Naslovna / Prirodna medicina

Kruške se preporučuju dijabetičarima, za regulisanje holesterola, a i odlične su za varenje

Priredio/la: M. R.|11:00 - 04. 05. 2021.

Možda niste znali, ali kruška može da nam pomogne da skinemo visoku temperaturu. Evo šta treba da uradite

Kruška sadrži više pektina (biljnih vlakana) nego jabuka Foto: Shutterstock

Kruška spada u hipoalargenske namirnice i teško da će kod ikoga izazvato neku alergiju, pune su topljivih vlakana, kao i pektina koji je prirodni diuretik. Bogate su sorbitolom, vrstom alkoholnog šećera koji ima manje kalorija od običnog šećera, a zbog visokog sadržaja vode, prijatnog ukusa i mogućnosti podizanja energije, dobre su za dijetetske režime ishrane.

Manje šećera, više vlakana

Kruške su bogate vitaminima A, B1, B2, C i E, kao i bakrom, fosforom i kalijumom. Takođe, sadrži i kalcijum, hlor, gvožđe, magnezijum, natrijum i sumpor, a deo njenog sastava su i folna kiselina i niacin. Sadrži antioksidansna i antikancerogena jedinjenja, a zbog toga što je hipoalergensko voće, izuzetno retko izaziva bilo kakve alergijske reakcije.

Čak 71 odsto vlakana u kruškama je nerastvorljivo, dok je ostatak rastvorljiv. I jedna i druga vlakna su izuzetno važna za zdravlje i optimalno funkcionisanje metaboličkih procesa. Kruške su bogate sorbitolom, vrstom alkoholnog šećera koji ima manje kalorija od običnog šećera. Sorbitol se ne vari u potpunosti, već fermentira u debelom crevu i razlaže se zahvaljujući dobrim bakterijama crevne flore, a utiče na zdravlje zuba. Ovo voće spada u namirnice niskog glikemijskog indeksa (38). Zbog visokog sadržaja vode, prijatnog ukusa i mogućnosti podizanja energije, dobre su za dijetetske režime ishrane. Kruške i jabuke imaju slične nutritivne profile, ali su jabuke bogatije glukozom i saharozom, dok su „na strani“ krušaka veće količine fruktoze i sorbitola.

Prirodni lek za mnoge zdravstvene tegobe

Visoka telesna temperatura

Jedan od najboljih načina da utičete na spuštanje visoke telesne temperature je da popijete veliku čašu sveže isceđenog soka od kruške.

Problemi sa opstipacijom

Kruška je puna pektina koji je diuretik, a ima i blago laksativno delovanje, što utiče na bolji rad creva i proces varenja. Topljiva vlakna su odlična za zdravlje probavnog trakta i mogu da pomognu u sprečavanju nastanka karcinoma debelog creva.

Bolji imunitet, niži holesterol i manji rizik od raka

Atioksidansi u kruškama potpomažu razgradnju slobodnih radikala i utiču na bolje opšte stanje organizma, detoksikaciju i jačanje imunološkog sistema. Takođe, redovno konzumiranje krušaka učestvuje u regulisanju nivoa dobrog holesterola u krvi i smanjuje mogućnost pojave malignih bolesti tj. razaranje zdravih ćelija na koje utiču slobodni radikali.

Olakšava stanje kod artritisa i gihta

Zabeleženo je da se od davnina koristi u narodnoj medicini kod kod gihta, da deluje pozitivno na zdravlje bubrega i regulaciju procesa mokrenja, kao i kod reumatoloških oboljenja, najpre zbog diuretičkih svojstava koje ima.

Utiče i na smanjenje rizika od osteoporoze

Neki istraživanja su pokazala da zbog toga što mineral bor, kruška smanjuje i rizik od pojave osteoporoze, jer potpomaže zadržavanju kalcijuma u kostima.

Pomoć kod kožnih oboljenja

Redovna konzumacija krušaka, zbog visokog sadržaja vlakana, sprečavaju oštećenja kože, pomažu u borbi protiv bora, kod masne kože i kod klanjanja akni. Visok sadržaj vode trajno hidrira kožu, a kruške su dobre i za suvu i isperutanu kožu. Regulišu nivo tečnosti u koži zadržavajući njenu prirodnu hidriranost i deluju kao prirodni piling. Slično utiču i na suvu, ispucalu i oštećenu kosu, u prvom redu zbog hidratacije.

Kako zdravo konzumirati kruške

Pre jela, kruške dobro operite. Najbolje je jesti ih sirove i to sa korom koja je izuzetno bogata vlaknima. Za dijabetičare je preporučljivo piti sveže ceđeni sok sa pulpom. Kruške su odličan sastojak salata, kako voćnih, tako i svih salata od povrća. Ukoliko ih jedete u kompotu, kuvanjem će izgubiti nešto od korisnih svojstava, ali će i dalje ostati niskokalorične a hranljive, i sa niskim sadržajem šećera. Za hedonizam, preporučujemo kombinovanje sa raznim vrstama sireva, kako kravljih, tako i kozjih.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo