Naslovna / Prirodna medicina

Celulit se može sprečiti ili umanjiti uz pomoć prirodnih namirnica, a ove recepte treba probati

Priredio/la: M.R.|13:00 - 05. 07. 2021.

Mnogo je razloga zbog kojih celulit „napada“ žene, ali, neki prirodni sastojci ipak imaju vidljivo dejstvo na ovaj estetsko-zdravstveni problem

celulit.pomorandžina kora-kako ukloniti celulit Većina žena ne može da ga izbegne, ali tu je pomoć iz prirode uz promenu životnih navika Foto: Shutterstock

Celulit nije samo estetsko, već i zdravstveno pitanje koje ukazuje na propuste ili loše navike koje činimo, a koje se manifestuju preko kože u vidu „pomorandžine kore“. Najčešće se pojavljuje u regiji nogu, zadnjice, na stomaku, ali i na rukama. Sastav kože i potkožnog tkiva, hormonski status i lučenje estrogena razlog su zašto se neuporedivno češće pojavljuje kod žena, ali ni muškari nisu imuni, iako su njihova vlakna kože rastegljivija i bogatija kolagenom. Pojava i nagomilavanje celulita mogu da se smanje, a ključ rešenja je promena životnih navika.

Kako izbeći pojavu celulila ili ga umanjiti

Odgovor na pitanje zašto do njega dolazi ujedno je i preporuka kako ga izbeći ili, ako se pojavi, kako ga eliminisati: promeniti i izbalansirati ishranu (izbaciti masnu, tešku i prženu hranu), pojačati fizičku aktivnost i kao najvažnije – piti dovoljne količine tečnosti, najbolje obične vode, jer će se tako telo lakše oslobađati nagomilanih otrova i nečistoća. Takođe je poželjno izbaciti duvan, konzerviranu hranu, alkoholna i gazirana pića i smanjiti unos kofeina. Treba napomenuti da je čest uzrok pojave i genetska predispozicija, ali da i u tom slučaju uredniji život utiče na smanjenje.

Priroda nudi rešenja

Uz promenu navika koje ga izazivaju i održavaju, celulit je dobro tretirati i nekim prirodnim sastojcima. Na kozmetičkom tržistu postoje brojni preparati, nove formule se inoviraju i unapređuju, ali je uvek bolje koristiti nešto iz prirode. Evo nekih predloga:

  • konzumirajte hranu koja sadrži likopen jer je izuzetno efikasan u eliminaciji toksina, a najviše ga ima u grejpfrutu, lubenici i paradajzu
  • koristite kokosovo ulje ga za masažu, sadrži moć obnavljanja mrtvih ćelija
  • pijte zeleni čaj jer ima izuzetno jaka antioksidantna dejstva koja takođe pomažu u razlaganju i izbacivanju toksina
  • masirajte mesta sa celulitom uljem od bosiljka i pijte čaj od ove biljke jer ubrzava cirkulaciju i dobar je za metaboličke procese
  • izblendajte sveži đumbir i utrljajte na kožu ili mu dodajte malo limuna i pijte kao sok jer je đumbir aktivan u vezivanju kiseonika. Osobe sa hipertenzijom ili trombovima ovo treba da izbegavaju!

Bršljan – prirodni šampion u efikasnosti protiv celulita

Upozoravamo vas da su plodovi bršljana otrovni i da mogu da izazovu reakcije i iritaciju kože, ali su njegovi listovi, pokazuju istraživanja i iskustva korisnika, ubedljivo najefikasnija u borbi protiv celulita. Najvažniji sastojak bršljana su triterpenoidni saponini, aktivna jedinjenja koja pomažu koži da bolje upija hranljive sastojke. Ona utiču i na krvne sudove, pa ćete primetiti i poboljšanje u slučaju proširenih vena i kapilara. Snaga bršljana je i u tome što pospešuje eliminaciju masnih naslaga, čisti telo i kožu od toksina, utiče na njenu elastičnost i zatezanje, podstiče površinsku cirkulaciju i razgradnju potkožnih masnoća.

Recept za ulje od bršljana sa grejpfrutom

Potrebne namirnice:

  • 20 g listova bršljana
  • 200 ml hladno ceđenog maslinovog ili bademovog ulja
  • sok od jednog isceđenog grejpfruta

Priprema:

Ulje sipajte u posudu za kuvanje i zagrevajte dok ne proključa. Listove bršljana dobro operite i sitno iseckajte ručno ili ubacite u neku mašinu za seckanje, dodajte u još uvek toplo ulje i ostavite da se ohladi. Sipajte u staklenu posudu ili teglu, dodajte ceđeni grejpfrut, dobro zatvorite i pustite da stoji 40 dana na sobnoj temperaturi i na tamnom mestu. U toku tih 40 dana svakodnevno promućkajte smesu, onda možete da počnete sa upotrebom. Pre toga sve procedite i držite u tamnoj flaši. Nemojte ga koristiti duže od 3 meseca.

Ako uspete da nabavite ekstrakt bršljana, možete da koristite to ulje, pa će efekat biti još bolji. Sipajte 30 ml ekstrakta u 100 ml baznog ulja i imate lično proizvedeno ulje od bršljana. Utrljavajte svakodnevno na kožu zahvaćenu celulitom, po mogućstvu masirajte oklagijom sa točkićima, i brzo ćete primetiti pozitivne efekte.

Veća količina kofeina – ne, ali, utrljavanje taloga kafe na kožu – da

Sa količinama kafe treba biti oprezan jer ona pri većoj konzumaciji deluje kao diuretik i tako izbacuje višak vode iz organizma. Međutim, veće količine kofeina unesenog kao tečnost ne pogoduju koži i najefikasnija je kada se kafa nanese direktno na kožu. Ostavite talog od kafe desetak minuta na koži i masirajte ručno ili oklagijom. Da se kafa ne bi krunila i otpadala, možete je kombinovati sa prirodnim gelovima ili eteričnim uljima.

Recept za piling od mlevene kafe protiv celulita

Najefikasniji oblik nanošenja kafe protiv celulita je u formi pilinga. Pomešajte dve kašike mlevene kafe sa maslinovim uljem i dodajte malo morske soli. Nanesite smesu na vlažnu kožu i 5 minuta masirajte regije zahvaćene celulitom. Na ovaj način kofein će prodreti u potkožne pore i uticati na rastvaranje i eliminaciju masnih naslaga.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo