Naslovna / Prirodna medicina

3 recepta za inhalaciju koji ublažavaju simptome prehlade i sinusitisa

Priredio/la: V. M. B.|10:00 - 30. 12. 2020.

Inhalacija ne može da izleči, ali umnogome olakšava disanje i umiruje kašalj…

inhalacija

Inhalacija pomaže da lakše dišete i smirite kašalj Foto: Shutterstock

Inhalacija (udisanje pare) jedan je od najčešće korišćenih kućnih lekova za smirivanje i otvaranje nosnih prolaza i oslobađanja od simptoma prehlade ili sinusne infekcije.

Smatra se da topli, vlažni vazduh deluje oslobađanjem sluzi u nosnim prolazima, grlu i plućima. Ovo može ublažiti simptome upaljenih, otečenih krvnih sudova u nosnim prolazima.

Iako udisanje pare neće izlečiti infekciju, poput prehlade ili gripa, može da vam olakša tegobe i tako pomogne da se osećate mnogo bolje. Ali kao i kod bilo kojeg drugog kućnog leka, važno je da naučite kako da je koristite da se ne biste povredili.

Kako inhalacija pomaže

Krvni sudovi mogu da budu iziritirani zbog akutne infekcije gornjih disajnih puteva, poput prehlade ili infekcije sinusa.

Glavna prednost udisanja vlažne, tople pare je olakšanje osećaja iritacije i otečenih krvnih sudova u nosnim prolazima. Vlaga takođe može da pomogne u razređivanju sluzi u sinusima i dovodi do lakšeg pražnjenja sekreta. To  omogućava da se vaše disanje normalizuje, bar na kraće vreme.

Inhalacija može da pruži privremeno olakšanje od simptoma:

  • obične prehlade
  • gripa
  • infekcije sinusa (infektivni sinusitis)
  • bronhitisa
  • nazalne alergije

Iako udisanje pare može da pruži subjektivno olakšanje od simptoma prehlade i drugih infekcija gornjih disajnih puteva, vaša infekcija neće zbog toga brže da nestane. Ali inhalacija će vam pomoći da se osećate bolje dok se organizam bori protiv prehlade.

Kako pravilno da se inhalirate

Postupak:

  • Zagrejte vodu do ključanja.
  • Pažljivo sipajte vruću vodu u činiju.
  • Prekrijte peškir preko potiljka.
  • Uključite tajmer ili merite vreme uz pomoć sata.
  • Zatvorite oči i polako spuštajte glavu prema vrućoj vodi, ali pazite da se  i stanite na nekih petnaestak centimetara. Budite izuzetno oprezni kako biste izbegli direktan kontakt sa vodom.
  • Udahnite polako i duboko kroz nos najmanje dva do pet minuta.

Ne držite glavu nad parom  duže od 10 do 15 minuta po inhalaciji. Međutim, inhalaciju parom možete ponoviti dva ili tri puta dnevno ako i dalje imate simptome.

Za inhalaciju možete i da kupite električni inhalator koji se lako koristi, jedino je važno da ga češće perete, da biste sprečili razvoj bakterija i gljivica.

Tri recepta za inhalaciju

Još od davnina se koriste razne biljke koje su se pokazale delotvornima u ublažavanju tegoba prehlade ili gripa kao što su zapušen nos, suzenje očiju, nadražajni kašalj. Neke od njih, kao što su bosiljak, majčina dušica  našle su primenu i u inhalaciji.

Inhalacija bosiljkom

Stavite dve supene kašike suvog bosiljka u litar i po proključale vode koju ste sipali u širu činiju. Nagnite lice iznad činije i prekrijte glavu peškirom, trudite se da što duže udišete paru punu mirisa i ekstrakta bosiljka. Samo pazite da lice ne bude suviše blizu činije sa vrelom vodom, jer cilj nisu opekotine, već otpušavanje nosa. Ako ne možete da izdržite dugo ispod peškira, pravite kraće pauze, ali trudite se da izloženost pari traje nekoliko minuta u kontinuitetu da bi se postigli željeni efekti.

Morska so

Njena lekovita svojstva poznata su od davnina, posebno se primenjuje kod upale sinusa. Dovoljno je da u vrelu vodu (dva litra) sipate supenu kašiku soli, najbolje krupne morske, i ponovite postupak sa peškirom i inhaliranje. Morska omogućiće prohodnost nosa ali će i očisititi sluzokožu nosa. Ako se nos ponovo zapuši, postupak možete da ponovite još jednom u toku dana, najbolje pred spavanje.

Majčina dušica

Možete se inhalirati i majčinom dušicom, posebno ako vas muči sekret u bronhijima. Dve supene kašike suve biljke stavite u vrelu vodu i inhalirajte se. Pomoći će i u umirivanju napada kašlja.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo