Medicinski informativni portal
Naslovna / Prirodna medicina

Soda bikarbona kao dezodorans protiv neprijatnih mirisa – recept

Priredio/la: I. V.
13:00 - 31. 12. 2021.

Kako biste se u najluđoj noći opušteno zabavljali, bez bojazni od znojenja i širenja nepriajtnih telesnih mirisa, probajte dezodorans-pastu od soda bikarbone koja ima antimikrobna svojstva

soda bikarbona Soda bikarbona je prastari, višenamenski proizvod koji se tradicionalno koristi u kulinarstvu, prevenciji mirisa i za čišćenje Foto: Shutterstock

Soda bikarbona postala je jedno od idealnih alternativnih rešenja klasičnom dezodoransu onog trenutka kada je započeta priča i počela da vlada zabrinutost u vezi sastojaka u konvencionalnom dezodoransu. Počelo je da se širi interesovanje za prirodne opcije koje će se boriti protiv neprijatnih mirisa ispod pazuha, a jedna od njih je i soda bikarbona, takođe poznata kao natrijum bikarbonat.

Soda bikarbona je višenamenska

Soda bikarbona je prastari, višenamenski proizvod koji se tradicionalno koristi u kulinarstvu, prevenciji mirisa i za čišćenje. U skorije vreme, međutim, reklamiran je kao prirodni sastojak za brojne druge svrhe, posebno u oblasti zdravlja i lične nege. A kada je reč o upotrebi soda bikarbone kao prirodnog dezodoransa izdvojile su se neke od prednosti ovog sastojka, a pre svega to što je  soda bikarbona dobro poznata po svojoj sposobnosti da upija mirise. Ako imate loš miris u frižideru, ostavite otvorenu kutiju sode bikarbone u frižideru kako bi upila sve loše arome. Ova sposobnost upijanja mirisa dovela je do toga da je soda bikarbona postala popularna opcija kao prirodni dezodorans koji se sprečava širinje telesnih mirisa usled znojenja.

Soda bikarbona ima antimikrobne prednosti

Jedna studija ukazuje da soda bikarbona može da ima antimikrobne prednosti, što bi potencijalno moglo da znači da ima sposobnost da se bori protiv bakterija koje izazivaju miris ispod pazuha. Praksa je pokazala da soda bikarbona ima potencijalne prednosti u odnosu na konvencionalne  dezodoranse, a to se posebno odnosi na ljude koji su osetljivi na hemikalije i sastojke koji se koriste u mnogim komercijalnim dezodoransima, kao što su:

  • Aluminijum. Neki ljudi su zabrinuti da apsorpcija aluminijuma iz dezodoransa može da  poveća njihov rizik od raka dojke i drugih karcinoma. Međutim, do danas ne postoji nikakvo naučno istraživanje koje bi to podržalo.
  • Parabeni. Iako su istraživanja još u toku, neke rane studije pokazuju da parabeni, koji se nalaze u proizvodima za lepotu i ličnu negu mogu da povećaju rizik od kancerogenog oštećenja kože.
  • Triklosan. Ovaj sastojak može poremetiti neke vrste hormona.
  • Veštačke boje. Mogu da izazovu iritaciju kože.

Recepti – napravite dezodorans od sode bikarbone

Kako biste koristili sodu bikarbonu kao dezodorans, možete utapkati malu količinu ispod pazuha. Ali, ovaj metod može postati prilično neuredan i verovatno neće delovati previše dobro. Bolja opcija je da napravite pastu-dezodorans prateći ove jednostavne korake.

Soda birkabona sa toplom vodom za pasta-dezodorans

Pomešajte oko 1/4 kašičice sode bikarbone sa malom količinom mlake vode u činijici, sve dok se ne formira pasta. Nanesite pastu na pazuhe, nežno je utapkavajući vrhovima prstiju po koži.
Pre nego što se obučete uverite se da je pasta potpuno suva. Takođe možete da kombinujete sodu bikarbonu sa drugim sastojcima bez upotrebe vode.

Dodaci – kokosov buter ili ulje, kukuruzni skrob, ulje lavande…

Pomešajte 1 deo sode bikarbone sa 6 delova kukuruznog skroba, koji može delovati kao antiperspirant i održava vas suvim.
Pomešajte 1 deo sode bikarbone sa 2 dela ši putera ili kokosovog putera, što može biti od pomoći za suvu, osetljivu kožu.
Pomešajte 1 deo sode bikarbone sa 4 dela kokosovog ulja i dodajte kap esencijalnog ulja, poput ulja lavande ili čajevca.

Bez obzira na to koji recept odaberete, važno je da unapred obavite test kako biste bili sigurni da vaša koža nije osetljiva na bilo koji od sastojaka.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend