Naslovna / Prirodna medicina

Lekoviti potencijali reiši gljive: HRASTOVA SJAJNICA pozitivno deluje na imuni sistem

Priredio/la: eKlinika|7:00 - 29. 10. 2020.

Preparati Reiši gljive mogli bi da se koriste kao dodatak standardnoj terapiji malignih bolesti, ali je neophodno dodatno istražiti ovu potencijalnu primenu

Laboratorijska ispitivanja sugerišu da reiši gljiva stimuliše aktivnost imunog sistema Foto: Shutterstock

Reiši (Reishi) je japanski naziv za gljivu gandorema lucidum, koja ima bogatu istorijsku upotrebu u azijskoj tradicionalnoj medicini. U Kini, gde se koristi preko 4000 godina, zovu je Ling Ći (Ling Zhi). Verovalo se da korišćenje njenog tonika produžava život, usporava starenje i podiže či, životnu energiju koja duhovno, emotivno, mentalno i fizičko zdravlje održava u balansu.

Kod nas je poznata i kao hrastova sjajnica, budući da raste na hrastovom drvetu, ali i na panjevima drugih vrsta, javora, bresta, žalosne vrbe, magnolije, šljive. Popularnost ove gljive nedavno se proširila i ostatkom sveta, budući da su rezultati određenih ispitivanja nagovestili njeno potencijalno pozitivno dejstvo na imuni sistem. Ipak, većina ovih istraživanja je sprovedena u laboratorijama ili na životinjama, zbog čega naučni dokazi o lekovitim svojstvima reiši gljive za sada nisu ubedljivi.

Sa druge strane, postavlja se pitanje bezbednosti, u smislu neželjenih dejstava, kontraindikacija, ali i interakcija sa nekim grupama lekova, te ukoliko planirate da uvrstite preparate reiši gljive u svoju ishranu, najbolje bi bilo da se pre toga posavetujete sa svojim lekarom.

Kod kojih bolesti se upotrebljava reiši gljiva?

Tradicionalno, na istoku, reiši gljiva koristi se za niz različitih oboljenja, kao što su bubrežne bolesti, povišeni krvni pritisak, artritis, nesanica, bronhitis, astma, čir na želucu. Laboratorijska ispitivanja i mali broj studija na ljudima ukazuju da ova gljiva stimuliše aktivnost imunog sistema, što bi mogao da bude i jedan od mehanizama potencijalnog antitumorskog dejstva.

U Kini i Japanu preparati reiši gljive odobreni su kao dodatak standardnoj terapiji malignih oboljenja već više od 30 godina. U ovim zemljama sproveden je najveći broj kliničkih studija na ljudima, dok efekti kod ostalih rasa nisu dovoljno istraženi.

Neophodno je dodatno istražiti potencijalna lekovita svojstva

Stav istraživača i medicinskih stručnjaka je da ne postoji dovoljno ubedljivih dokaza koji bi opravdali upotrebu preparata reiši gljive u prvoj terapijskoj liniji tretmana kancera, ali da se mogu koristiti kao alternativa, i to kao dodatak standardnoj terapiji. Još jedna stvar oko koje se naučnici mahom slažu jeste da je neophodno sprovesti obimnija, bolje dizajnirana i detaljnija istraživanja, pre svega i na drugim rasama, a kako kod malignih, tako i kod nekih drugih oboljenja, poput depresije, povišenih masnoća u krvi, povišenog krvnog pritiska i srčanih bolesti, gde su rezultati studija do sada bili oprečni.

Kada treba biti oprezan?

Iako bezbednost upotrebe nije dovoljno ispitana, za sada se primena reiši gljive ne preporučuje tokom trudnoće i dojenja, kod niskog krvnog pritiska, nekih krvnih poremećaja, ali i dve nedelje pred operativne zahvate, jer može dovesti do krvarenja. Takođe, savetuje se da izbegnete primenu pomenute gljive ukoliko ste na terapiji lekovima za visok krvni pritisak, jer može doći do interakcija. Isto važi i za lekove koji utiču na koagulaciju krvi, kao što su varfarin, heparin, ali i aspirin i klopidogrel.

Zabeležena neželjena dejstva uključuju alergijske reakcije, suva usta i grlo, svrab i kožni osip, bolove u stomaku i dijareju, vrtoglavicu, glavobolju, krvarenje iz nosa i krvavu stolicu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo