Naslovna / Prirodna medicina

LORBER je dobar za ISKAŠLJAVANJE i lečenje BRONHITISA i GRIPA

Priredio/la: I. V.|8:00 - 06. 11. 2020.

Po povratku iz bitke stari Rimljani su svoje sablje i mačeve „dezinfikovali“ lišćem lovorike. Danas će vam ova biljka pomoći kod neprijatnosti, posebno onih tokom zimskih dana

lovor lorber začin list Lovor ima antiseptična dejstva i prirodni lek grip i bronhitis Foto: Shutterstock

Lovorika, ili u narodu poznatija kao lorber, lovor, zelenika, gavorika… u starom veku smatrala se za sveto drvo. Bila je drvo, odnosno simbol boga Apolona koji je venac od lovorike nosio na glavi. Rimske vojskovođe svaku pobedu ovenčavale su lovorim vencem, a posle svake bitke svoja koplja i mačeve trljali su lovorovim lišćem.

Lovor kao dezificijent

Ovaj ritual „dezinfekcije“ oružja lovorovim lišćem povezuje se sa antiseptičnim dejstvom ove biljke. Naime, lišće lovora u svom sastavu sadrži 1 do 3 odsto etarskog ulja, skrob, gorke supstance i tanin. Lovor jača apetit, poboljšava varenje i sprečava vrenje u crevima, a pomaže i pri izbacivanju nagomilanih gasova u crevima. U narodnoj medicini koristi se i kao sredstvo za iskašljavanje, lečenje hroničnog bronhitisa, kijavice i gripa.

Odvar protiv gripa i bronhitisa (za iskašnjavanje)

Za odvara, uvarak za lečenje gripa i bronhitisa, ali kao pomoć za iskašnjavanje jednostavno se priprema. Potrebno vam je:
5 listova lorbera/lovora (3 do 5, u zavisnosti od veličine listova)
1 kolut limuna
1 šolja vode
Skuvajte listove lorbera i kolut limuna u ključaloj vodi. Ostavite uvarak da odstoji poklopljen 10 minuta a zatim ga procedite. Pijte 2 do 3 šolje odvara dnevno.

Uvarak za poboljšanje varenja

Ovaj odvar pomoćiće vam u momentima lošeg varenja i problemima koji nastaju usled poremećaja funkcionisanja digestivnog trakta. Za uvarak vam je potrebno:
5 listova lorbera (3 do 5, u zavisnosti od veličine listova)
1 šolja vode
Kuvajte listove lorbera u ključaloj vodi 5 minuta. Ostavite da stoji poklopljeno 10 minuta. Nakot toga procedite uvarak. Pijte 2 do 3 šolje odvara dnevno, ali obavezno posle jela.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo