Naslovna / Prirodna medicina

Vazelin stvara dobar zaštitni film i tako čuva kožu, dobar je za bebe, a i ljubimce

Priredio/la: M.R.|13:00 - 02. 09. 2021.

Vazelin je najkorisniji za kožu upravo zbog sposobnosti da je zaštiti od brojih spoljnih uticaja poput isušivanja i pucanja 

vazelin-zaštita zakožu- sprečava sušenje i pucanje kože Poznat i kao „petroleum jelly“ ili meki parafin, vazelin je najčešće korišćena vrsta kod kožnih problema, ali i kao lubrikant Foto: Shutterstock

Petroleumski gel (meki parafin, petrolatum) je meka, zapaljiva masa hidrokarbona, rafinirana tokom vremena na razne načine kako bi se dobio maksimalni efekat i bio prilagođen brojnim modelima korišćenja, prvenstveno u kozmetici i nezi kože. Pokazao se kao veoma blagotvoran za zdravlje, prvenstveno u spravljanju krema i melema. Kada se nanese na kožu, pravi jednu vrstu zaštitnog sloja (filma), ne dozvoljava proces isparavanja vlage iz kože, štiteći je i sprečavajući negativne interakcije. Jedna od njegovih najpoznatijih i najrasprostranjenijih vrsta je vazelin.

Razna korisna i praktična svojstva

Petrolatum sadrži i neke teže delove derivata nafte, mineralna ulja i parafinski vosak, izuzetno je masna supstanca koja nema miris, boju, ni ukus kada je čista, odnosno rafinirana, ne oksidira u dodiru sa kiseonikom i nije rastvorljiva u vodi. Najkorisniji je za kožu upravo zbog sposobnosti da je zaštiti od brojih spoljnih uticaja poput isušivanja i pucanja od vetra, može da ublaži psorijazu i ožiljke od herpesa, dobar je kod alergija, ekcema i hemoroida. Budući da ima i antibakterijsko dejstvo, pogodan je kod uništavanja vaši i drugih parazita, kao i kod polnih infekcija kod muškaraca, a često se koristi i kao lubrikant intimnih regija.

Izuzetno je delotvoran u nezi suve kože i kose, a sprečava i krvarenje iz nosa. Zgodan je i za mnoge praktične stvari poput skidanja žvakaće guma, koja se zalepila u kosu, skidanja teške šminke ili skidanja preuskog nakita sa prstiju.

Kada biti oprezan

Važno je napomenuti da vazelin nije dobro koristiti u slučaju svežih opekotina pošto akumilira toplotu, a može se naneti uz očekivane zaštitne efekte nakon dva ili tri dana na već formirane plikove. Isto važi i za opekotine od sunca –  izbegavajte vazelin ako ste sveže „izgoreli“. Ako ga koristite kao lubrikant, nemojte to činiti uz kondome od lateksa pošto njihov sastav ne reaguje dobro na vazelin, slabi, istanjuje se, i može da dođe do pucanja. Kod žena, može da izazove bakterijsku vaginozu. Takođe, ako vazelin udahnete, on se može nataložiti u plućima i prouzrokovati vrstu pneumonije. Držite ga dalje od dece i od kućnih ljubimaca, jer u velikoj količini može izazvati trovanje.

Atopijski dermatitis kod beba

Ako primetite da je koža bebe sklona iritaciji, a u porodici ili kod roditelja već postoji dijagnoza ekcema (atopijskog dermatitisa), vazelin može da ublaži svrab kože kod novorođenčadi i dojenčadi. Uz konsultaciju sa lekarom, možete ga nanositi na bebinu kožu 3 nedelje nakon rođenja.

Ublažavanje osipa od pelena

Vazelin štiti pelenski deo kože od spoljnih uticaja, uključujući i ostatke od mokraće i stolice iz pelena. Ako vaša beba dobije osip, koristite ga posle tuširanja i pre stavljanja nove pelene. Mnogi dermatolozi ga preporučuju jer nema aditiva, konzervansa i mirisa.

Ubija žive vaši, ali ne i gnjide

Vazelin se može koristiti kao prirodni uništitelj vaši. Istraživanja, međutim, pokazuju da može da ubije odrasle vaši (uši), ali ne i njihova jaja, poznata kao gnjide. Dakle, može da pomogne, ali za kompletno eliminisanje vaši ipak koristite pedikulicid.

Prevencija žuljeva

Pre nego što krenete na trčanje, utrljajte vazelin između nožnih prstiju ili na pete. Ovo će smanjiti suvo trenje i prevenirati pojavu žuljeva. Ako dobijete žulj, stavite malo vazelina – pomoći će da prođe što pre.

Kao hidratantna krema za regiju oko očiju

Koža oko naših očiju je tanka i osetljiva, pa joj je potrebna dodatna zaštita i hidratacija. Korišćenje vazelina je i siguran način uklanjanja šminke, ali pazite koliko možete da ga, posebno u toku čišćenja, ne unesete u oko. Ne mora da izazove alergijsku reakciju, ali može da raširi bakterije koje ste uklonili sa površine kože.

Hidrira i neguje nokte

Nisu vam potrebne skupe kreme da biste svoje nokte negovali redovno i uspešno. Ako su lomljivi, vazelin će svojim dejstvom pomoći da se pukotine spreče, popune, izravnjaju i izglade, i eliminišu grube crte. Neće smetati ni ako ga nanesete posle manikira, dok su nokti još uvek malo vlažni – naprotiv.

Zaštita za šape vašeg ljubimca zimi

Natrljajte malo vazelina na jastučiće šapa vašeg psa pre nego što ga izvedete u zimsku šetnju. Koža na ovom delu tela je izuzetno osetljiva, puca, a hladnoća može da je iseče i napravi rane. Kao i kod ljudi, vazelin pomaže kod kože ljubimca koja je iziritirana ili pod atopijskim dermatitisom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo