Naslovna / Prirodna medicina

Bokvica pomaže u odvikavanju od pušenja i sprečava stvaranje kamena u žučnoj kesi

Priredio/la: M.R.|11:00 - 25. 03. 2021.

Neopravdano su je smatrali korovom, a zapravo bokvica spada u biljke koje su najdelotvornije u prirodnoj medicini

Raste skoro svugde i koristi se od davnina Foto: Shutterstock

Spominje se još u starim anglo-saksonskim spisima pod imenom Lacnunga i tretira kao jedna od 9 svetih biljaka. Razlikujemo dve vrste, mušku i žensku bokvicu: ženska je rasprostranjenija i raste nisko, a mušku karakterišu visoke stabljike sa cvetovima.

Sastav i korišćenje bokvice, kod kojih stanja pomaže

Koriste se listovi, ali i seme biljke. Listovi mogu da se jedu kao salata, slično spanaću, iako je ukus gorči. U narodnoj medicini se koristi i seme bokvice, i preporučuje kao dobar prirodni laksativ. Koristi se u obliku čajeva, sirupa, melema i tinktura.

Ova biljka sadrži brojne vitamine među kojima A, C i K, veliku količinu gvožđa i kalcijuma, tanine, alantoin, iridoidne glikozide i biljni lepak. Navedeni sastojci su najodgovorniji za protivupalno dejstvo i sprečavane iritacija, zaštitu od mikroorganizama (antimikrobna je), i jako antioksidansno dejstvo – bokvica je fantastična za detoksikaciju organizma. Ima i antibakterijska svojstva, pa njen ekstrakt daje odlične rezultate kod plućnih infekcija i iskašljavanja. Upotrebljava se kod problema sa gornjim disajnim putevima, kod upala sluznice usne duplje i ždrela, i kod sindroma nervoznih creva. Posebno je zanimljivo da utiče na čišćenje žučne kese i sprečava stvaranje kamenčića. Takođe se koristi i za zalečenje rana i različitih vrsta ožiljaka, kao i umirenje kože kod akni.

Jako dobro utiče i na kardiovaskularni sistem i jača srce a snižava nivo holesterola.

Nije zabeleženo da korišćenje bokvice ima neka neželjena dejstva, ali bi oni koji imaju probleme sa zgrušavanjem krvi, trudnice, dojilje i hronični bolesnici koji imaju neku redovnu terapiju trebalo da konsultuju lekara i da ne piju velike količine čaja.

Pomoć kod odvikavanja od pušenja

Čaj od bokvice može da vam pomogne da najviše za tri meseca ostavite cigarete.

Spremate ga kao i svaki čaj, a potrebni su prstohvat sušenih listova bokvice i pola litra vode. Listove bokvice prelijte ključalom vodom i ostavite da odstoje dva sata u staklenoj boci ili posudi, obavezno poklopljeno. Ovu količinu čaja treba piti svakoga dana, a najviše za tri meseca cigarete će vam se, jednostavno, smučiti. Iskašljavaćete dugo posle toga.

Postoji i recept za biljne mešavine koje treba dodavati u cigarete (duvan) a koji za posledicu ima isti efekat – da vam se cigarete ogade. Za ovaj način odvikavanja od pušenja biće vam potrebno sušeno bilje koje se onda dodaje u određenom omeru u duvan koji motate. Za ovaj način obavezno je konsultovati fitoterapeuta.

Protiv kamenca u žučnoj kesi

Ukoliko dnevno konzumirate osam grama semena bokvice, možete uticati na sprečavanje žučnog kamenca. Seme bokvice dobro je koristiti protiv parazita, ameba i glista. Preporučuje se kao laksativ, naročito kod dece, i kod upalnih stanja sluznice.

Delotvorna kod kožnih oboljenja

Skoro sva kožna oboljenja koja su posledica uplanih procesa (bubuljice, rozacea, psorijaza), mogu se zalečiti ako se redovno koriste tinkture ili melem od bokvice. Prirodne losione i meleme na bazi ove biljke možete da napravite i sami – svi sastojci mogu da se nađu u trgovinama sa zdravom hranom, a bokvicu jednostavno oberete gde god na nju da naiđete.
Ako pomešate listove bokvice sa nevenovim i kokosovim uljem i ostavite da odstoji, dobićete prirodni losion koji pomaže kod iritacija kože i smiruje upalu. Na kožu ga nanosite ujutru i uveče.

Melem za kožne probleme možete napraviti i tako što izmrvite, istucate ili sameljete sveže listove bokice, sačekate da pusti tečnost, dodate biljni lepak, sve sjedinite i nanesete direktno na kožu. I ovde možete da dodate neko ulje, sva su dobra i korisna (arganovo, maslinovo, ricinusovo).

Dodavanjem pčelinjeg voska ili meda u tečnost od isitnjene bokvice, dobićete odličnu, kvalitetnu i prorodnu masku za lice koja služi za lečenje ali i svakodnevnu negu.

Lek za srce i spuštanje holesterola

Ako redovno konzumirate bokvicu u nekom obliku, preveniraćete srčane tegobe i hipertenziju.

Utvrđeno je i da bokvica kao lek deluje na spuštanje tako što smanjuje nivo triglicerida i tzv. LDL holesterola (lošeg). Istovremeno, deluje na HDL (dobar) holesterol i drži balans kako bi kompletan kardiovaskularni sistem funkcionisao skladno.

Bezbedna za kožu kućnih ljubimaca

Zanimljivo je da bokvicu lokalno bez problema podnose psi i mačke, tako da im jačim čajem možete ispirati osipe, rane ili sanirati druge kožne probleme. Trudite se samo da, dok koža ne upije tečnost, životinja ne liže kožu.

Kako da napravite čaj od bokvice

Za ovaj čaj potrebno vam je 500 grama svežih listova. Sok je najlakše napraviti u sokovniku. Takođe, lišće možete da ispasirate štapnim mikserom, pa da procedite kroz gazu. Nekoliko puta na dan konzumirajte po kašiku soka pomešanog sa pola kašike tople vode.

Čaj od bokvice je dobar protiv prolećnog umora, ubrzavanje matebolizma i kod plućnih bolesti, čak i tuberkuloze.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Предраг Јовичић
8:04, 18. 03. 2024.
Odgovori

Боквица је одлична за чиреве и убрзава сазревање чира и избацвање, у сваком случају хвала на детаљном приказу чудесна боквице

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo