najviše prija. Nekad hrana može da popravi raspoloženje, posebno kada jedete umereno i u skladu sa svojim bioritmom.

Pokrenite se. Vežbanje može da pomogne u regulisanju dijabetesa. Vežbanjem možete da dovedete svoju težinu u balans i vidno popravite raspoloženje.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo