Naslovna / Prirodna medicina

Crni luk, ananas i kopriva mogu da pomognu kod sezonskih alergija

Priredio/la: D.T.|15:00 - 06. 06. 2021.

Neke namirnice koje imate u svojoj kuhinji mogu biti pomoći pri ublažavanju simptoma alergija kao što su kijanje, svrab u očima, zapušen nos, bol u sinusima…

crni luk- ananas-kopriva-protiv alergija Problem je poznat i kao peludna groznica Foto: Pexels

Crni luk, kopriva ili ananas, mogu uz esencijalna ulja i fiziološki rastvor, biti od velike pomoći u borbi sa simptomima alergija kao što su kijanje, svrab u očima, zapušen nos, bol u sinusima. Ljudi uglavnom posežu za lekovima i ne znajući da postoje i prirodna rešenja za ovaj problem. Stručnjaci savetuju da, se ipak pre primene, naročito kada su u pitanju ozbiljnije alergijske reakcije, posavetujete s lekarom.

Namirnice koje blokiraju histamin

Alergijski rinitis i sezonske alergije, uglavnom se tretiraju lekovima koji nekada imaju i nuspojave. Alergije su imuni odgovor na prisustvo polena, životinjske dlake ili prašine, u sluznici nosa, usta, grla, pluća, želuca i creva. Histamin je deo imunološkog sistema koji uzrokuje sve simptome koje se povezuju sa alergijama, kao što su kijanje i svrab.

Antihistaminici imaju ulogu da blokiraju aktivnost histamina i tako zaustave alergijsku reakciju. Mnogi lekovi za alergije deluju kao antihistaminici, s tim da postoje i neke namirnice i biljni ekstrakti koji na sličan način mogu blokirati efekte histamina.

Kopriva, crni luk, ananas

Dobro poznata biljka u prirodnoj medicini, kopriva, može biti i prirodni antihistaminik. U studiji iz 2000. godine, 58 odsto učesnika je uzimalo svakog dana oko 300 miligrama koprive i potvrdilo ublažavanje alergijskih simptoma. Kvercetin je antioksidant kojeg ima u crnom luku, jabukama. Studija iz 2007. rađena na pacovima ustanovila je vezu između upotrebe kvercetina i smanjenja upale disajnih puteva.

Bromelain je jedinjenje koje je najprisutnije u ananasu, smatra se da je efikasan u lečenju respiratornih bolesti i upala koje se dovode u vezu s alergijama.

Fiziološki rastvor

Stručnjaci tvrde da u nekim slučajevima kombinovanjem prirodnih lekova sa pravilnom brigom o sebi i izbegavanjem alergena, kada je to moguće, možete ublažiti simptome alergije. Pravilna ishrana i vežbanje mogu pomoći imunološkom sistemu da se lakše izbori sa alergenima. Najčešće su alergije na polen, grinje, dlaku kućnih ljubimaca, ubod insekata, neke vrste hrane, buđ. Kijanje, curenje nosa, svrab, osip, oticanje i astma najčešće su posledice alergija. Kao odličan izvor prve pomoći na prirodan način preporučuje se i fiziološki rastvor. Studija iz 2012. pokazala je da je ispiranje nosa ovih rastvorom imalo dobre efekte u ublažavanju posledica alergijskog rinitisa.

Probiotici i med

Jedna studija iz 2015. godine navodi da probiotici mogu pomoći u poboljšanju simptoma alergijskog rinitisa. Iako nije do kraja naučno potvrđeno, postoji verovatnoća da i med može biti od pomoći. Prema nekim teorijama, upotreba meda skupljenog od polena iz vašeg okruženja može smanjiti alergijske reakcije.

Ulja i alergije

Esencijalno ulje peperminta, na osnovu studije iz 1998. godine, pokazalo se kao dobro rešenje za ublažavanje simptoma bronhijalne astme i alergijskog rinitisa. Esencijalno ulje eukaliptusa ima antimikrobno dejstvo, pa se preporučuje i njegova upotreba. Ulje tamjana, takođe, može pomoći kod simptoma alergijskog rinitisa. Koristi se za inhalaciju.

Kućni lekovi ne mogu pomoći kod ozbiljnih alergijskih reakcija ili anafilaksije, koje se prepoznaju po simptomima kao što su otežano disanje, bol u grudima, variranje krvnog pritiska, vrtoglavica, osip, povraćanje, nesvestica. U slučaju nekog od ovih simptoma izazvanih alergijom odmah zatražite lekarsku pomoć.

Obavezan test

Ukoliko se opredelite za esencijalna ulja odlučite se za ona visokog kvaliteta. Testirajte svako novo esencijalno ulje, posebno ako ste skloni alergijama. Malu količinu ulja razblaženog u ulju nosaču stavite na kožu, odustanite od upotrebe, ako se posle 24 sata na tom mestu uoči crvenilo, osip ili osećaj svraba.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo