Medicinski informativni portal
Naslovna / Prirodna medicina

Probajte MORS, čuveni ruski napitak za JAČANJE IMUNITETA

Priredio/la: I. V.
13:02 - 23. 12. 2020.

Zbog svoje lekovitosti i prirodnog svojstva da izdrži na temperaturi nižoj od – 40 stepeni, brusnica je odavno ušla u rusku narodnu medicinu, a mors je čuveni napitak za očuvanje dobrog zdravlja

sok od brusnice Čuveni ruski napitak za jačanje imuniteta lako se pravi Foto: Shutterstock

Zbog svog prirodnog svojstva da dugo ostane sveža, posebno u uslovima ruske zime, brusnica se od davnina našla među najviše korišćenim prirodnim sastojcima od koje se prave razni narodni lekovi. Crveni plod brusnice je kiselkastog ukusa, uspeva u hladnijim delovima severne hemisfere i vrlo je otporan na hladnoću – može da izdrži temperature do – 40°C. Baš od brusnice pravi se čuveni mors, ruski lekoviti napitak za jačanje imuniteta. Mors je u  Rusiji popularan ne samo zbog kiselkasto-slatkog ukusa, već i zbog svog lekovitog svojstva na jačanje imuniteta, posebno tokom zimskog perioda.

Bogatstvo vitamina C

Mors je ruski narodni lek bogat vitaminom C koji potiče iz brusnica, a s obzirom na to da se pravi sa medom i limunom, ovaj napitak može da eliminiše razne uzročnike infekcija i ublaži sve postojeće upalne procese u telu. Za pripremu morsa potrebno je:
– 2 šolje brusnice
– litar flaširane vode ili izvorske, bunarske
– med po ukusu
– sok od pola limuna

Recept za pripremu mors napitka, korak po korak

1. Brusnice operite i stavite ih u cediljku postavljenu iznad dublje posude. Iscedite sok gnječenjem bobica.
2. Dobijenu kominu, „meso“ ploda, stavite u šerpu, prelijte flaširanom vodom, pustite da proključa na laganoj vatri. Kuvajte 10 minuta. Zatim uklonite sa vatre, ostavite poklopljeno da odstoji još 20 minuta.
3. Procedite dobijenu „čorbu“, pomešajte sa istisnutim sokom od brusnice.
4. Voćni napitak zasladite medom po ukusu.
5. Po želji možete dodati i sok od pola limuna.
6. Mors se služi topao, rashlađen, hladan ili sa ledom.

Ako želite da ovaj voćni napitak učinite još lekovitijim, u „čorbu“ dodajte i kuvajte blago smrvljene začine kao što su kardamom, sušeni đumbir, cimet, karanfilić i zrna bibera.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend