Naslovna / Psihologija

Evo kako smeh i smisao za humor deluju na telo i duh

Priredio/la: J. M.|20:00 - 28. 11. 2020.

Novija istraživanja pokazuju da smeh zaista deluje na ljudsko zdravlje. Humor, šala, vic zaslužuju visoko mesto u terapijskim sredstvima, smatraju lekari. Zato, pokušajte da nađete smešnu stranu svega…

Istraživači s “Harvard Medical School” koji su proučavali vitalnost osoba u zrelim godinama i izglede za dugotrajan život, otkrili su da ljudi s pravim osećajem za humor imaju veliku šansu da dožive stotu. Utvrdili su da posedovanje smisla za humor i šalu znatno produžava život, podstiče ljudsku sreću, donosi jače obrambene sposobnosti, oplemenjuje dušu i telo.

Naučnica dr. Mardžori Hater Silver, koja je vodila taj istraživački projekat, kaže da smeh donosi iste rezultate kao i svakodnevna fizička aktivnost poput trčanja ili neke druge grupe fizičkih vežbi. Smeh dovodi do mentalnog smirenja, opuštanja mišića, dubljeg disanja, poboljšane cirkulacije i aktivnijeg metabolizma.

Smeh stvara antitela

Dr. Herbert Lefkort sa univerziteta “Vaterlo” iz Ontarija u Kanadi, sproveo je eksperiment na grupi pacijenata u različitim stadijumima oboljenja. Poređenjem ispitanika, zaključeno je da su oni koji su se tokom eksperimenta najviše smejali, zbijali šale, iskazivali vedrinu i radost, imali najveći nivo rasta novonastalih antitela u organizmu. Ta studija dokazuje da smeh i vedrina poboljšavaju imunitet, jer podstiču telo na povećano stvaranje prirodnih antitela protiv raznih bolesti.

Smeh kao psihoterapija

Ipak, najvažniji je psihološki uticaj smeha i vedrog raspoloženja na stvaranje tople, udobne i podsticajne atmosfere u porodici, na radnom mestu i u životnom okruženju uopšte. U tako opuštenoj, vedroj, atmosferi, produktivnost, radni elan i učinak mnogo su bolji, a međuljudski odnosi na visokom nivou. Sukobi, krize i loši odnosu u zajednici podrivaju radnu disciplinu, stvaralački polet i zanos, a humor, vic i šala podižu ih na viši nivo.

Nema humora na silu

Čoveka nije moguće naučiti kako da postane srećan, ali može se vaspitati tako da se oseća srećnim. Sreća, vedro raspoloženje, smisao za humor i šalu, usađuju se ljubavlju, dobrotom, razumevanjem, ličnim primerom, a ne na silu.  Možemo nekoga primorati da radi, ali ne i da uživa u radu, da bude radostan, vedar i zadovoljno se smeška.
U isto vreme nemoguće je maskom osmeha prikriti boli, brige, patnje i probleme. Duboko povređen, ponižen, očajan ili teško bolestan čovjek, onaj koji je izgubio voljenu osobu, nije raspoložen za šalu. Tu pomažu topla ljudska reč, saosećanje, vedrina duha, staloženost, smirenost i potpora. Smeh, humor, šala i vedrina lek su za obične svakodnevne brige i probleme koje smo previše uzeli k srcu, a koji ipak, ako previše brinemo, mogu da dovedu do ozbiljnih problema.  Zato, smejte se.

 

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo