Naslovna / Prirodna medicina

Godži bobice čiste jetru, snižavaju šećer, podižu potenciju, a zovu se i „vitamini za oči“

Priredio/la: M.R.|11:00 - 16. 04. 2021.

Godži je „sveta“ biljka sa Tibeta, a u narodnoj medicini koristi se više od 6.000 godina za održavanje dobrog zdravlja i energije. Iako zvuči kao da je egzotična, oduvek uspeva i u Srbiji

godži bobice antioksidans zdravljeočiju bolji vid Godži bobice su mnogostruko korisne, a često ih nazivaju i „vitamini za oči“ Foto: Pixabay

Godži bobice postale su popularne zbog ogromnog broja lekovitih i hranljivih svojstava, u prvom redu antioksidanata, i zbog toga se svrstavaju u superhranu. Možda ćete se iznenaditi, ali ova, sada skupa namirnica, od davinina uspeva i u Srbiji. U narodu je poznata kao živoplotica ili plotica, a uglavnom je služila kao živa ograda za ograđivanje dvorišta, posebno na terenima pored puta.

List i kora korena koriste se za ove bolesti

Pored plodova, koji imaju višestruku namenu u narodnoj medicini (u tom obliku se najčešće i koriste zbog dostupnosti), velike koristi za zdravlje nude i mladi list godži biljke, kao i kora korena. Mlado lišće se bere u rano proleće, suši, a onda koristi za pravljenje čaja. Ovaj način je karakterističan za tradicionalnu kinesku medicinu i prvenstvena namena mu je detoks organizma i čišćenje jetre. Lišće godži biljke može da se koristi i kao dodatak supama i čorbama, samo ga treba dobro oprati, termički obraditi i izblendirati. Kora sa korena koristi se s proleća i jeseni. Otkopa se koren, dobro opere i sa njega se praktično sljušti kora koja se onda suši na suncu ili u prostoriji za sušenje (bez dodira sa sušenim mesom). Osušena kora se takođe može koristiti za kuvanje čaja ali i pravljenje tinktura – odlični su u lečenju inflamatornih i kožnih bolesti.

Šta sadrže godži bobice

Godži bobice sadrže više karotena nego šargarepa, uključujući i beta karoten, ali i zeksantin, kriptoksantin, likopen i lutein, uz vitamine B1, B2, B6, C, A, D i K. Takođe, u njima su i brojni minerali, poput cinka, selena, kalijuma, kalcijuma, gvožđa i magnezijuma. Sadrže najveći broj postojećih aminokiselina, linolnu i alfa-linolensku kiselinu i beta-sitosterol koji utiče na dobar holesterol. Takođe, prisutne sui nezasićene masne kiseline, betasitosterol i drugi fitosteroli, saponini, alkaloidi, proteini. Po svom sastavu, spada u namirnice koje imaju najjača antioksidantna svojstva.

„Vitamini za oči“

U ovim bobicama se nalazi visok nivo zeaksantina koji doprinosi boljem zdravlju očiju, zbog čega su dobile i nadimak „vitamini za oči“. Rezultati relevantnih studija pokazali su da godži bobice štite retinalne ganglionske ćelije od glaukom, pkao i da su neke starije osobe koje su ih svakodnevno konzumirale u trajanju od 90 dana, imale veću zaštitu od hipopigmentacije i makularne degeneracije, koja najčešće dovodi do gubitka vida u starosti. Inače, makularna degeneracija predstavlja propadanje žute mrlje (makule), koja je zadužena za centralni očni vid i fokusiranje na detalje.

Smanjuju nivo šećera u krvi

Godži bobice, pored svih drugih korisnih sastojaka sadrže i polisaharide, koji imaju važnu ulogu u regulisanju povišenog nivoa šećera u krvi. Konzumiranje u periodu tokom 3 meseca značajno je smanjilo korisnicima nivo glukoze, uz istovremeno povećanje insulina. Takođe, zabeležen je i povišen nivo dobrog holesterola, pa tako ova namirnica predstavlja značajan činilac uz terapiju za dijabetes tip 2. Potrebno je napomenuti da goji bobice mogu imati nuspojave kada se koriste u kombinaciji sa antidijabetskim lekovima, pogotovu ako vam je šećer u krvi već snižen. Takođe, mogu da spuste nivo krvnog pritiska.

Jačaju imunski sitem i štite od raka

Bogatstvo antioksidanata koji su ključni za izgradnju imuniteta, sprečavanje prehlada ali i opšte dobro stanje organizma, potvrđeno je u studijama rađenim na zdravim osobama. Antioksidanti godži bobica mogu da pomognu u smanjenju rizika od nekih ozbiljnih hroničnih bolesti poput raka, ali i neurodegenerativnih bolesti (Alchajmerova i Parkinsonova bolest). Oni se zapravo bore, smanjuju i popravljaju oštećenja ćelija koja su posledica upale i oksidativnog stresa iz slobodnih radikala i na taj način sprečavaju verovatnoću razvoja kancerogenog tumora.

Rezultati studije su potvrdili da kontinuirano korišćenje godži soka pomaže u sprečavanju ili smanjenju uslova vezanih za grananje slobodnih radikala, dok su neke dodatne studije pokazale da polisaharidi godži bobica uzrokuju smrt ćelija raka i poboljšavaju simptome kod Alchajmerove bolesti, budući ga podstiču stvaranje novih nervnih ćelija u hipokampusu i subventikularnoj zoni. Takođe, poboljšavaju proces učenja i pamćenja.

Čaj od godži biljke može da se sprema od mladih sušenih listova i plodova Foto: Unsplash

Sok od godži bobica i đumbira za detoks jetre, protiv prehlade i lepši ten

Potrebno:

  • 2 kašike godži bobica
  • 5 šolja vode
  • 1 kašika sveže rendanog korena đumbira
  • isceđen sok od pola limuna
  • med po želji

Sve sjediniti, izblendirati i čuvati na suvom i hladnom mestu.

Tinktura od godži bobica za potenciju, podizanje energije i anemiju

U staklenu flašicu stavite 50 grama godži bobica, a ostatak smese (do 45 odsto) neka bude votka ili alkohol. Ostavite na tamnom mestu 10 dana, a nakon toga 15 dana uzimati ujutru i uveče po jednu supenu kašiku bez vode. Ova tinktura je izvanredna za oslabljen imunitet, pad energije, vrtoglavicu, anemiju i probleme sa potencijom i plodnošću kod muškaraca.

Oprez u ovim slučajevima, pazite na količine

Ne bi trebalo da unosite više od jedne manje šake ovih bobica dnevno i u tom slučaju neće biti nus – efekata. Ipak, ove grupe bolesnika treba da obrate pažnju: osobe koje su na antikoagulansima, tj.lekovima protiv zgrušavanja krvi, mogu da imaju negativnu reakciju. Slično je i sa antidijabeticima – dokazano je da godži bobice mogu prirodno da snize krvni pritisak, pa treba paziti da se ne pojede veća količina. Budući da podižu nivo energije, nije preporučljivo kombinovati ih sa alkoholom, mogu da izazovu hiperaktivnost. Godži bobice sadrže i selen u velikim količinama, a poznato je da on može da utiče na rast fetusa, zato se ne preporučuje njihov unos u trudnoći. Najvažnije od svega je konzumiranje ne preko preporučene dnevne doze.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo