Naslovna / Prirodna medicina

Moć lekovitog bilja kod urinarnih infekcija ili upalnih procesa

Piše: M.Rajić|17:00 - 17. 03. 2021.

Priroda je dala dosta lekovitih biljaka koje imaju blagotvorno dejstvo na infekcije i upale urinarnog trakta

Brusnica je jedan od prirodnih lekova za infekcije i upale urinarnog trakta Foto: Shutterstock

Podaci iz prakse kažu da infekcija i upala urinarnog trakta češće muči žene nego muškarce. Simptomi su veoma neprijatna i bolna stanja poput učestalog mokrenja, pečenja ili bola, koja su izazvana infekcijom nekom bakterijom (najčešće je to Escherichia coli). Upale mogu biti i posledica prehlade. Fitoterapeut Jelena Simunović pratiocima eKlinike predlaže korišćenje tri najčešće i najpoznatije primenjivane biljke u oporavku od urinarnih infekcija.

Uvin čaj

Simunović kaže da je uvin čaj najcešće u upotrebi i da on može da uspori razmnožavanje bakterija u mokraćnim putevima. Ovaj čaj takođe olakšava izmokravanje, ublažava bolove i peckanje prisutne kod upale mokraćnih kanala i bešike. Fitoterapeut upozorava da se tokom trudnoće i u periodu dojenja ovaj čaj ne preporučuje.

Način upotrebe:

Supenu kašiku čaja od uve preliti sa 200ml ključale vode, sud poklopiti i ostaviti da stoji pola sat, zatim procediti. Piti 2 do 3 puta dnevno po šolju toplog čaja.

Peršun

Veoma često u problemu urinarnih infekcija koristi se jedna začinska biljka koja postiže odlične rezultate – peršun.

– Peršun stimuliše izbacivanje viška tečnosti iz tela, čime efikasno ispira i bakterije iz urinarnog trakta. Listovi peršuna pospešuju mokrenje, čiste mokraćne puteve i bubrege – objašnjava sagovornica eKlinike.

Način upotrebe:

U pola litra prokuvane vode stavite 4 kašičice usitnjenog svežeg peršuna. Ostavite da odstoji 20 minuta, procedite, i pijte tri puta dnevno.

Brusnica

Brusnica je bobičasta voćka koja sadrži hipurilnu kiselinu i deluje kao prirodni antibiotik. Čaj od brusnice sprečava bakterije da prodru u urinarni trakt a ako infekcija već postoji, ne dozvoljava da se dugo zadrži jer pospešuje izbacivanje.

Način upotrebe:

Pola litre vode prokuvati, nakon toga ubaciti brusnice, poklopiti i ostaviti da čaj odstoji 5 do 10 min. Ovaj čaj se pije odmah i dok je topao, a Jelena Simunović kaže da se ne preporučuje upotreba duže od dve nedelje.

Fitoterapeut Jelena Simunović je u stalnom kontaktu sa prirodom i njenim lekovima Foto: Privatna arhiva

Još korisnih saveta fitoterapeuta

Budući da jače infekcije podrazumevaju obaveznu terapiju antibioticima, naša sagovornica preporučuje i korišćenje spiruline, medicinske soda bikarbone, ili jutarnje „mućkanje“ maslinovog ulja u ustima desetak minuta. Takođe, trebalo bi da se pije bar šest do osam čaša tople vode dnevno.

– Neke čajeve bih još svakako preporučila za podizanje imuniteta a to su prvenstveno kopriva, ehinacea, šipurak i rastavić. Čovek je dužan da vodi računa o svom zdravlju, mislima, da čuva sebe od sebe ali i druge od sebe, da u tamnim vremenima zrači nebeskim sjajem i da uvek uz prirodu ide dalje – savetuje Simunović.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo