Naslovna / Psihologija

Da li retrogradni Merkur zaista može da utiče na naš život, planove i emocije…

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 30. 09. 2021.

Počeo je „retrogradni Merkur“. Ipak, ne treba unapred „planirati“ moguće negativne događaje, jer negativno razmišljanje može sve da oteža

retrogradni merkur- uticaj na život -planove Retrogradno kretanje planete Merkur počelo je 27.septembra i ovog puta će trajati do 17. oktobra Foto: Shutterstock

Ljubitelji astrologije i oni koji u nju veruju sigurno su već spremni na to da im sleduje mogući period problema u komunikaciji, nesporazuma, za koje, kako obično objašnjavaju, nije bilo razloga, neočekivanog kvarenja novih tehničkih uređaja, nepredviđenih okolnosti u saobraćaju ili na putovanjima, započetih a nezavršenih poslova, grešaka u potpisivanju važnih dokumenata. Po njihovom verovanju, retrogradno kretanje planete Merkur počelo je 27.septembra i ovog puta će trajati do 17. oktobra.

Optička iluzija zbog položaja planeta

Za naučnike koji se bave Kosmosom, retrogradni Merkur je optička iluzija.

– Retrogradno kretanje je očigledna promena u kretanju planeta u orbiti, ali ne može se racionalno objasniti time da se bilo koja planeta, pa ni Merkur, fizički kreće unazad u svojoj orbiti. Takav utisak se stiče zbog relativnih, povremenih položaja planeta u odnosu na Zemlju i na njihovu putanju kretanja oko Sunca – objasnili su zvaničnici National Aeronautics and Space Administration (N.A.S.A).

Opravdanje za loše stvari koje nam se događaju

Astrolog Alice Bell objašnjava da se u pojedinim periodima godine događa da, dok Merkur kruži oko Sunca, istovremeno usporava kretanje u svojoj orbiti. Za druge faktore u Svemiru sve se nastavlja normalnom brzinom, samo se čini da se Merkur kreće unazad jer je njegovo kretanje usporeno.

Njene kolege veruju da je Merkur planeta koja vlada komunikacijom, putovanjima, pisanjem, zadacima ili situacijama koje uključuju mogućnost da nešto ide teže ili krene naopako. Bell navodi da, bez obzira u šta verujete, ne treba dozvoliti astrologiji da vas liši ličnog prava o donošenju odluka, kao i da retrogradni Merkur ne bi trebalo da vas sprečava da radite neke stvari.

Mnogi ljudi skloni su da krive baš taj vremenski period za sve što im je krenulo naopako, ako im se događaju loše stvari, ili su odjednom postali malezorni. Najbolji savet bi za sve bio da usporimo, i pre svake važne odluke ili zadatka razmislimo još malo. Neke stvari će, ipak, možda ići sporije, neki planovi možda neće biti završeni baš tada, a veza koju ste započeli u ovom periodu možda se neće završiti slavno – opisuje astrolog Alice Bell .

Stati, razmisliti, dozvati strpljenje u pomoć

Ukoliko neki posao kasni, novac ne stigne kako je bilo planirano ili se na neko vreme odloži potpisivanje važnog ugovora, mnoge osobe će biti frustrirane, pod stresom i emocionalno uznemirene. Da bi se utvrdilo da li ovakve stvari zaista imaju veze sa periodom poznatim kao retrogradmi Merkur, trebalo bi, objavili su psiholozi California Psychological Association, da svako vodi neku svoju dugoročniju evidenciju. Ni to, objašnjavaju, ne bi moralo da znači da vam se nesporazumi ili nezgode događaju baš tada, u tom vremenskom razdoblju. Upravo zbog toga, savet je ovih stručnjaka, ako vam ide lošije nego što ste planirali, ponekad je dobro napraviti pauzu, sagledati gde ste u tom trenutku u odnosu na svoje obaveze, pozicije, planove i očekivanja, šta možete da promenite i unapredite.

Takođe, svako „planiranje“ mogućih negativnih događaja i njihova najava, može da vas stavi u poziciju osobe koja razmišlja na negativan način, a to itekako utiče na tok misli, raspoloženje, motiv, pa i moguću pojavu depresije i anksioznosti, posebno kod osoba koje su senzitivnije. Suprotno tome, pozitivan način razmišljanja otvara i više mogućnosti, energije, samopouzdanja i zahvalnosti.

Pokušajte da smanjite frustraciju i gledajte na stvari pozitivno

Astrolozi takođe veruju i da period retrogradnog Merkura ne utiče na isti način na sve horoskopske znake. Po njihovim navodima, znakom Device i Blizanaca vlada Merkur, pa bi osobe koje veruju u horoskop, a rođene su u tim intervalima, mogle da budu izloženije opisanim uticajima. Oni misle i da je osobama rođenim u periodima retrogradnog Merkura lakše da se „nose sa njim“.

Psiholozi California Psychological Association kažu da bez obzira da li verujete u astrologiju ili ne, vaš život i u toku retrogradnog hoda Merkura treba da funkcioniše što normalnije. Ako ne verujete, neka vas to ne dotiče. Ako verujete, nemojte biti previše frustrirani ako vam stvari ne idu na ruku i pokušajte da iskoristite to vreme za malo introspekcije i planiranja. Praktikujte jogu, šetajte, slušajte omiljenu muziku, meditirajte, i pronađite dovoljno vremena za sebe – univerzalni su saveti koji će doprineti vašem boljem mentalnom zdravlju i lakšem prevazilaženju nedaća.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo