Naslovna / Prirodna medicina

Oolong čaj ili „crveni zmaj“ – koliko je zaista zdrav i kako se koristiti

Priredio/la: D. T.|14:00 - 15. 12. 2021.

„Crveni zmaj“ čaj poslednjih par godina veoma je popularan kao prirodni „sagorevač masti“ i viška kilograma

oolong čaj Oolong čaj spaja najbolje kvalitete crnog i zelenog čaja Foto: Shuttertsock

Oolong čaj pripada grupi polu fermentisanih čajeva i smatra se da spaja najbolje kvalitete crnog i zelenog čaja. Ima intenzivno blago slatku blagu aromu, u poslednjih par godina veoma je popularan kao prirodni „sagorevač masti“ i borac protiv viška kilograma. Stručnjaci, ističu da ovaj čaj ima, pre svega, brojne zdravstvene koristi. Jača kosti, srce, dobro deluje na rad mozga, ali i celokupne psihe jer pomaže telu da se izbori sa stresom.

Kako se dobija oolong čaj?

Geografsko poreklo oolong čaja je Kina i Tajvan i u prevodu sa kineskog jezika znači „crveni zmaj“. Ovaj čaj napravljen je od listova biljke Camellia sinensis, koja se koristi i za pravljenje zelenog i crnog čaja. Razlika je jedno u načinu obrade čaja. I zeleni i crni i oolong čaj nastaju u procesu oksidacije. Zeleni čaj se proizvodi od svežih listova čaja koji nisu prošli proces oksidacije, hemijske reakciju koja počinje, kada se listovi čaja izlože vazduhu.

Ovaj proces je ono što svakom čaju obezbeđuje određenu boju, miris, ukus. Crni čaj se dobija od zgnječenih listova čaja i tako se pojačava proces oksidacije. Oolong se pravi od listova koji su uveli na suncu i koji su malo zgnječeni, kako bi došlo do delimične oksidacije.

Nutritivne vrednosti

Kao i crni i zeleni i oolong čaj je bogati vitaminima, mineralima i antioksidantima. Šoljica skuvanog oolong čaja sadrži kalcijum, magnezijum i kalijum. Jedna šoljica ovog čaja ima 38 mg kofeina, a poređenja radi šoljica zelenog čaja sadrži 29 mg kofeina. Oolong čaj ima i dosta antioksidanata, polifenola kao što su teaflavini, tearubigini i epigalokatehin galat (EGCG). Svi ovi polifenoli imaju lekovita svojstva. Oolong čaj sadrži i L-teanin, aminokiselinu za koju se pokazalo da ima pozitivne efekte na opuštanje i kognitivne sposobnosti.

Oolong čaj i dijabetes

Skoro sve vrste čajeva se preporučuju ljudima koji pate od dijabetesa. Čaj može da pomogne kada je u pitanju regulisanje nivoa šećera u krvi i zaštita od mogućih komplikacija. Smatra se da čaj ima mogućnost da ublaži insulinske rezistenciju i smanji moguće upale. Studija iz 2021. i pregled iz 2019. potvrđuju jaku vezu između redovne upotrebe čaja, i uravnoteženog nivoa šećera u krvi. Posebni efekti oolong čaja nisu istraživani u toj meri kao uticaj crnog i zelenog čaja na kontrolu i sprečavanje dijabetesa tipa 2.

Jedna starija studija ukazuje na mogući uticaj oolong čaja, na manji nivo glukoze kod pacijenata sa dijabetesom tip 2. Ipak, nisu sve studije usaglašene kada je u pitanju dijabetes, pa jedna japanska studija u kojoj je učestvovalo 5.000 muškaraca tvrdi da ne postoje velike koristi od oolong čaja kada se radi o dijabetesu. Ne potvrđuju, sve studije sposobnosti oolong čaja, da pomogne u otklanjanju ili ublažavanju simptoma dijabetesa tipa 2. Smatra se da upotreba ovog čaja može isprovocirati nastanak bolesti. Stručnjaci se slažu da je potrebno nastaviti dalja istraživanja, kako bi se se dokazale ili opovrgnule, zdravstvene koristi oolong čaja.

Oolong čaj i srce

Redovna upotreba čaja bogatog antioksidantima može da poboljša zdravlje srca. Nekoliko studija, u kojima su učestvovale osobe koje su redovno pile čaj, pokazalo je da ovaj napitak snižava visok krvni pritisak, utiče na visok nivo holesterola i umanjuje rizik od srčanih tegoba. U velikoj studiji iz 2003. zabeleženo je da su osobe koje su pile više šolja čaja dnevno imale, kako se tvrdi, značajno manji rizik od koronarnih bolesti u odnosu na grupu koja nije koristila čaj.

Japanska studija u kojoj je učestvovalo 76.000 odraslih Japanaca, uočila je da su muškarci koji su pili oolong čaj nekoliko puta dnevno imali za 61 odsto manji rizik od srčanog udara. Slična Kineska studija je potvrda blagotvorna dejstva zelenog i oolong čaja kada je u pitanju sprečavanje moždanog udara. Bitno je napomenuti da oolong čaj sadrži kofein, koji kod nekih ljudi može blago podići krvni pritisak. Međutim, bilo je i nedoslednih rezultata kada su u pitanju studije koje su se bavile vezom između krvnog pritiska i kofeina. Potrebno je više relevantnih istraživanja pre nego što se donesu bilo kakvi konačni zaključci, smatraju stručnjaci. Nivo kofeina u čaju i dalje je mnogo niži nego u raznim vrstama kafe.

Oolong čaj i mršavljenje

Konzumacija čaja sastavni je deo svake dijete za redukciju telesne težine. Mnoga istraživanja ilustruju vezu između bioaktivnih komponenti čaja i korekcije kilograma. Do sada se smatralo da je čaj isključivo utiče na sagorevanje masti, ali neka nova istraživanja, pominju i sposobnost čaja da ojača inhibiciju enzima i interakciju antioksidanata sa mikrobiotom creva. Smatra se da ovaj proces, može biti ključan za gubitak kilograma. Ekstrakti iz oolong čaja mogli bi zapravo pomoći da se poveća oksidacija masti i tako direktno smanji nivo telesnih masti.

Za sada su ove studije rađene samo na životinjama, tako da nema još validnih dokaza koji bi potvrdili ovo dejstvo na humanu populaciju. To što su antioksidativne aktivnosti i svojstva čaja da utiče na inhibicuju apetita, povezani s gubitkom telesne težine, ne znači da je svaka šoljica čaja siguran način da smršate, kažu stručnjaci. Neke životne navike, odlučujući su faktor kada je u pitanju regulacija telesne mase. Svaka redukcijska dijeta mora biti prilagođena zdravstvenom stanju osobe, polu, godinama starosti.

Oolong čaj uticaj na moždane funkcije

Neka skorija istraživanja potvrđuju dobar uticaj oolong čaja na pamćenje i moždane funkcije. Smatra se da može uticati i usporiti gubitak nekih kognitivnih sposobonosti u procesu starenja. Kofein može povećati oslobađanje norepinefrina i dopamina, i tako uticati na raspoloženje, pažnju i moždane funkcije.

Teanin, aminokiselina u čaju, takođe može pomoći u jačanju pažnje i ublažavanju anksioznosti. Pregled iz 2014. godine, navodi da čaj koji sadrži i kofein i teanin povećava budnost i pažnju u prvih 1 do 2 sata nakon konzumiranja. Studija iz 2008. otkrila je da je „visok nivo“ konzumacije čaja povezan sa manjim rizikom od kognitivnih oštećenja.
Redovna primena zelenog, crnog ili oolong čaja se može dovesti u vezu sa boljim kognitivnim sposobnostima, lakšim pamćenjem, i boljom sposobnošću obrade podataka kod starijih osoba, ukazala je jedna kineska studija.

Oolong čaj i zaštita od karcinoma

Iako će Vam većina stručnjaka reći da je redovni skrining najbolja moguća zaštita od raka, ima i onih koji veruju da crni, zeleni i oolong čaj mogu da spreče mutacije ćelija koje dovode do nastanka karcinoma. Polifenoli iz čaja mogu smanjiti stopu deobe ćelija raka, tvrde neki istraživači.

Bilo je mnogo studija koje su istraživale vezu između upotrebe čaja i smanjenog rizika od određenih vrsta karcinoma, uključujući rak pluća, jednjaka, pankreasa, jetre i kolorektalnog tumora. Postoje neki dokazi o smanjenom riziku od pojave ove vrste raka, ali mnoge studije upozoravaju da ti dokazi nisu uvek statistički značajni.

Oolong čaj jača kosti i zube

Antioksidansi iz čaja mogu poboljšati i čvrstinu i zdravlje kostiju i zuba. Neke studije su pokazale da su osobe koje su pile oolong čaj svakog dana imale za 2 odsto jače kosti.
Nije do kraja potvrđena ova veza i ne može niko da sa velikom verovatnoćom tvrdi da oolong čaj može da ublaži ili smanji uticaj povreda na kosti.
Kada su u pitanju zubi postoje konkretni dokazi da upotreba oolong čaja može uticati na zdravlje zuba, pre svega smanjenjem naslaga plaka i sprečavanjem gingivitisa.

Ekcem

Crni i zeleni čaj su proučavani kako bi se dokazao njihov uticaj na olakšavanje simptoma atopijskog dermatitisa, poznatog kao ekcem. Prvi rezultati su ohrabrujući, ali potrebno je više istraživanja koja bi ovo potvrdila. Posle upotrebe oolong čaja, uočeno je umereno poboljšanje stanja. Do poboljšanja je došlo nakon, jedne do dve nedelje redovne konzumacije čaja.

Bezbednost i nuspojave oolong čaja

Oolong čaj se koristi vekovima i pokazao se kao bezbedan napitak. Naravno ključ je u umerenoj primeni, ako se pretera moguće reakcije su glavobolja i anksioznost, nepravilan rad srca ili visok krvni pritisak. Ove nuspojave se dovode u vezu sa učinkom kofeina kojeg ima u oolong čaju.

Moguće je da flavonoidi iz čaja utiču na homeostazu gvožđa, tako što će otežati apsorpciju ovog minerala. Sva najveća nadležna tela Evope i Amerike tvrde da je bezbedno uneti do 400 mg kofeina dnevno. Smatra se da do 400 mg kofeina sadrži 1.4, do 2.5 litara oolong čaja. Trudnicama se savetuje da unesu dnevno najviše 200 mg kofeina.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo