Naslovna / Prirodna medicina

Karanfilić probajte kad vas muči zubobolja, povraćanje, glavobolja…

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 09. 10. 2021.

Ulje karanfilića je izuzetno jako i ne bi trebalo koristiti ga više od jedne do dve kapi dnevno, obavezno razređeno u kašičici nekog jestivog ulja, posle obroka

Karanfilić, klinčić Karanfilić (klinčić) je izuzetno aromatičan i mirisan Foto: Shutterstock

Karanfilić, ili, kako se još zove – klinčić (Syzygium aromaticum), zapravo su cvetni, neotvoreni, aromarični pupoljci iz porodice Myrtaceae. Poreklom iz Indonezije, danas je u širokoj industrijskoj upotrebi u svetu kao dodatak pastama za zube, sapunima, parfemima, drugim kozmetičkim preparatima, ali i cigaretama. Važi za jedan od najčešće korišćenih začina za bolji ukus jela, kolača i pića. Od davnina se koristi i kao lek za bolje varenje, oralno zdravlje, kontrolu dijabetesa, zdraviju jetru i kosti, a istraživanja su pokazala da sadrži eugenol koji ima sposobnost da deluje protiv stvaranja krvnih ugrušaka (tromba) u krvnim sudovima. I danas je neizostavan deo ajurvedske medicine.

Cvetići koji liče na male eksere lečili su kroz istoriju brojne bolesti

U svežem stanju, ovi cvetovi su ružičaste boje, a kada se osuše, postaju smeđi i liče na ekserčiće (po tome su i dobili ime – clavus/ekser). Karanfilić karakteriše jak slatkasti miris koji nije agresivan, već veoma aromatičan i mek. Tradicionalna kineska medicina koristila ga je za lečenje zatvora, ali i proliva, gljivičnih infekcija (atletsko stopalo), lišajeva i hernija, a praktičari ajurvedske medicine takođe za probavne, ali i disajne probleme. U srednjovekovnoj Nemačkoj zabeleženo je da su travari klinčićima lečili giht. Amerikanci su ga kombinovali sa drugim lekovitim travama i preparatima kako bi im poboljšali dejstvo i ukus, a utrljavanjem ulja koje su pravili lečili su bolove u zubima i desnima.

Šta sadrži klinčić i zašto je eugenol moćan

Ova biljka sadrži važne hranljive materije poput vitamina, minerala, vlakana i drugih makro i mikroelemenata. Karanfilić, pored ostalog, sadrži eugenol, kariofilen i tanin. Radi se o supstancama koje imaju izrazita antimikrobna dejstva i koje su vrlo efikasne u uništavanju parazita i bakterija u našem organizmu. Eugenol je fitohemikalija efikasna i kao antioksidant koji je uz druge antioksidante zadužen za borbu protiv oksidativnog stresa i razgradnju slobodnih radikala. Klinčić sadrži i mangan, uz vitamine C, E i K. Druge korisne biohemijske supstance u karanfiliću su beta-kariofilen, vanilin, metil salicilat, flavonoidi, oleanolna kiselina, stigmasterol, kampesterol i fenilpropanoid.

Upotreba karanfilića

Koristi se kao ceo i u mlevenom obliku. Najveća primena mu je u kuhinji, kao začin i kao dodatak marinadama, prelivima, toplim napicima u cilju poboljšavanja arome, često u kombinaciji sa vanilom.  Dalje, koristi se u aromaterapiji, a travari kažu da ima i afrodijizačka svojstva. U kombinaciji sa kiselom vodom može da pomogne kod začepljenja cevi i odvoda, a zbog intenzivnog mirisa rasteruje mrave. Takođe, koriste se i ekstrakt i eterično ulje karanfilića.

Kod kojih stanja je karanfilić lekovit

Nekoliko kapi eteričnog ulja klinčića pomešanih sa vodom zaustaviće povraćanje i mučninu. Mnoga istraživanja su potvrdila da karanfilić ima antikancerogena svojstva i da je efikasan u olakšavanju stanja kod raka jednjaka i raka grlića materice. Viševekovni je lek protiv zubobolje, koristan za bolesti desni i celokupno oralno zdravlje. Mleveni karanfilić pomaže u sprečavanju klica, stvaranju plaka i sprečavanju razvoja mikroorganizama, a pomaže i kod drugih stomatoloških problema. Kada se mešavina karanfilića i kamene soli uzme sa mlekom, ublažiće glavobolju.

Umerena upotreba karanfilića dobra je za zdravlje jetre, smanjuje upalu i deluje protiv oksidativnog stresa. Međutim, oni koji imaju probleme sa jetrom, pre uzimanja karanfilića treba da se konsultuju sa lekarom kako bi izbegli kontraindikacije.

Dobra kontrola šećera u krvi, protiv čira i za jači imunitet

Njegova antibakterijska i antimikrobna svojstva olakšavaju grčeve i dijareju, a antiinflamatorna sprečavaju mnoga dramatična stanja u telu, uključujući edem. Upotreba ekstrakta karanfilića osigurava regulaciju nivoa šećera u krvi, što je korisno za osobe obolele od dijabetesa. Prisustvo eugenola i mangana u karanfiliću pomaže u očuvanju koštane mase, povećanju gustine i jačine kostiju kao i u slučaju osteoporoze. Njegova upotreba je dobra za želudac i dvanaestopalačno crevo (duodenum), jer olakšava proizvodnju želudačnih sokova. Eugenol deluje i protiv pojave bubuljica, akni i bora.

Klinčić ima i važna anti-mutagena svojstva – sprečava promene genetskog sastava zbog prisustva fenilpropanoida, a suvi karanfilić pomaže u povećanju broja belih krvnih zrnaca i jačanju imuniteta. Takođe, koristan je i u procesu razgradnje masti u telu.

Neželjeni efekti karanfilića i ko ne bi trebalo da ga koristi

Ulje karanfilića je izuzetno jako i ne treba ga koristiti više od jedne do dve kapi dnevno, obavezno razređeno u kafenoj kašičici nekog jestivog ulja, i to posle obroka. Prekomerna upotreba karanfilića može da izazove probleme sa jetrom ili alergije. Upotreba ulja karanfilića zabranjena je za trudnice, dojilje, decu, osobe koje su na nekoj antikoagulantnoj terapiji i koje koriste antitrombocitne, nesteroidne antiinflamatorne lekove, kao i one koji su u procesu priprema za neku operaciju. Ovi pacijenti bi trebalo da minimum mesec dana pre hirurške intervencije prekinu sa konzumacijom klinčića.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo