Medicinski informativni portal
Naslovna / Psihologija

Veza između čokolade i depresije je jedinstvena, i zaista postoji

Priredio/la: M.R.
17:00 - 29. 04. 2021.

Trenutna konzumacija čokolade može biti oblik samolečenja depresivnih ljudi, jer ona jednostavno čini da se u momentu osetimo bolje i srećnije

čokolada-zdravlje-depresija Mnogi u trenutku kada se ne osećaju dobro posegnu za slatkišima, posebno za čokoladom Foto: Pexels

Kada se iz nekog razloga osećate tužno, razočarano, u „bedaku“, posezanje i uživanje u čokoladi ili slatkišima nije samo scena koja nas asocira na romantične komedije, već i nešto sa čim se mnogi svakodnevno bore. Međutim, do sada nije bilo preciznijih studija na ovu temu, u smislu istraživanja uzročno-posledične veze između depresije ili depresivnih stanja i konzumiranja čokolade. Tako da je još uvek nepoznato i da li depresivne osobe jedu više čokolade samo zato što je zaista vole, zato što im to hormonski status traži, ili konzumiranje čokolade doprinosi depresivnom raspoloženju – čak ga i pojačava.

Ustanovljena veza

Radeći na ovoj studiji, autor dr Beatrice Golomb na Medicinskom fakultetu Univerziteta u San Diegu (Kalifornija) i njene kolege, anketirali su više od 900 ljudi i ispitivali podatke o njihovoj nedeljnoj konzumaciji čokolade, kao i celokupnoj ishrani. Takođe su vršili standardna merenja nivoa raspoloženja učesnika koja se koriste za otkrivanje depresije. Važno je napomenuti i da su osobe koje su uzimale antidepresive bile isključene iz ove studije. Muškarci i žene za koje se smatralo da su depresivni jeli su 8,4 porcije čokolade mesečno, dok su njihove kolege koje nisu bile depresivne, konzumirale samo 5,4 porcija mesečno.

Istraživači su otkrili da su učesnici studije koji su po stadijumu bolesti bili depresivniji, pojeli još više čokolade – skoro 12 porcija mesečno (prosečna porcija je definisana kao jedna čokoladica ili jedna, jasno određena količina čokoladnih bombona.) Da bi došli do veze između čokolade i raspoloženja, istraživači su uzeli u obzir i niz drugih faktora ishrane, kao što su unos kalorija, masti i ugljenih hidrata. Ove kategorije su bile slične kod depresivnih i nedepresivnih osoba, što sugeriše da je veza između čokolade i depresije na neki način ipak jedinstvena, i da postoji.

Pomoć – ali trenutna, uživaju i muškarci i žene

Iako popularna kultura obično žene prikazuje kao emocionalne „čokoholičarke“, studija je pokazala da i muškarci posežu za čokoladom kada „padnu“. Naime, čak 70 odsto učesnika bili su muškarci, a rezultati su bili slični kod oba pola. Objašnjenje očigledne veze između čokolade i depresije je klasično pitanje podizanja raspoloženja, navode naučnici. Trenutna konzumacija može biti oblik samolečenja depresivnih ljudi, jer ona, jednostavno, čini da se u momentu osetite bolje. Međutim, nikako se ne sme zaboraviti ovo – „trenutno“.

Dugoročno gledano – loša ideja

Ova veza može da ode u potpuno suprotnom smeru. Poput alkohola, čokolada će učiniti da se depresivni ljudi kratkoročno osećaju bolje, ali redovno, i posebno pojačano konzumiranje može dugoročno negativno da utiče na zdravlje i raspoloženje. Slatkiši su uglavnom ispunjeni ogromnom količinom šećera, zasićenim mastima i drugim nezdravim sastojcima. Prekomerno uživanje u čokoladi, kad padnete sa raspoloženjem, ponekad može učiniti da se osećate još gore, ako to traje.

Susan Albers, psiholog iz Klivlenda, kaže da čokolada podiže nivo moždane hemikalije serotonina kao i neki antidepresivi, ali takođe povećava i nivo šećera u krvi, što takođe može učiniti da se trenutno osećate energičnije.

– Depresivni i emocionalni „uništitelji“ čokolade dobiće trenutnu promenu koju vežbanje ili antidepresivi mogu da im donesu, ali nalet energije pod uticajem čokolade često prati pad. Pad će pogoršati depresiju – objašnjava Albers, koja mehanizam zavisnosti od čokolade objašnjava jednostavno – kada jedemo čokoladu, razmišljamo o sledećem komadu pre nego što završimo onaj koji jedemo. Ona pacijente uči da „usporavaju proces“ tako što će polako otvoriti čokoladu, odrediti malu količinu (dati nekome da skloni ostatak ako ne mogu to sami), uživati u njoj sporije, i vremenom shvatiti da im i mala količina može izazvati veliko zadovoljstvo i dobar osećaj.

Ograničenja studije

Studija je imala neka važna ograničenja, napominju istraživači, a možda je najvažnije to što nije napravljena razlika između različitih vrsta čokolade (poput tamne i mlečne čokolade, koje sadrže različite količine kakaa). Takođe, budući da je studija jednostavno napravila presek ponašanja i reakcija učesnika u jednom trenutku, ne znamo kako konzumacija i raspoloženje mogu da se menjaju ili međusobno utiču jedno na drugo tokom vremena. Međutim, neki zaključci su neosporno važni i sugerišu ljudima koji svakodnevno konzumiraju veće količine čokolade da se obrate stručnjaku, jer ovo stanje može da ukaže na postojanje depresije.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend