Naslovna / Psihologija

Moralno gađenje deluje na mozak i jezik isto kao kada hrana ima jako loš ukus

Priredio/la: I. V.|17:00 - 12. 06. 2021.

Kada su ljudi svedoci moralnih prestupa i odvratnih scena, to im je više sputana motorička sposobnost jezika

moralno gađenje-loš ukus-mozak Foto: Shutterstock

Kada se nađemo u situaciji da budemo svedoci ponašanja koje krši određene moralne norme, naš mozak sputava neurone koji kontrolišu pokrete jezika – baš kao što to čini kada nešto ima loš ukus. Međunarodna istraživačka grupa predvođena univerzitetima u Bolonji i Mesini došla je do ovog rezultata u svojoj studiji objavljenoj u časopisu Social, Cognitive and Affective Neuroscience i nedavno nagrađena „Best Paper Prize 2021“ na 12. međunarodnoj konferenciji o neuroetičnosti.

Oralno poreklo morala

– Naša studija iznosi hipotezu o oralnom poreklu morala. Impuls odbijanja, koji je izvorno izazvan usmenim gnušanjem, podstiče povlačenje iz moralnih prestupa. Moralno gnušanje, prema tome, nije samo posledica misaonih procesa i mentalnih kognitivnih sposobnosti, već je povezano sa fiziološkim i emocionalnim reakcijama – kaže Alessio Avenanti koji je koordinator istraživanja i neuronaučnik u Odeljenje za psihologiju University of Bologna, kampus Cesena.

Veza sa gnušanjem jezika je intuitivna

Zaista, reč „odvratno“ opisuje ne samo ukus trule ili nejestive hrane, već i radnju ili ponašanje za koje smatramo da su odvratne jer krše moralne norme naše kulture ili sistema vrednosti. Istraživači su analizirali neurone koji kontrolišu motoričku aktivnost jezika kako bi otkrili da li se i kako ovaj odnos između morala i gnušanja oslanja na neuro-mehanizme povezane sa fizičkim odgovorima.

– Sa senzorne tačke gledišta, veza sa gnušanjem jezika je intuitivna, jer ovaj oralni mišić deluje kao senzorni organ koji kodira arome kroz receptore za ukus, koji se nalaze na njegovoj površini. U prethodnoj studiji već smo pokazali da nadražaji oralnog gnušanja mogu sputati motorni korteks koji kontroliše jezik. Ova studija potvrđuje da se sličan proces dešava kada smo svedoci kršenja morala – objašnjava Carmelo Vicario, prvi autor ove studije i profesor na University of Messina.

Sputavana motorička sposobnost jezika

Istraživači su došli do ovog zaključka koristeći Transkranijalnu magnetnu stimulaciju (TMS) na uzorku ispitanika. TMS je neinvazivni oblik stimulacije mozga, koji je istraživačima omogućio da stimulišu primarno motorno područje jezika zahvaljujući elektromagnetnoj zavojnici postavljenoj na glavi ispitanika. Ispitanicima studije predstavljene su vinjete moralnih prestupa. Neuroznaučnici su zatim zabeležili odgovor neurona koji kontrolišu kretanje jezika kroz neke elektrode. Na taj način su pokazali da što su više ti moralni prestupi ispunjavali subjekte ogorčenjem, to im je više sputavana motorička sposobnost jezika. Ovaj fenomen je primećen samo na nivou jezika i izgleda da nije zahvatio druge delove primarne motorne kore.

Kada okusimo nešto neprijatno, osećamo da su nam sprečeni pokreti jezika. Ova reakcija može odražavati implicitni mehanizam „izbegavanja i odbrane“ kako bi se sprečilo unošenje potencijalno štetnih supstanci. Ova studija ukazuje da bi se sličan mehanizam odbrane mogao prilagoditi kao odgovor na kršenje zajedničkih moralnih normi.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo