Naslovna / Prirodna medicina

Fleke od sunca su uporne i teško se skidaju, ali uspeh je vidljiv – ako ste i vi uporni

Priredio/la: M. R.|15:00 - 04. 09. 2021.

Fleke od sunca, depigmentacija ili hiperpigmentacija, čak i uz redovnu zaštitu, javljaju se zbog promene klime, uticaja sunčevih zraka i drugih faktora

limun- fleke od sunca- skidanje fleka od sunca Limunska kiselina je odlično sredstvo za izbeljivanje, ali zahteva oprez pri korišćenju Foto: Shutterstock

Čak iako ste se ovog leta dobro štitili od UV zračenja i sklanjali od sunca, usled promene klime, uticaja sunčevih zraka i drugih faktora, na koži se ipak mogu pojaviti fleke, depigmentacija ili hiperpigmentacija. Najčešće se, ako ne postoji značajniji problem, nakon nekog vremena izgube, a evo kako možete pomoći svojoj koži da ponovo izgleda čisto, i bez fleka, hidrira se i nahrani primenom nekih od namirnica koje koristite svakodnevno. Svakako, ako znate da ste na neku od namirnica alergični ili reagujete burnije, izbegavajte ih.

Limun

Limunska kiselina je odlično sredstvo za izbeljivanje, ali ako vam je koža osetljiva, može izazvati i blage opekotine. Iscedite sok od limuna i nanesite ga na kožu blago tapkajući vatom. Ako vam je koža sklona iritacijama, najbolje je da ga rastvorite u malo vode i probate sa malom količinom. Proces ponavljajte 3 do 4 puta nedeljno i obratite pažnju na to kako vaša koža reaguje. Ako primetite netipične promene, smanjite broj nanošenja ili prekinite sa tretmanom. Takođe, kožu nikako nakon nanošenja nemojte izlagati suncu jer može doći do margarita dermatitisa.

Papaja

Papaja sadrži enzime koji potpomažu proces ljuštenja, i koji se nalaze u profesionalnim pilinzima. Izrendajte ili izgnječite papaju da dobijete smesu sličnu pireu, pa nanesite na kožu. Isperite mlakom vodom nakon 20 minuta. Budući da je ovaj način svakako blaži od limuna, ako se pokaže da vam prija koži, možete ga koristiti ujutru i uveče.

Lubenica

Bogata je vitaminima A, B i C, a nanošenje lubenice na kožu neće dati brze rezultate. Međutim, ako budete uporni, posle izvesnog vremena ton kože će se ujednačiti. Nanesite malo „mesa“ lubenice na bilo koje područje na kome imate fleke ili pege od sunčanja, utrljajte i ostavite da deluje 20 do 30 minuta, pa isperite.

Crveni luk

Sadrži visok procenat kiselosti i pomoći će da tamne mrlje izbele i nestanu. Iseckajte, pa iscedite sok od luka koji ćete pomešati sa 2 kašike meda. Nanesite na fleke, ali pre nanošenja na lice, isprobajte na telu. Miris neće biti prijatan, pa dobro isperite nakon 15 minuta. Ovo možete raditi dva puta nedeljno, a velika je šansa da će efekti biti zadovoljavajući.

Paradajz

Paradajz je poznat po svojim svojstvima izbeljivanja kože. Korejski brendovi lepote koji propagiraju „porcelanski“ ten imaju čitave linije proizvoda formulisane na bazi paradajza. Možete upotrebiti svež paradajz tako što ćete deblju krišku staviti na deo kože koji želite da izbelite, ili upotrebom soka koji ćete dobro utrljati. Paradajz nije agresivan, i možete da ga koristite na koži 3 do 4 puta nedeljno.

Krastavac

Zbog svojih hidratantnih svojstava krastavac je odličan za kožu, kao i za fleke zbog velikih količina vitamina C. Stavite 2 kriške ispod očiju za efekat hlađenja i smanjenje tamnih krugova. Možete ga izgnječiti, pomešati sa glicerinom i naneti na celo lice, ili posebno na delove sa izraženijim flekama. Isperite nakon 15 minuta. Ako možete da nabavite organski krastavac, možete ga bez problema koristiti koliko god puta želite nedeljno.

Ricinusovo ulje

Održava uravnotežen ton kože i umanjuje efekte problematične pigmentacije. Nije skupo, i lako se pronalazi. Utrljajte ga nežno na problematična mesta ujutru i uveče.

Jabukovo sirće

Sirće jabuke sadrži alfa – hidroksilne kiseline koje imaju zaštitni efekat od sunčevih zraka, ali su dobre i za oporavak kože. Pomešajte pola kašičice sirćeta sa jednom kašičicom limunovog soka. Nanesite pamučnim tupferom, a zatim isperite kada se osuši. Ako želite da ga koristite kao masku, najpre nanesite manju količinu na čelo u cilju provere da li dolazi do iritacije. Ako želite da ga koristite kao masku, dovoljno je jednom nedeljno, a ako ga stavljate lokalno na mesta sa flekama, neka to bude svaki drugi dan.

Zeleni čaj

Njegova antiinflamatorna i antioksidativna svojstva deluju dobro i lokalno, i kroz organizam. Skuvajte jači čaj, pa pamučnim jastučićem ili samo kesicom čaja tapkajte na kožu sa flekama, bez utrljavanja. Preporučuje se da to radite svaki drugi dan.

Jogurt

Kada kožaizgori na suncu često se u „pomoć zove“ jogurt ili kiselo mleko. Jogurt je dobar i za sanaciju opekotina, kao i za izjednačavanje pigmentacije. Nekoliko puta tokom dana tretirajte i kožu izgorelu od sunca, i onu koja je posle izlaganja suncu dobila fleke.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo