Naslovna / Prirodna medicina

Rotkva i med ublažavaju simptome korone: dobri za suv kašalj, za imunitet, pomažu i kod opadanja kose

Priredio/la: J. M.|9:00 - 09. 12. 2020.

I Vasa Pelagić je pisao o lekovitosti rotkve, a i nauka je dokazala da kod nekih stanja ovaj koren može da pomogne

Sok od meda i rotkve pomaže kod kašlja i bronhitisa Foto: Shutterstock

Vasa Pelagić, lekar i narodni prosvetitelj svojom knjigom „Pelagićev narodni učitelj“ nije želeo da širi nazovilekarstvo, već je opisivao samo bilje čija su dejstva na određene zdravstvene tegobe klinički dokazana. U odeljku o zdravom povrću, za rotkvu, koju ovih dana možete naći na svim pijacama, Vasa Pelagić kaže da svaka kuća mora da ima ovaj zdravi koren.

− Leči zatvor, pokvaren želudac, bolesti creva, nejesticu, bledilo, razne pege, bolesti bubrega, dušnika, slezine, peska i kamena u mokraćnoj bešici, teškog mokrenja, protivu bolova u prsima, stomaku i vratu, protivu bolesti prsa i kašljanja s krvlju, protivu svraba i raznih čirića na koži i crvića u crevima. U tu svrhu dobro je jesti rotkve pre ručka i nešto pre večere. Ovako jedenje otklanja sve pomenute bolesti i popravlja odlično sve organe za varenje primljene hrane, otvara apetit i pomaže da se lako odvaja sluz („šlajm“) i mokraća. Tim se popravlja želudac ma kako rastrojen bio, a to je golema dobit svakom čoveku, jer rastrojen želudac donosi često desetinu raznih bolesti. Protivu raznih bolesti mokraćnog mehura i kanala i teškog mokrenja i bledila treba piti izjutra naštinu i pred spavanje uveče po 2 kašike soka od rotkve.

Sok od rotkve po Vasi Pelagiću

− Desetinu rotkvi izrendati i dobro iscediti kroz retku krpicu. Taj sok je dobar i protivu svih drugih rečenih bolesti, a protivu plućnih bolesti, grča u prsima, astme i pljuvanja krvi dobro je duboko izdubiti rotkvu i napuniti šupljinu medom, pa kad se ona upeče na ćasi ili tanjiru u peći ili na žeravici, onda uzeti tog soka svako jutro po četiri-pet kašika – pisao je Vasa Pelagić.

Šta sve ima rotkva

Rotkva sadrži vrlo malo kalorija – sto grama crne rotkve sadrži svega 28 kalorija i 5 posto ugljenih hidrata, masti ima u zanemarljivo malim količinama. Ali rotkva ima visoku koncentraciju vitamina C, kao i kompleks B vitamina, potom vitamina A i E. Pored toga, obiluje lako probavljivim vlaknima, proteinima. Tu su i kalcijum, gvožđe, fosfor, kalijum, cink, bakar, mangan, selen, masne i linoleinske kiseline, rafanin, kao i sumpor.

Sok od crne rotkve sa medom dobar i za jetru

Sok od rotkve sa medom protiv kašlja i astme, pomaže i kao prirodan tonik za čišćenje i detoksikaciju jetre. Ovaj sok podstiče jetru da proizvodi masnoće i proteine koji će umanjiti napetost žučne kese. Osim toga, izuzetno je efikasno koristiti ovaj napitak da bi se regenerisale ćelije jetre. A zahvaljujući lako probavljivim vlaknima i medu, olakšaćete i regulisati proces varenja hrane. Tako dolazi do eliminacije zaostale i nesvarene hrane i štetnih toksina iz creva. Zahvaljujući mineralima poput cinka, fosfora i selena, rotkva nas rešava nadutosti i pojave pojačanog lučenja želudačne kiseline

Jača muni sistem na prirodan način

Rotkva i med zajedno imaju antibakterijsko i antimikrobno dejstvo, pa lako čiste, pre svega, bronhije i disajne puteve. Takoreći, stimulišu lučenje sluznice pa time eliminišu i kašalj. Ovo ih čini savršenim saveznikom za borbu protiv brojnih infekcija. Naročito su efikasni kada se pojave simptomi dosadne i umarajuće prehlade, upale grla, gripa, a deluju i pri lečenju infekcije uha. Rotkve sa medom su odlične protiv bronhitisa.

Sprečava opadanje kose i pospešuje rast

Crna rotkva kao lek stimuliše koren dlake i pojačava cirkulaciju krvi u koži glave. Jača kosu i obezbeđuje joj čvrstoću, a med daje prirodan sjaj i mekoću. Redovna upotreba soka od rotkev i meda reguliše  zdravlje skalpa, od njega ćenestati perut, sebuma i suvišna masnoća.

Ovako se pravi i pije sok od meda i rotkve:

Dve glavice rotkve temeljno operite. Vrh rotkve odsecite, ali ga sačuvajte, poslužiće vam kao poklopac. Sredinu izdubite nožem tako da dobijete oblik sličan posudi sa debljim zidovima. Ono što ste odstranili iz rotkve, ostavite u posudici sa strane,. a u sredinu rotkve sipajte med. Ne sipajte do vrha, jer će rotkva da pusti i svoj sok. Deo koji ste odsekli na početku iskoristite kao poklopac i ostavite da stoji nekoliko sati.

Sok koji se napravio u rotkvi prespite u posebnu teglicu, pa ponovite postupak sa medom i ostavite da odstoji. Ovo možete uraditi dva do tri puta. Ostatke koje ste dobili dubljenjem rotkve, prelijte medom i ostavite neka pusti sok preko noći. Već sutradan možete uzimati po nekoliko kašičica napitka dnevno. Odrasli treba da piju jednu kašiku 4 do 5 puta, a deca jednu kašičicu 4 ili 5 puta na dan – pre obroka.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo