Naslovna / Prirodna medicina

Valerijana je korisna za rešavanje brojnih problema, ali samo ako je dobro dozirate

Priredio/la: I. N.|10:00 - 10. 06. 2021.

Valerijana se koristi vekovima i generalno se smatra se bezbednom po zdravlje, samo je važna doza u odnosu na problem zbog kojeg se uzima 

valerijana-koren-čaj-umirujuće dejstvo Proizvodi na bazi ove biljke olakašvaju spavanje, služe za opuštanje i ublažavanje stresa Foto: Shutterstock

Koren biljke valerijana je biljni lek koji se prodaje kao dodatak ishrani. Dostupan je u raznim formulacijama i dozama, uključujući i prah u kapsulama, kao deo biljne mešavine čaja ili kao tečni ekstrakt. Proizvodi na bazi ove biljke olakašvaju spavanje, služe za opuštanje i ublažavanje stresa.

Koristili je i stari Grci

Upotreba valerijane ima dugu istoriju kao suplement koji pomaže spavanje, još od antičke Grčke. Proizvodi na bazi korena ove biljke koriste se za ublažavanje nervoze, glavobolje, premora i lupanja srca, iako ova njena uloga nije potkrepljena naučnim dokazima.

Valerijana za dobar san

Najčešće se valerijana koristi kao sredstvo koje pomaže da lakše zaspimo. Smatra se da može da omogući brži ulazak u san i kvalitetnije spavanje. Jedna studija upoređivala je uzimanje 400 miligrama tečnog ekstrakta valerijane, sa kapsulom koja sadrži 60 miligrama ove biljke i placeba, odnosno neaktivne pilule. Učesnici koji su konzumirali tečni ekstrakt prijavili su značajno poboljšanje spavanja. Kapsula nije dovela do takvog poboljšanja.

Greške pri doziranju

Drugom studijom, koja je istraživala reakcije nakon uzimanja 450 i 900 miligrama tečnog ekstrakta i placebo, utvrđeno je da doza od 450 miligrama smanjuje prosečno vreme potrebno za ulazak u san sa 16 na 9 minuta, ali doza od 900 miligrama nije prouzrokovala značajne promene po ovom pitanju, već je izazvala povećanu pospanost sledećeg dana.

Od značaja kontinuitet

Zaključak analiza nekoliko različitih studija, koje su proučavale efekat biljke valerijana na spavanje, jeste da one, u celini, ne ukazuju na značajnu korist od upotrebe ove biljke, ako se uzima jednokratno. Postoje, međutim, dokazi koji ukazuju na to da je za ljude sa ozbiljnom nesanicom potrebno dve do četiri nedelje redovnog uzimanja, da bi biljka pokazala svoje blagotvorno dejstvo.

Valerijana ublažava valunge

Pokazalo se da valerijana može da pomogne u smanjenju određenih simptoma kod žena u menopauzi, uključujući valunge. Potreban je unos 255 miligrama valerijane u kapsulama, tri puta dnevno, da bi efekti bili optimalni. Druga studija je otkrila da je ista doza valerijane smanjila menstrualni bol kod mlađih žena.

Pitanje je da li smanjuje anksioznost

Neka istraživanja sugerišu da biljka pomaže u ublažavanju anksioznosti, obično i u manjim dozama. Za druge, ređe upotrebe valerijane, uključujući lečenje gastrointestinalnih problema, ADHD-a ili epileptičnih napada, prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH), nema dovoljno dokaza koji bi podržali pretpostavku da postoji korist od uzimanja ove biljke.

Efekti korisnih supstanci

Valerijana sadrži niz različitih hemikalija koje proizvode različite efekte, među kojima i grupa onih koje čine njeno esencijalno ulje, uključujući valerensku kiselinu. Prema studijama rađenim na životinjama, pokazalo se da ove hemikalije imaju sedativna svojstva.

Druga kategorija aktivnih hemikalija u valerijani, iridoidi, pokazali su da deluju kao sedativi, ali su nestabilni i mogu da se razgrade kade su izloženi vazduhu ili usled vlage. Nivoi aktivnih komponenti valerijane mogu široko da se razlikuju u zavisnosti od toga kada je biljka ubrana, što može da rezultira nedoslednim efektima iste doze različitih proizvoda ili čak različitih serija istog proizvoda.

Doziranje

Koju dozu valerijane uzimate zavisiće od željenog efekta, kao i od oblika proizvoda. Ako je koristite kao sredstvo za spavanje, najčešće preporučene doze uključuju 300 do 600 miligrama tečnog ekstrakta ili praha u kapsulama ili 2 do 3 grama sušene valerijane koja se koristi za pripremu čaja. Za čaj je potrebna veća količina, jer se u vodi ne apsorbuju sve aktivne komponente.

Za anksioznost, menstrualne simptome ili menopauzu, potrebno je uzimati 200 do 300 miligrama valerijane u obliku kapsule ili ekstrakta, tri puta dnevno.

Neželjeni efekti biljke

Valerijana se koristi vekovima i generalno se smatra se bezbednom po zdravlje. Većina studija pokazuje vrlo nizak rizik od ozbiljnih neželjenih efekata. Uobičajeni neželjeni efekti mogu da uključuju glavobolju, vrtoglavicu, svrab ili probavne tegobe.

Kao i kod bilo kog leka ili dodatka, valerijana nosi rizik od interakcije sa drugim lekovima i može da pojača dejstvo sedativa. Ne bi trebalo da je uzimate zajedno sa određenim lekovima, osim pod medicinskim nadzorom, a preporučuje se oprez prilikom uzimanja valerijane i pijenja alkohola.

Valerijana nije za svakoga

Neki ljudi bi trebalo da u potpunosti izbegavaju valerijanu – trudnice i dojilje, mala deca i osobe sa bolestima jetre, s obzirom da ne postoje naučne studije o njenoj bezbednosti. Takođe, moguće je da može da stupi u interakciju sa određenim lekovima i suplementima, i da pojača njihovo sedativno dejstvo. Stoga je pre upotrebe bitno posavetovati se sa lekarom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo