Naslovna / Prirodna medicina

„Vatreno sirće“ je narodni eliksir koji štiti od infekcija i jača imunitet – imamo domaći recept

Priredio/la: D.T.|15:00 - 17. 09. 2021.

Ovo sirće je popularan sastojak alternativnih lekova zbog potencijalnih antibakterijskih i antioksidativnih svojstava. Mešavina meda, sirćeta od jabuke i još nekih travki, može biti od koristi u borbi sa upornim bakterijama

vatreno sirće- med- jabukovo sirće- beli luk-papričice Vatreno sirće sadrži jabukovo sirće, med i još neke biljke i smatra se odličnim sredstvom za očuvanje dobrog zdravlja Foto: Shutterstock

Jabukovo sirće se koristi kao dodatak mnogim jelima, ali sve češće i kao tonik i lekovito sredstvo koje može da pomogne kod jačanja imuniteta i opšteg zdravstvenog stanja. Sastojci jabukovog sirćeta sa dodatkom meda i još nekih začina, imaju veoma visoko mesto u narodnoj medicini. Smatra se da je ova vrsta sirćeta odlično sredstvo zaštite protiv prehlade, nekih bakterijskih infekcija, ali ipak i dalje nema dovoljno naučnih studija koje bi potvrdile ovo dejstvo.

Šta je to „vatreno sirće“ ?

Oksimel je vrsta sirupa koji se koristi za iskašljavanje, upalu grla, ili kao diuretik. Pravi se od sirćeta, meda i aromatičnog bilja. Njegovo ime – oskimel – potiče od starogrčke reči okimeli, što znači kiselina i med. Narodna travarka i osnivač Kalifornijske škole za proučavanje bilja, Rosemary Gladstar, skovala je izraz „vatreno sirće“ za oksimel i poseban recept, pre nešto više od 40 godina. Tonik sadrži jabukovo sirće, med i još neke biljke i smatra se odličnim sredstvom za očuvanje dobrog zdravlja.

Osnova – med i jabukovo sirće

S obzirom na to da je reč o narodnom receptu, u njegovom sastavu postoji mnogo varijacija. Međutim, osim jabukovog sirćeta i meda, koji su osnova, najčešće se u ovu vrstu sirćeta dodaju ren, đumbir, čili papričice, beli i crni luk. Može se koristiti i kurkuma, citrusi i lekovite trave. Koristi se kao prirodni lek protiv prehlade, može da pomogne i kod zapušenog nosa, da olakša varenje, zagreje telo tokom zime.

Borac protiv bakterija i dodatnih kilograma

Ovo sirće je popularan sastojak alternativnih lekova zbog potencijalnih antibakterijskih i antioksidativnih svojstava. Studija iz 2021. godine ukazuje na to da mešavina meda, sirćeta od jabuke i još nekih travki, može biti od koristi u borbi sa upornim bakterijama, stafilokok aureus i kod lečenja rezistentne ešerihije koli. Ove dve bakterije veoma se teško i nekada dugo leče, a nekada mogu izazvati i veoma opasne komplikacije. Postoje dokazi da ovo sirće, u kombinaciji sa ishranom sa ograničenim kalorijama može, kod gojaznih osoba, da bude efikasna strategija za smanjenje nivoa holesterola i triglicerida i povećanje „dobrog“ holesterola.

Med

Prirodni med je neizostavni sastojak ovog eliksira. Med se veokovima koristi kao antimikrobno i antibakterijsko sredstvo. Može pomoći kod alergija, ublažiti upalu grla i bogat je antioksidansima, glavnim borcima protiv slobodnih radikala, koji su okidači za pojavu mnogih bolesti.

Đumbir

Ovaj začin se često koristi u kombinaciji sa medom i jabukovim sirćetom. Mnogi koriste đumbir kado domaći lek protiv bolova i upala. Od pomoći je i kod problema sa stomakom, mučnine, može da snizi i nivo šećera u krvi. Koristi se i kao pomoć kod simptoma bolova u mišićima, artritisa, grčeva. Studija iz 2019. sugeriše da đumbir može biti od koristi kod lečenja reumatoidnog artritisa, svojim protivupalnim dejstvima.

Ren

Koristi se za rešavanje problema sa sinusima, kod čestih prehlada, kašlja, urinarnih i respiratornih infekcija, kamena u bubregu. Veoma se često koristi kao sastojak ovog sirćeta. Istraživanje iz 2021. godine pokazuje da bi rekombinantna varijanta enzima izolovanog iz rena mogla imati potencijalnu upotrebu u ciljanom lečenju nekih oblika kancera.

Crni luk

Neizostavni deo većine jela, prema nekim studijama, može biti od pomoći u smanjenju rizika od raka želuca i kolorektalnog karcinoma. Dobar je izvor vitamina C, koji je neophodan za zdravlje kože i kose, jer pomaže u proizvodnji i održavanju nivoa kolagena. Ovogodišnja studija sugeriše da je ekstrakt luka obećavajući lek protiv raka, bilo kao zaštitno sredstvo ili u kombinaciji sa hemoterapijom kao tretmanom.

Beli luk

Može da pomogne u lečenju spektra stanja, uključujući aterosklerozu, osteoartritis, visok krvni pritisak, povišen holesterol, bolesti srca i određene vrste raka. Studija rađena ove godine pokazala je da male ekstracelularne vezikule iz belog luka imaju antikancerogene efekte i da mogu biti alternativno sredstvo kod lečenja raka. Ipak, nema još dovoljno studija koje bi to i potvrdile, upozoravaju neki stručnjaci.

Ljuta paprika

Slično drugim sastojcima,p osebno jedinjenje ljute paprike – kapsaicin, može imati protivupalno i antioksidativno delovanje. Poboljšava cirkulaciju, ublažava bol i ubrzava metabolizam i olakšava varenje.

Ostali sastojci

Osim navedenih sastojaka, neki travari u svoje recepte dodaju i citruse, kurkumu, ruzmarin, majčinu dušicu i cimet. Kurkuma, koja je čest sastojak ovog sirćeta koristi se kao pomoć kod bolova usled artritisa, kao sredstvo za mršavljenje i probavne probleme. Aktivna komponenta kurkume – kurkumin, prema istraživanju iz 2019. mogla bi da pomogne u lečenju raka. Međutim, u toku je više istraživanja kako bi se potvrdila njegova efikasnost.

Agrumi, poput limuna i pomorandže, sadrže antioksidante koji mogu pomoći kod smanjenja upala i snižavanja holesterola. Majčina dušica, koja se dodaje u ovo sirće, može pomoći u poboljšanju moždanih funkcija i pamćenja, a ruzmarin je kako se smatra sredstvo za poboljšanje raspoloženja i smanjenje anksioznosti.

Nuspojave, ko bi trebalo da izbegava ovo sirće?

Kao što nema dokaza koji podržavaju konzumiranje ove vrte sirćeta u zdravstvene svrhe, nema ni dokaza koji bi istakli njegovo negativno dejstvo. Smatra se ipak da nekih neželjenih efekata koji se povezuju sa sastojcima ove vrste sirćeta. Visok sadržaj kiselina može izazvati iritaciju želuca ili pogoršati refluks. Američko stomatološko udruženje, upozorava da dugotrajni kontakt zuba i desni sa ovakvom vrstom kiseline može oštetiti zubnu gleđ zuba i usloviti veću osetljivost i karijes.

Kurkuma može, nekada izazvati stomačne tegobe, mučninu ili dijareju. Nepasterizovani med može sadržati bakterije koji mogu biti štetni za trudnice i decu. Savet je da se osobe sa probavnim ili metaboličkim poremećajima, trudnice, dojilje, pacijenti na terapiji lekovima, pre primene ovog sirćeta konsultuju sa lekarom.

Kako se pravi?

Postoji mnogo recepata na osnovu kojih se pravi jabukovo sirće s medom. Sastojci i količine mogu da se menjaju prema ukusu. Najčešće se kao dodaci koriste ren, beli i crni luk, svež đumbir, jabukovo sirće. Savet je da se koriste jednaki delovi rena, crnog i belog luka i đumbira, kako ni jedna aroma ne bi bila dominantna. Svi ovi sastojci se iseckaju i stave u staklenu teglu, koja se napuni jabukovim sirćetom.

Dodajte četvrtinu ljute papričice u prahu ili više po ukusu. Trebalo bi da bude „podnošljivo“ ljuto. Sve se zatvori i dobro promućka. Koristite papir za pečenje ispod metalnog poklopca za teglu kako bi ste sprečili pojavu korozije, rđe. Čuvati na suvom i hladnom mestu 4 nedelje, nikako duže, jer sirće može razgraditi ostale sastojke. Savet je da se tokom 4 nedelje svakog dana tegla malo protrese.

Nakon 4 nedelje ova smesa se procedi kroz gazu. Dodaje se med po ukusu i dobro promeša, kako biste dobili slatkasto-ljuto-kiseli začinski tonik. Neke varijacije ovog recepta uključuju dodavanje limuna, pomorandže i začinskog bilja, ruzmarina, majčine dušice i anisa.

Upotreba kod prvih simptoma prehlade, ali i za koktele

Za jačanje imuniteta koristi se jedna, do dve kašike ovog sirćeta. Može se razblažiti u čaši vode. Uzima se ako osetite prve simptome prehlade ili kao sredstvo da se zagrejete tokom zime. Često se koristi kao dodatak salatama, supama, čajevima, varivima, a neko ga dodaje i u koktele.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo