Naslovna / Prirodna medicina

Toplo mleko sa žalfijom ili lavandom za brže uspavljivanje

Priredio/la: I. V. |16:00 - 05. 01. 2022.

Kako bi na najzdraviji način utonuli u san, stručnjaci predlažu da je najbolje iskoristiti moć lekovitog bilja – probajte ova dva recepta

toplo mleko Toplo mleko uvek je dobar izbor napitka pred spavanje Foto: Shutterstock

Toplo mleko sigurno ste mnogo puta do sada dobili da popijete pred spavanje kako biste lakše zaspali. Ova stara narodna priča nikada naučno nije dokazana da zaista funkcioniše, ali to ne znači da ne treba probati kombinaciju mleka sa dodacima koji, kako je nauka dokazala, zaista pomažu da se brže uspavamo. Izgledaju ukusno, i jesu, a mogu da pomognu da se opustimo, rešimo napetosti mišića i bolje spavamo. Piju se kao zdrav večernji desert ili ih možete dodati u svoj večernji ritual odlaska na spavanje.

Toplo mleko sa žalfijom

Kako bi na zdrav način utonuli u san, stručnjaci predlažu da je najbolje koristiti moć lekovitog bilja. Jedan od isprobanih napitaka je i toplo mleko sa žalifijom. Kašiku korena medicinske žalfije rastvoriti u čaši vrućeg mleka. U mleko dodati 5 g meda. Sve dobro promešati. Kako bi lakše zaspali potrebno je popiti ovaj topli napitak 30 minuta pre spavanja.

Toplo mleko sa lavandom

Za blaženi san dovoljno je popiti toplo mleko sa lavandom. Od čaja do aromaterapije, lavanda se često koristi u za kvalitetniji i miran san i opuštanje. Ali, umesto da samo udišete blagotvorni miris lavande, zašto ne probate i da popijete mleko sa ovom opuštajućom biljkom. Terapijska priroda  lavande je očigledna, od pomoći u anksioznosti do zarastanja rana na koži.

Što se tiče mirnog sna, studije su pokazale da mirisi lavande povećavaju spavanje sporih talasa, sporotalasni san, i mogu učniti da se osećamo odmornije i podmlađeno već sledećeg jutra. Upravo ova svojstva čine  ovaj napitak blagim sedativom odličnim za ispijanje pre spavanja. U toplo mleko, pored lavande, može se dodati i mahuna vanile, i zasladiti medom, Samo miris vanile i lavande može nam pomoći da smanjimo nivo stresa. Toplo mleko lavande za spavanje deluje baš kao i lavanda – kao blagi sedativ, povećava dubok, sporotalasan san, podstiče opuštanje i čini da se osećamo odmornim sledećeg jutra.

Recept – Stavite lončić omiljenog mleka na šporet, dodajte malo meda i polovinu zrna vanile. Potrebna je kulinarska lavanda i gaza kako bi napravili svoju kesicu koja se stavi mleko dok se zagreva, slično kao što se natapa kesica čaja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo