Naslovna / Prirodna medicina

Zimski problemi – suva koža, svrab, crvenilo i ekcem mogu da se leče prirodnim losionima

Priredio/la: I. V.|18:00 - 02. 02. 2021.

Zimski meseci i hladno vreme mogu da ugroze zdravlje kože i izazovu pojavu suvoće ili ekcema. Ovakva stanja mogu se sprečiti i popraviti blagim, prirodnim losionima koji se lako prave

čaj biljke Prirodni čajevi i tonici povratiće vlažnost kože Foto: Shutterstock

Zdravlje kože nije važno samo zbog izgleda. Još važnije je jer koža obavlja mnogo osnovnih telesnih zadataka i, između ostalog, štiti telo od mnogih virusa i bakterija kojima smo svakodnevno izloženi. Baš kao što je čuvamo leti od UV oštećenja, koži lica potrebna je zaštita tokom zime, kada je istovremeno izložena i toplom i hladnom vazduhu i snegu i vetru. Sudar toplog i hladnog vazduha pogubni su za kožu lica. Hladno vreme i niska vlažnost vazduha suši kožu i izaziva pucanje epiderma. I ne samo da je spoljašni vazduh isušuje, već je dodatno iscrpljuje i unutrašnje zagrevanje prostora. Rezultat tih naglih promena temperatura je pojava ekcema (svrab, suvoća, crvenkaste mrlje)  pucanje kože (lezije). Kreme za hidrataciju su obavezne u zimskom periodu kako bi koži obezbedile vlažnost, ali joj možete pomoći i prirodnim čajevima i losionima koje ćete lako sami napraviti.

Losion od belog sleza za suvu kožu

Losion od belog sleza napravićete tako što ćete potopiti 50 g cvetova sleza u litar vode. Kuvajte slez u vodi 15 minuta. Procedite i ohladite ga. Losion prespite u čiste staklene bočice i koristite ga ujutru i uveče na opranu kožu.

Losion za osetljivu kožu

Losion od cvetova i listova belog sleza deluju umirujuće na osteljivu, iritiranu kožu. Potrebno vam je 20 g cvetova i listova belog sleza i litar vode. Slez kuvajte u vodi oko 10 minuta. Ohladite ga i procedite. Ujutru i uveče čistite lice ovim losionom jer deluje umirujuće na epiderm.

Tonik od kamilice za suvu kožu

Ukoliko imate problem sa isušenom kožom i gubitkom vlažnosti pripremite tonik od kamilice. Potrebno vam je 12 cvetova kamilice i litar kisele vode. Zagrejte vodu u posebnoj šerpi da voda proključa kako biste dobili paru. Cvetove kamilice stavite u metalni posudu za mešenje, prelijte kiselom vodom i zagrevajte smešu nad parom oko 10 minuta. Prohladite je. Ovim tonikom od kamilice povratićete vlažnost kože.

Losion od kantariona protiv crvenila kože

Losion od kantariona protiv crvenila izazvanog hladnoćom i vetrom koristi se na starinski način – stavljanjem obloga na lice koje leče crvenilo na koži. Potrebno je 20 g suvog kantariona i litar vode. Kuvajte kantarion u ključaloj vodi 10 do 12 minuta, a zatim ostavite da se ohladi. Procedite ga. Od pripremljenog losiona napravite obloge, natopite parčiće gaze ili pamučne vate losionom i stavite na problematične delove lica. Crvenilo od zime i vetra uskoro će nestati.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo