Naslovna / Prirodna medicina

NANA najbolje deluje kao čaj, a masaža svežim lišćem otklanja GLAVOBOLJU

Priredio/la: I. V.|15:00 - 18. 11. 2020.

Koristila se od davnina na Dalekom istoku i u starom Egiptu, a danas je nana jedan od najboljih prirodnih lekova protiv stomačnih tegoba i glavobolje

nana menta čaj pepermint

Nana, menta, metvica… poznata je u prirodnoj medicini kao spazmolitik (potiskuje mišićne grčeve, posebno u gastrointestinalnom traktu), ali i kao karminativ – sredstvo protiv nadimanja i gasova. Cela biljka nane sadrži oko jedan procenat, a samo list od 1 do 3 odsto etarskog ulja u kome se nalazi 50 do 90 odsto mentola i 10 odsto mentona. Osim toga, nana sadrži i tanin, flavonoide, pektin, skrob i gorke supstance.

Deluje sveža i kao napitak

Na lekovitost nane ukazuju još stari spisi iz Kine i Egipta. Još tada je zabeleženo kako nana deluje ako je koristite svežu, tek ubranu, na spoljašnjim delovima tela, kao i koje efekte ima ako se unosi u organizam putem čaja, na primer.

Etarsko ulje „lek“ za bolove

Pri spoljnoj upotrebi, laganim trljanjem biljke o kožu, etarsko ulje nane smanjuje ili potpuno odstranjuje lokalne i neuralgične bolove i glavobolju. Ukoliko se nana unosi u organizam deluje tako što odstranjuje grčeve prouzrokovane kamenom u žuči, smiruje želudačne i crevne grčeve i ublažuje nadražaj na povraćanje. Takođe, nana otklanja teškoće u srčanom radu prouzrokovane nadimanjem i drugim nepravilnostima u radu želuca i creva.

Pauza je obavezna

Kada se koristi u obliku čaja nana najbolje deluje na organizam. Dnevno se može piti tri do četiri šolje čaja, ali, nakon 8 do 12 dana treba napraviti pauzu od nedelju dana. Samo ukoliko postoji potreba može se nastaviti sa uzimanjem čaja. Ova pauza neophodna je jer stručnjaci naglašavaju da stalno konzumiranje čaja od nane može izazvati poremećaje u srčanom radu.

Široka primena u narodnoj medicini

U narodnoj medicini nana se primenjuje u mnogo slučajeva:
– dojilje piju napitak od listova nane oparenih mlekom protiv zgrušavanja majčinog mleka i nastanka mlečnih čvorova u grudima
– za sprečavanje podrigivanja
– lečenje od glista
– udisanjem pare od ulja nane leče se sinusi
– a ispiranjem usta uklanjanju se tegobe kod upale desni.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo