Naslovna / Prirodna medicina

Domaća čorba koja štiti od virusa. Probajte!

Piše: P. Ž.|9:00 - 31. 10. 2020.

Gnječenjem oljuštenog svežeg čena belog luka dobijamo čuveni alicin, koji štiti od virusa, bakterija i gljivica

Supa od luka

Beli luk ima lekovita svojstva Foto: Shutterstock

U vreme virusa, čorba od 50 čenova belog luka nekada je bila redovan činilac narodske trpeze. Razlog je jednostavan – beli luk je odavno poznat kao odlično sredstvo koje štiti od virusa, bakterija i gljivica. Danas znamo da se to njegovo svojstvo pripisuje supstanci alicin. Ona se oslobađa jednostavno, tako što gnječimo oljušteni sveži čen belog luka. Probajte, seckajte ga sitno ili gnječite, ubacujte u salate, mešajte sa maslinovim uljem ili probajte ovu magičnu čorbu.

Za ovaj recept je potrebno

  • 5 glavica belog luka
  • 2 kašike putera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 veće glavice crvenog luka
  • 1 kašika naseckane sveže majčine dušice
  • 6 šolja pileće bistre supe
  • svež peršun
  • majčina dušica
  • lovor
  • pavlaka
  • kockice prepečenog hleba

Priprema

Odsecite vrhove glavicama belog luka, prelijte ga maslinovim uljem i umotajte u aluminijumsku foliju. Pecite u rerni na 180 stepeni 90 minuta, pa ostavite da se hlade.

Na maslinovom ulju i puteru izdinstajte naseckani crveni luk i dodajte mu istisnuti pečeni beli luk iz omota. Dodajte naseckanu majčinu dušicu, bujon i sveže začinsko bilje i ostavite da se malo krčka. Pred kraj ubacite komadiće hleba na pet minuta, da hleb omekne. Izvadite začinsko bilje, pa izmiksajte čorbu u blenderu. U kremastu čorbu umešajte pavlaku, pa posolite i pobiberite.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo