Naslovna / Prirodna medicina

Muškatni oraščić dobar je za zdravlje srca jer reguliše visok krvni pritisak

Priredio/la: Ma.R.|12:00 - 23. 12. 2021.

Ovaj zdravi začin ne sme da se koristi u velikim količinama, jer može da izazove jake glavobolje, halucinacije, ubrzani rad srca, pa čak i trovanje

Muškatni oraščić Muškatni oraščić je zdrav i ukusan dodatak mnogim jelima Foto: Shutterstock

Muškatni oraščić (Myristica fragrans) dobija se od ploda zimzelenog drveta iz porodice Myristicaceae. Poreklom je, kažu zapisi, iz Indonezije i Šri Lanke. Drvo je veoma visoko, ima tamno lišće, a plod sa semenkama se melje ili renda. Tako se dobija praškasta masa koju znamo kao muškatni oraščić. Zbog svog decentnog i prijatnog slatkastog ukusa koristi se kao dodatak jelima različitih svetskih kuhinja, i za slana i za slatka. 

Muškatni oraščić sadrži odličnu kombinaciju vitamina i minerala

Muškatni oraščić sadrži veliku količinu minerala među kojima su najvažniji kalijum, kalcijum, gvožđe, bakar, mangan, magnezijum, folati i cink. Ima izuzetno jako antioksidativno dejstvo. Takođe, obiluje vitaminima B kompleksa, vitaminom C i A, kao i folnom kiselinom. Pored toga, sadrži flavonoide, iboflavin, niacin i beta karoten. Obiluje biljnim vlaknima koja su značajna za dobro varenje, ali i biljnim uljima kakva su miristicin, elemicin, eugenol i safrol. Ona mu daju slatkoću. Isparljiva ulja koja se nalaze u muškatnom oraščiću su pinen, kamfen, dipenten, cineol, linalol i sabinen. Sve ove supstance su korisne za naše opšte zdravlje.

Kod kojih stanja pomaže muškatni oraščić

Kineska i ajurvedska medicina koriste ovaj začin još od davnina prvenstveno za probleme sa varenjem, nadimanjem i neurološkim sistemom. Budući da sadrži veliku količinu kalijuma, dobar je za zdravije srce kao i regulaciju visokog krvnog pritiska. Istraživanja kažu da daje dobre rezultate i poboljšava stanje kod gljivičnih infekcija i depresije. Poseduje i afrodizijačka svojstva. Eugenol koji se nalazi u muškatnom oraščiću može da pomogne i u ublažavanju bolova, recimo, kada nas boli zub, ali i kod nekih ozbiljnijih stanja, u slučaju bola u zglobovima i mišićima.

Najjače deluje na digestivni trakt

Ipak, njegova korisna svojstva najjača su kod problema digestivnog trakta. Ima uticaj na bolju probavu, smanjenje gasova i nadutosti, kao i kod gastritisa. Inače, dobro ga je za ove probleme kombinovati sa medom. Ako se uzima u malim količinama, može da prevenira nastanak Alchajmerove bolesti i drugih problema sa kognitivnim zdravljem. Rastvor pomaže i kod lošeg zadaha. Muškatni oraščić je i odlično sredstvo za detoks organizma.

Predlozi za konzumiranje

Ako ga dodajete kao začin slanim ili slatkim jelima, neka to bude prstohvat, ili najviše pola kašičice. Dobićete željenu finu aromu. U kombinaciji sa sojinim mlekom, pomaže kod problema sa probavom. U šolju sojinog mleka dodajte pola kašičice praha muškatnog oraščića i popijte ujutru na prazan želudac. Nakon toga obavezno doručkujte.

Zdrav napitak možete napraviti tako što ćete šolju bademovog, ovsenog ili kokosovog mleka zagrejati i dodati jednu kašičicu muškatnog oraščića. Ako dodate kakao prah, dobićete ukusnu vitaminsku i mineralnu bombu. U kilogram livadskog meda dodajte dve kašike muškatnog oraščića, dobro sjedinite i imaćete domaći preparat koji je odličan za imunitet.

Koje osobe ne bi trebalo da ga koriste i kakva su neželjena dejstva

Ako se uzima u većim količinama, zbog prisustva miristicina, može da ima negativne efekte na zdravlje. Sa muškatnim oraščićem ne bi trebalo, iako se preporučuju male količine i za njih, da eksperimentišu trudnice i dojilje. Prekomerna upotreba može da izazove tahikardije, lošu koncentraciju, halucinacije, pa čak i neželjena nekontrolisana ponašanja. U ekstremnim slučajevima može da dođe čak i do trovanja sa smrtnim ishodom.

Uznemirenost i razdražljivost kao i jake glavobolje takođe mogu da se jave kao posledica. Mnogi ovaj začin koriste i kao opijat, što može da izazove i druge loše nuspojave. Kao i u svemu ostalom, ključ je u umerenosti – ako se koristi u malim količinama, muškatni oraščić je zdrav, koristan i ukusan dodatak ishrani. I zdrave i bolesne osobe nikako ne bi trebalo da koriste više od kašičice dnevno. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo