Naslovna / Prirodna medicina

Ovi čajevi SMIRUJU ŽIVCE i ublažavaju nervozu i napetost

Priredio/la: I. V.|12:30 - 21. 11. 2020.

Svakodnevnica nam je ispunjena „dnevnom dozom loših vesti“ a posledice toga su uzmenirenost, napetost, nervoza, razdražljivost, a neretko i strah. Priroda i za ova stanja ima „lek“

čaj nervoza biljna mešavina Mnogo bolji i sigurniji način ublažavanja nervoze i nervne napetosti je šolja, dve čaja Foto: Unsplash

Čak i da imate savršeno uređen i miran život, svakodnevnica nam je trenutno ispunjena „dnevnom dozom loših vesti“. Posledice konzumiranja neprijatnih informacija različite su kod ljudi, ali uglavnom izazivaju čestu uznemirenost, nervozu, duševnu napetost, razdražljivost, a neretko i strah. Lekovi za smirenje živaca mogu da pomognu, na kraći rok, ali, kao što to lekari kažu, ne treba ih piti samoinicijativno, na svoju ruku. Mnogo bolji i sigurniji način ublažavanja nervoze i nervne napetosti je šolja, dve čaja od mešavine prirodnog bilja.

Mešavina lekovitog bilja deluje opuštajuće

Lekovito bilje koje ulazi u sastav čajnih mešavina za smirenje sadrži iridoidne monoterpene – valepotrijate, triterpene, seskviterpenske ketone i kiseline, sterole, cijanogene glikozide i leukoanocijanidine. Takođe, u sastavu čajeva se nalaze i alkaloidi, germakranolidi, poliacetileni, flavonoidi, tanini, skrob, etarska ulja (bogata proazulenom i mentolom), organske kiseline i šećeri. Aktivni sastojci lekovitog bilja koje ulazi u sastav čajeva protiv uznemirenosti i nervoze na ljudski organizam deluju opuštajuće, a na nervi sistem blago umirujuće.  Često deluju i na ublažavanje grčeva i olakšanje varenja, kao i na ublažavanje bolova, a mogu i da normalizuju povišeno krvni pritisak.

Čaj od matičnjaka za umirenje

Za ovaj čaj, koji je dobar za umirenje, ali za ublažavanje menstrualnih tegoba, potrebno je:
10 g cvetova i listova matičnjaka
litar vode
Prelijte matičnjak ključalom vodom i ostavite da stoji poklopljen destak minuta. Procedite ga i pijte 2 do 4 šolje čaja dnevno.

Čaj od nane za smirenje

Za pripremu ovog čaja potrebno je:
1 – 1,5 kašika listova ili cvetnih vrhova nane
1 šolja vode
Prelijte nanu ključalom vodom, poklopite je i ostavite da odstoji destak minuta. Čaj zatim procedite. Pijte ga 3 do 4 šolje dnevno.

Napitak od odoljena za žene slabih živaca

U narodnoj medicini koren odoljena koristi se kao lek za umirivanje živaca, i to posebno žena. Za pripremu napitka potrebno je:
200 g sitno iseckanog korena odoljena
litar jake komovice
Komadiće iseckanog odoljena staviti u veliku teglu (od 2 litara) i preliti jakom komovicom. Smešu ostaviti da odstoji 8 dana i po nekoliko puta na dan promešajte je varjačom. Posle 8dana, smešu procediti i piti po 20 kapi na kocki šećera, nekoliko puta na dan. Posle svake upotrebe popiti čašu vode s kašikom meda u njoj.

Čaj za od lavande kod nervoze srca

Ukoliko ste uzmenireni, imate problem sa nervozom srca ili sa grčevima u crvenima, narodna medicina preporučuje ovaj čaj. Za pripremu je potrebno:
1 kašičica cvetova lavande
1 šolja vode
Cvetove lavande prelijte ključalom vodom. Poklopite i posle 3 minuta procedite. Pijte tri šolje dnevno.

Kome se preporučuju, a kome su zabranjeni

Čajeve i prirodne napitke za smirenje lekari preporučuju osobama izloženim svakodnevnom stresu, osobama koje se susreću sa nervozom, napetošću i kod povremenih poremećaja sna. Takođe, postoje i ograničenja za upotrebu ovakvih čajeva. Ona se posebno odnose na trudnice i dojilje kojima se ne preporučuje konzumiranje ovakvih čajeva.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo