Naslovna / Prirodna medicina

Soda bikarbona održava oralnu higijenu – napravite tečnost za ispiranje i afte

Priredio/la: Ma.R.|13:00 - 21. 01. 2022.

Soda bikarbona blagotvorno deluje na kožu i sluzokožu usne duplje, ali budite obazrivi ako je koristite za gorušicu

soda bikarbona Ako sodi bikarboni u rastvoru dodate malo limuna ili limete, uz nekoliko kapi eteričnih ulja, dobićete sredstvo koje dezinfikuje i uništava loše mirise Foto: Shutterstock

Soda bikarbona je od davnina višenamenski preparat koji ima više dokazanih koristi, i to ne samo u zdravstvenom domenu. Upotrebljava se kao izuzetno dobro dezinfekciono sredstvo, ima antibakterijska svojstva, čisti, detoksikuje, uništava bakterije i mikrobe.

Soda bikarbona pomaže kod afti

Mali, bolni čirevi u ustima, poznati kao afte, javljaju se često. Mnogi misle da je razlog prvenstveno pad imuniteta, ali je primarni uzrok prisustvo nekih bakterija, odnosno infekcije. Pojavljuju se u unutrašnjosti usne duplje i nisu zarazne, ne prenose se. Neka istraživanja kažu da soda bikarbona može da pomogne kod smirivanja simptoma kada se pojave afte. Ublažava bol, afte će da zarastu i nestanu brže.

Recept je jednostavan. Sipajte 1/2 kašičice sode bikarbone u pola čaše tople vode. Možete, za jači efekat, da dodate nekoliko kapi limuna, limete ili nekog eteričnog ulja. Gutajte polako, zadržavajući kratko tečnost u ustima. Ponavljajte nekoliko puta dnevno, dok ranica od afte ne zaraste i ne nestane.

Tečnost za ispiranje usta i zubnih šupljina

Oralna higijena je važna u cilju izbegavanja infekcija usne duplje, uključujući zube i desni. Uz redovnu higijenu zuba, paste bez parabena i konac, treba koristiti i tečnosti za ispiranje usta. Na taj način sredstvo za čišćenje dopreće do zabačenih uglova usta i pukotina zuba, desni i jezika. Mnogi za onu namenu koriste sodu bikarbonu i kako kažu, ima efekta. Pored toga što osvežava dah, ima i antibakterijska i antimikrobna svojstva. To će pomoći uništavanju bakterija koje se u ustima množe usled ostataka hrane. Jedno istraživanje je pokazalo da soda bikarbona nije značajno smanjila nivo oralnih bakterija. Uz to, neutrališe mirise i povećava ukupnu pH vrednost u usnoj duplji. Recept ze pripremu je isti kao i za afte.

Soda bikarbona izbeljuje zube

Soda bikarbona je provereno sredstvo za izbeljivanje zuba. Iskustva onih koji su je koristili kažu i da pasta za zube sa sodom bikarbonom ima jači efekat na izbeljivanje zuba i uklanjanje naslaga kamenca. Soda bikarbona ima svojstva koja daju mogućnost da se bolje razgrade molekuli koji prave mrlje na zubima. Već spomenuto, njene antibakterijske i antimikrobne moći pomažu u borbi protiv štetnih bakterija koje se talože na zubima i u ustima.

Na četkicu za zube nanesite sodu bikarbonu i pažljivo prelazite preko zuba, desni i jazika. Ako ste imali neke bakterije ili gljivice, poput kandide, obavezno posle nekog vremena promenite četkicu.

Soda bikarbona dobra je i za opekotina od sunca, ujede i oštećenja kože

Za umirenje kože nakon preteranog izlaganja suncu, kao i u slučaju ujeda buba i uboda pčela, soda bikarbona može da pomogne. Zabeleženo je da je blagotvorna i u slučaju opekotina usled izlaganja jačoj sunčevoj svetlosti. Tada je dobro je dodati joj malo kukuruznog skroba ili ovsene kaše. Naravno, ako vam je koža sklona iritaciji ili alergijama, oprezno, i nemojte koristiti nijedan od sastojaka ako ga već niste isprobali ranije.

Za pravljenje kupke od sode bikarbone, u mlaku vodu sipajte 1-2 šolje sode bikarbone. U slučaju da želite da tretirate samo delove iziritirane kože, napravite pastu sa sodom bikarbonom i malo vode. Nanesite deblji sloj paste na kritično područje. Neka odstoji do 20 minuta, a onda isperite toplom vodom.

Protiv gorušice nemojte preterivati sa količinama

Treba biti oprezan kada se soda bikarbona koristi protiv gorušice što je česta namena. Ne koristiti je često i nikako u velikim količinama. Možete popiti čašu mlake vode sa razmućenom jednom kašičicom sode bikarbone, ali ne više od toga. Ili smanjite količine hrane koje unosite, ili se obratite lekaru ako često imate vraćanje (refluks) kiseline. To može biti neki prolazni problem sa varenjem, ali i simptom nekih ozbiljnijih oboljenja kakva su karcinomi digestivnog trakta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo