Naslovna / Psihologija

Psiholog Milica Milkić: Da li će 18. januar zaista biti najdepresivniji dan u ovoj godini

Piše: M. Rajić|12:00 - 17. 01. 2021.

Da li je samo ovaj datum dovoljan da se proglasi najdepresivnijim danom ili iza toga stoji nešto drugo…

tužna žena na prozoru

Treći ponedeljak u januaru najdepresivniji dan, ali da li je baš tako? Foto: Shutterstock

Svi znaju šta je „Crni petak“ i uglavnom mu se raduju, a znate li šta je „Plavi ponedeljak“? To je treći ponedeljak u januaru, poznat i kao tužni, a važi za najdepresivniji dan u godini. On je sutra, a zašto je ovaj dan jednako važan kao i bilo koji drugi u godini ako govorimo o mentalnom zdravlju, za eKliniku objašnjava psiholog Milica Milkić.

Značenje pojma “Plavi ponedeljak”

Neki podaci govore da se do definicije „Plavog ponedeljka“,  kao najdepresivnijeg dana u godini, došlo pre petnaestak godina. Tada su u delu ponude turističke kampanje emitovane na TV stanici Ski Travel-a, iznete tvrdnje da se do ovog zaključka došlo korišćenjem  formule za izračunavanje datuma. Uzeti su u obzir različiti faktori poput prosečne temperature, broj dana od poslednje plate, prosečan broj sati dnevne svetlosti, broj dana do sledećeg praznika i tako se, navodno, došlo do rezultata: “Plavi ponedeljak” je treći ponedeljak svake Nove godine u januaru i to je najdepresivniji dan u godini.

Raskrinkavanje i naučno osporavanje

Međutim, novinar prestižnog lista „Guardian“ Ben Goldacre otkrio je da je saopštenje za štampu unapred napisala PR kompanija, da je naučnicima (potpisnicima) za tu uslugu plaćeno, i “da su takve jednačine vođene novcem a ne naučnim dokazima”. Slično misli i dr Dean Burnett, nastavnik na Odeljenju za psihološku medicinu i kliničke neuronauke na Univerzitetu u Kardifu (Vels) koji je rekao da se uzeti parametri, ipak, ne mogu kombinovati na takav način. Paradoks je svakako da je i sam dr Cliff Arnall, autor formule, sada jedan od učesnika kampanje protiv „Plavog ponedeljka“.

I konačno: “Mogućnost da se izračuna dan sa najvišim faktorom depresije koji zatim možemo da koristimo kao fokus za bolju ličnu organizaciju, rezervaciju povoljnijih turističkih aranžmana i planiranje odmora ” jedan je od navoda koji je opredelio naučnike da ovu teoriju ospore.

Januar kao logično izabran  mesec

– Postoji više nego racionalno objašnjenje zašto je baš januar odabran za mesec u kome bi „Plavi ponedeljak“ mogao da se dešava – kaže psiholog Milica Milkić za eKliniku.

Istraživanja kažu da ljudi januar doživljavaju i kao najduži mesec u godini što je naravno varka, jer on ima potpuno isti broj dana kao i avgust, samo što avgust neuporedivo brže prođe.

-Za januar se, takođe, vezuju i loše raspoloženje, ravnodušnost, sumiranje utisaka i neispunjenih obećanja iz prethodne godine, nagomilavanje kilogama zbog bogate praznične trpeze. Dolazi do pojave „ravne linije“ u ponašanju jer visok nivo praznične euforije u januaru pada. Tu su i duge, hladne noći, dani bez ili sa malo sunca koje bitno popravlja raspoloženje i ljudima sa psihičkim smetnjama i bez njih (fototerapija – izlaganje sunčevoj svetlosti je je važan deo terapijskih procesa), periodi bez veće fizičke aktivnosti, druženja… Stižu i računi, rate za kredite, svest o troškovima koji su oko praznika porasli. Više je nego dovoljno razloga da se svako oseti potišteno, loše, malodušno i depresivno – kaže sagovornica eKlinike.

Marketing, ali i opasna zamena teza

Sve ove činjenice su, kako kaže, uz odabir baš jednog dana iskorišćene uz jedan inteligentan marketing u realizaciji ideje „Plavi ponedeljak – najdepresivniji dan u godini“ sa primarnom namerom da se prvenstveno promovišu neki proizvodi i usluge. Na pitanje zašto je odabran baš treći januar u godini a ne drugi ili četvrti – nema odgovor, ali kaže da je to bez problema mogao da bude i bilo koji januarski ponedeljak.

– Svaki dan u, inače, depresivnom januaru je „pogodan“ za osećaj depresije ali i za reklamiranje aroma terapije, na primer, koja tada obično doživljava „bum“, sugerisanjem da baš tog dana treba koristiti ulja sandalovine ili  jasmina. Takođe, uz primamljive popuste nude se razne aktivnosti, preparati, fitnes sprave, aranžmani… Površno je i čak opasno na ovakav način obraćati se posebno osobama koje već imaju neku istoriju depresije i naglašavati mogućnost pojave još jačeg depresivnog udara – upozorava psiholog, i podseća da se ovakvim stanjima mora posvetiti jednaka pažnja bez obzira na dan ili mesec.

Svaki dan je dobar za brigu o mentalnom zdravlju

Uprkos naučnom osporavanju, „Plavi ponedeljak“ se iz godine u godinu i dalje promoviše kao najdepresivniji dan u godini a ono što bi moglo da bude korisno jeste da se tog dana govori o depresiji, usamljenosti, i sličnim stanjima. Psiholog Milica Milkić daje i savet kako da oplemenite i učinite lepšim svaki a ne samo treći januarski ponedeljak: budite aktivni čak i ako nema sunca, boravite što više na svežem vazduhu, družite se sa dragim osobama, slušajte muziku koja vas opušta i nosite odeću u bojama (žuta, crvena, zelena).

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo