Naslovna / Psihologija

Danas je Međunarodni dan zagrljaja: Grlite se, ovakva prisnost leči i doprinosi duševnom zdravlju

Piše: M.Rajić|12:57 - 21. 01. 2021.

Jedan od najvećih dokaza značaja dodira i zagrljaja mogao bi da bude podatak da novorođene bebe koje nemaju stalan kontakt sa majkom slabije napreduju

zagrljalj

Potrebna su nam četiri zagrljaja dnevno Foto: Shutterstock

O značaju i lekovitim dejstvima ljudskog dodira i zagrljaja pisane su stručne studije, nastajala umetnička dela, zagrljaji strasti su pokretali ratove. Kulture svih civilizacija zagrljaj tretiraju kao prisnost. Neke tekovine modernog društva, nažalost, ovakvu vrstu prisnosti i iskazivanja emocija tretiraju nepoželjnim pod plaštom pokazivanja slabosti, gubljenja slobode ili identiteta što rezultira otuđenjem među ljudima. Koliko je zagrljaj važan kroz vekove i civilizacije  govori mnogo i današnji dan, posvećen baš ovoj vrsti iskazivanja pripadnosti i prisnosti.

Osećaj sigurnosti i saznanja da smo nekome potrebni

Zašto ne smemo da potpadnemo pod ovaj vid propagande i zašto je potreba za zagrljaljem nešto najprirodnije i preko potrebno, objašnjava za eKliniku specijalizant psihijatrije Sanja Kalaba.

– Postoji standard određen od strane psihologa koji su proučavali moć zagrljaja: potrebna su nam četiri zagrljaja dnevno za običan opstanak, osam zagrljaja za održavanje i 12 zagrljaja dnevno za lični razvoj. Bez obzira na uverenja, da li približavamo čakre, podižemo hormone zadovoljstva ili samo razmenjujemo energiju, njegovo veličanstvo zagrljaj pomaže nam da se osećamo voljeno i poštovano, da znamo da smo nekome potrebni, kao što je neko potreban nama. Svaki težak trenutak može se zaboraviti u zagrljaju roditelja, prijatelja, partnera – podseća Kalaba.

Zagrljaj kao uvod u uspostavljanje drugih konekcija

– U skoro svakom psihoterapijskom modalitetu veliki značaj se pridaje radu na oslobađanju od nesvesnih zabrana i doživljaju dozvola vezanih za dodir, koji je zapravo i prvi vid komunikacije kada se ljudsko biće rodi. Nemajući nameru da umanjim značaj poljupca i svih njegovih efekata, ne mogu da ne postavim pitanje kakav je to poljubac kome ne prethodi, ili koga ne prati jedan autentičan (nežan, strastven, topao…) zagrljaj? – postavlja logično pitanje psiholog.

Takođe, uz samo otuđenje, direktna posledica odsustva zagrljaja je i gubitak osećaja podrške i sigurnosti koji su izuzetno važni u momentima kada prolazimo kroz teške trenutke

U svakodnevnom funkcionisanju zagrljaji opuštaju, pune pozitivnom energijom i podstiču lučenje hormona radosti i zadovoljstva.

 

Kovid soba za zagrljaje u Italiji Foto: Youtube prtsc

Kovid „soba za zagrljaje“

U Italiji, zemlji koja je imala ogroman broj tragičnih gubitaka usled zaražavanja covid 19,  napravljena je „soba za zagrljaje“ i namenjena je svima koji su zaraženi korona virusom a nedostaju im zagrljaji najbližih. Radi se o šatoru na naduvavanje u kome ljudi uz mere mogu da razgovaraju, grle se, dodiruju… Ova ideja realizovana je na inicijativu italijanskog Udruženja socijalnih službi i jasno govori o brizi za mentalno zdravlje obolelih u vreme pandemije.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo