Naslovna / Prirodna medicina

Vasa Pelagić: Ren za JAK IMUNITET i jaku PSIHU!

Priredio/la: J. M.|9:00 - 19. 11. 2020.

Vasa Pelagić je govorio da svaka kuća mora da ima ren jer on vraća eneregiju, daje umnu snagu, leči kašalj… A ruski onkolog Laskin tvdi da je ren biljka broj jedan za imuni sistem… Rendajte ren!

Čaj od rena pijte za jačanje imuniteta Foto: Shutterstock

U ljutom korenu rena ima vitamina C, kalijuma, vitamina B1, B2 i B6, gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i fosfora. Osim što ga gurmani obožavaju uz razne vrste mesa, ovaj ljuti koren je zlata vredan kada je reč o imunitetu. Njegovu lekovitost poznavali su i stari Grci – još 1500. godina pre nove ere, o njemu je pisao i Vasa Pelagić, a savremena istraživanja pokazuju da je dobar i kao preventiva od kancera, naročito pluća.

Čaj za jak imunitet

Ruski onkolog Volf Laskin tvdi da je ren biljka broj jedan za imuni sistem. A ovih dana – šta nam više treba od jakog imuniteta! Čaj za jači imunitet, po receptu doktora Laskina pravite ovako:
Izrendajte dva korena rena, prelijte sa dva litara vrele vode i kuvajte na nižoj temperaturi pet minuta. Sačekajte da se ohladi pa dodajte pola čaše meda. Pijte 1/3 čaše napitka dva puta dnevno.

Takođe, ren je moćan saveznik u sprečavanju i lečenju raka. Kod karcinoma pluća efikasne su svakodnevne inhalacije od rena, kaže Volf Laskin.

Šta sve “radi” ren?

Ren čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor, pa se najviše preporučuje dijabetičarima. Podstiče razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crevima.

Sok od rena uništava bakterije dizenterije, salmonele, tuberkuloze, kao i mnoge gljivice koje parazitiraju u čoveku i biljkama. Poboljšava funkciju organa za varenje jer stimuliše lučenje želudačnih i crevnih sokova, žuči i enzima iz gušterače. Ren podstiče i rad jetre, srca i cirkulaciju, odličan je diuretik i pomaže kod reumatizma.

Svež koren rena može se koristiti tokom cele godine, ako ga zakopate u vlažan pesak ili držite u podrumu. Rendani ren prelijte sirćetom i čuvajte u frižideru, pa ga koristite uz masnu hranu i razne vrste mesa.

Vasa Pelagić: Udišite ren!

I narodni učitelj Vasa Palagić o renu piše kao o leku:

Ren je dobar protiv glavobolje i kijavice, osobito ako se pomeša s ljutim vinskim sirćetom i duboko na nos udiše. Kada se metne na kožu gde je bol, izvlači vatru kao i slačica. Vinom poliven ren uzima se protiv grčeva u stomaku. Kad se ren svari (potopi da odstoji) u pivu i pije dnevno po tri čaše, leči vodenu bolest i zastajanje mokraće i mokraćni kamen – pisao je Vasa Pelagić.

Ren za “umnu snagu”

A o ovom ljutom korenu kao začinu i dodatku jelima, potom kao leku za kašalj i bol u grudima, Vasa Pelagić kaže:
– Kao začin uz jelo, ren je vrlo zdrav, tim više, što ren pojačava misaonost, umnu snagu, a i telesnu živost, i uopšte energiju. Naročito je dobar i za umno i telesno ojačanje kad se nekoliko komadića – režnjeva dobre slanine pojede svako jutro sa neustruganim renom. Ko takav doručak upotrebljava za šest nedelja dana, on će preporoditi svoje zdravlje. Tim se izleči kašalj, prsobolja, sušica, nemoćno osećanje i stanje, pokvarenosti apetita, želuca, mršavost pa često i sama jektika. Ren je najkorisnije jesti onako prirodan, urezan, pa onda utrven, ili u mleku svaren. Ren je tako odličan začin i lekovita snaga, da bi trebalo da ga ima u izobilju i preko leta i u zimsko doba svaka kuća, gde žive duše ima, i da ga svako jede bar dva puta nedeljno.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo