Naslovna / Prirodna medicina

Maslačak – odličan diuretik koji čisti jetru i pomaže imunitetu

Priredio/la: M. R. |14:00 - 12. 03. 2021.

Lekoviti su mu listovi, stabljika i koren u kome se nalazi najviše korisnih sokova

Maslačak možete koristiti i pripremiti na razne načine Foto: Shutterstock

Maslačak je jedna od najčešćih biljaka koja slobodno raste u različitim staništima. Izuzetno je lekovit zbog velike količine vitamina C, gvožđa, cinka, pelina, vitamina B, flavonoida, sterola, tanina, kalijuma.

Mnogobrojna korisna svojstva

Najpre žuti a onda paučinasti cvet, sa šupljom stabljikom punom tečnosti koja podseća na mleko, maslačak ima laksativna svojstva, poboljšava probavu, utiče na bolji apetit i ravnotežu bakterija koje su redovni stanovnici creva. Svi njegovi delovi sadrže antioskidansna svojstva i pomažu u razgradnji slobodnih radikala. Pošto je dobar diuretik, učestvuje u eliminisanju viška vode, soli i toksina iz organizma, pomaže i čišćenju pluća. Sadrži esncijalne masne kiseline i fitonutrijente koji imaju antizapaljenska dejstva ali i pomažu u prevenciji kancerogenih oboljenja, podiže imunitet, poboljšava funkcije jetre jer učestvuje u eliminaciji toksina. Poznato je i da snižava i drži pod kontrolom nivo lošeg (LDL) holesterola i da povećava proizvodnju žuči pa učestvuje i u prevenciji oboljenja žučne kese.

Svež sok i sirup od maslačka

Sveže ceđen sok pravi se od kombinacije listova i korena koji se ispasiraju i iscede. Dve kašičice tako dobijenog soka treba sipati u čašu mleka, dodati malo meda i piti ujutru na prazan želudac 21 dan. Pomaže kod stomačnih tegoba.

Priprema sirupa je jednostavna: šaku cveta maslačka prokuvati u dva litra vode, dodati meda po ukusu i sok od dva isceđena limuna. Kuvati na tihoj vatri uz mešanje dok masa ne postane sirup. Sipati u sterilisanu staklenu flašu i uzimati dve do tri kašike dnevno. I sirup pomaže boljem varenju, a utiče povoljno na imunitet i čišćenje krvnih sudova.

Šejk od maslačka i jabuke

Potrebno: 1 šaka maslačka, 2 veće zelene jabuke, 1 oljušten limun, 1 banana (po želji), 2 kašike semena lana, voda
Priprema: sve sastojke izblendirati i dodati vodu. Ako želite da šejk bude gušći, dodajte jednu bananu. Dobro sjedinite smesu i pijte odmah po pripremi.

Slatko od maslačka

Veću količinu žutog cveta maslačka sameljite. U sterilisanu teglu slažite sloj mlevenih cvetova, sloj meda,pa ponovo sloj maslačka, do vrha tegle. Dobro zatvorite i ostavite da stoji dve nedelje. Uzimajte po jednu kašiku tri puta dnevno pre jela, uz malo vode ili čaja šolju čaja. Maslačak na ovakav način je izuzetno koristan za imunitet i pomaže čišćenju i lečenju jetre.

Pasta sa pupoljcima maslačka

Potrebno za 4 osobe: 400 – 500 g špageta (pasta po želji), 100 pupoljaka maslačka, 250 ml pavlake za kuvanje, malo maslinovog ulja, so, biber, parmezan

Priprema: Skuvajte pastu, ocedite i ostavite sa strane. U vrućoj posudi u kojoj ste skuvali pastu ugrejte malo maslinovog ulja, oko 5 minuta prodinstajte pupoljke, zatim prelijte pavlakom za kuvanje i promešajte. Začinite po želji, dodajte pastu, promešajte i po žalji dodajte i parmezan.

Tonik za čišćenje lica

Potrebno: 140 ml vode, 20 grama cvetova maslačka, 15 grama kamilice (cvetova), 140 ml mleka

Iseckajte cvetove maslačka i kamilice i ubacite u prokuvanu vodu. Ostavite tako 12 sati, pa onda dodajte mleko i sve dobro promešajte. Neka stoji još 2 sata, nakon toga procedite i sipajte u sterilisanu flašu. Držite u frižideru, a možete da ga koristite svakodnevno. Izvanredno čisti i neguje kožu a utiče i na prevenciju pojave akni. 

 

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo