Naslovna / Prirodna medicina

Ren pomaže organizmu da lakše svari tešku hranu, smiruje alergije i astmu, čisti kožu

Priredio/la: M. R.|13:00 - 11. 08. 2021.

Bogat je vitaminom C i zbog toga ima brojna lekovita svojstva, a zbog posebnog dejstva se preporučuje kao dodatak mesu

ren- sinusi-varenje-meso Intenzivan ukus i miris pomažu varenju masne hrane, posebno mesa Foto: Shutterstock

Koren rena sadrži skoro 5 puta više vitamina C nego najpoznatiji citrusi – limun i pomorandža. Tu su i brojni drugi sastojci koju deluju kao prirodni antibiotici, eterična ulja i jedinjenje singirin, zbog koga ima tako intenzivan miris i ljutinu. Čak i male količine korena ove biljke dovoljne su za stimulisanje apetita i poboljšavanje rada creva, a jaka antioksidantna svojstva čine ga moćnim saveznikom u borbi protiv upala, alergija i pada imuniteta.

Pomaže varenje teške i masne hrane

Kod nas se najviše koristi kao sos ili krem, kao dodatak masnoj hrani, prvenstveno pečenom mesu ili pečenju. Ren pomaže organizmu da tu tešku hranu lakše svari, uz to dodatno čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor i podiže energiju. Podstiče razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crevima. Zbog niskog sadržaja glukoze, preporučuje se i osobama sa dijabetesom.

Pored korena, može se koristiti i mladi list, sveža biljka s cvetovima. Oni su bogati askorbinskom kiselinom (C vitamin) i beta karotenom, a od minerala najviše ima kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, sumpora, gvožđe i fosfor. Ren sadrži sastojke koji deluju kao prirodni antibiotici – glikozid, morozin, sinigrin, glutamin, glukoza, kalijum, kiseli sulfat. Sadrži i malu količihu ugljenih hidrata, belančevina, kao i dobre masti.

Čistač krvi pomaže kod gihta, reume i prehlade

Ren se od davnina koristi protiv bolova u leđima, za čišćenje krvi i mokraće. Zbog diuretičkih svojstava može da pomogne kod izbacivanja kamena i peska iz bubrega. U narodu se još koristi i kao lek protiv bolesti pluća, reumatoidnih bolova, gihta, kijavice, kod upale sinusa i za izbacivanje nakupljenog sekreta iz respiratornih organa, protiv skorbuta i infekcija usta.

Izaziva pojačanu sekreciju želudačnih i crevnih žlezda, žuči i pankreasa, a sok rena uništava koli bakterije, kao i dizenterije i salmonele, uz mnoge druge gljivice i parazite. Ren utiče na bolji rad jetre, podstiče rad srca i bolju cirkulaciju. 

Ko ne bi trebalo da ga koristi

Iako ima brojna korisna svojstva, u njegovom konzumiranju treba biti umeren. Ne preporučuje se osobama s akutnim upalama unutrašnjih organa, već postojećim problemima u radu creva, kao ni trudnicama. Prekomerna upotreba rena može da izazove skok krvnog pritiska i da pojača krvarenje. Ren je poznat i kao jak diuretik, pa se ne preporučuje kada imate stomačne viruse ili dijareju. Zbog moći da utiče na pojačano izbacivanje tečnosti iz organizma, a zbog opasnosti od dehidratacije, trebalo bi da izbegavaju i osobe koje se pojačano znoje.

Recept za smesu od rena koja pomaže kod astme

Priprema:

  • 4 supene kašike rendanog rena pomešajte sa šoljom jabukovog sirćeta i kuvajte na tihoj vatri
  • kada ren omekša procedite i dodajte med po želji
  • sve kuvajte još malo na laganoj vatri dok se masa ne zgusne
  • ostavite da se ohladi i držite zatvoreno u frižideru

Doziranje: ujutru i uveče uzimati po jednu supenu kašiku

Pomoć kod upaljenih sinusa

U posudu za kuvanje stavite narendani ren i malo vode i kuvajte na tihoj vatri. Kad počne da isparava sklonite sa šporeta, glavu pokrijte peškirom, sagnite se i udišite do desetak minuta. Preporučuje se da to bude pred spavanje.

Maske od rena za čišćenje kože i jačanje korena kose

Ova maska se pravi jednostavno, tako što ćete rendanom korenu rena dodati rendanu jabuku. Držite na licu do pet minuta a onda isperite mlakom vodom.

Ren je dobar i za izbeljivanje kože, uklanja pigmentne fleke, mrlje i pege. Isceđeni sok od korena rena držite utapkanog vatom na koži lica do pet minuta, a onda isperite.

U smesu za jačanje korena kose idu dve kašike maslinovog ili ricinusovog ulja, kašika kisele pavlake i dve kašike izrendanog korena rena. Nanesite je utrljavajući na kožu glave i celu dužinu kose, nakon toga umotajte glavu u peškir ili foliju i držite oko 50 minuta, a onda operite kosu šamponom.
Napominjemo da svež narendani koren rena zadržava svoja lekovita svojstva najviše nedelju dana.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo