Naslovna / Prirodna medicina

Jednostavni predlozi da se rešite ispucalih kapilara

Priredio/la: M. R. |17:00 - 21. 02. 2021.

Mogu da se pojave na bilo kom delu tela a posebno su vidljivi na licu i na nogama

Ispucali kapilari poznati su još i kao pauкolike vene Foto: Shutterstock

Kapilari su sitni krvni sudovi ispod površine kože, koji se lako lome ako su izloženi spoljašnjim ili unutrašnjim uticajima. Mogu da se pojave na bilo kom delu tela a posebno su vidljivi na licu i na nogama. Obično se pojavljuju kao mrlje na površini kože, u tamno roze ili crvenoj boji a kada se formiraju, poprimaju oblik paukove mreže (zovu ih i paukolike vene).

Mogu da budu povezani sa lošom cirkulacijom u nogama, oštećenjima jetre (usled prekomernog korišćenja lekova ali češće zbog neumerenog konzumiranja alkohola), fizičkim pritiscima na kožu (previše uska garderoba), ili preteranim izlaganjem suncu. Razlozi mogu da budu i genetika, trudnoća, gojaznost, period puberteta, predugo stajanje ili jednostavno, tanka koža na nekim delovima tela.

Evo nekoliko prirodnih način da ih se rešite, a preventivnom primenom ovih sastojaka, možete sprečiti njihovu pojavu.

Ekstrakt Aloe vera

Ovaj prirodni sastojak je jedno od odličnih rešenja za kako uklanjanje ispucalih kapilara na nogama. Aloja sprečava upalne procese u organizmu koji mogu dovesti do pucanja kapilara na nogama, i istovremeno smanjuje crvenilo, osetljivost i iritaciju.

Eterično ulje ruzmarina

Eterično ulje ruzmarina poboljšava cirkulaciju i sprečava dugotrajno zadržavanje krvi u venama, što sprečava i nastanak ispucalih kapilara. Ruzmarinska kiselina je moćan antioksidans , ima antizapaljenska i antimikrobna svojstva.

Kofein

Iako preterano konzumiranje kofeina nema dobre efekte na zdravlje, ako soc od skuvane kafe nanesete na mesto popucalih kapilara, može da pomogne. Naime, kofein poboljšava lošu cirkulaciju u nogama, tonira i zateže kožu. Možete ga kombinovati sa uljem aloje.

Čaj (maska) od peršuna

Poznato je da je peršun je bogat vitaminom, da je jak antioksidans i da podstiče proizvodnju kolagena i reprodukciju ćelija. Peršun sadrži rutin, koji ima najvažniju ulogu u jačanju kapilara.

Potrebno je da kuvate šaku iseckanog svežeg peršuna u šolji vode oko 5 minuta. Sklonite, poklopite, sačekajte da se ohladi a potom procedite rastvor. Dodajte po kap eteričnih ulja ruže i nevena i držite u frižideru. Nanosite tuferom na mesto ispucalih kapilara dva puta dnevno i budite uporni, rezultati će sigurno doći.

Jabukovo sirće

Ovo je jedan od najjeftinijih i najefikasnijih načina da se rešite ispucalih kapilara. Poboljšava cirkulaciju i ublažava vidljivost ispucalih kapilara. Masirajte noge sirćetom dva puta dnevno najviše desetak minuta a onda isperite, ili držite kao oblog do 15 minuta.

Kokosovo ulje

Masaža kokosovim uljem je izuzetno delotvoran lek za ispucale kapilare i proširene vene kroz istoriju. Ono lako prodire u kožu i u potkožne slojeve i hrani kapilare, a u nekom procentu može da povrati koži prirodnu boju i utiče da crvenilo nestane.

Đumbir

Ovaj sastojak ne treba da koriste pacijenti koji imaju hipertenziju i imaju terapiju za spuštanje visokog krvnog pritiska.

Đumbir sadrži bioaktivne agense koji su odlični za zdrave krvne sudove. Takođe, uspešno razlaže fibrin (protein koji se skuplja u delovima gde se nalaze oštećeni krvni sudovi), spušta krvni pritisak što ujedno znači i niži pritisak na vene, i olakšava pumpanje krvi srcu (prirodni antikoagulans).

 

 

 

 

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo