Naslovna / Prirodna medicina

Zašto Rusi svaki dan jedu kašu od heljde?

Priredio/la: J. M.|9:18 - 26. 11. 2020.

U Rusiji, heljda je namirnica broj jedan! Heljda ima folnu kiselinu, važnu u borbi protiv korone, ima gvožđa i magnezijuma, poboljšava rad kardiovaskularnog sistema, sprečava anemiju, trombozu… Ona je antioksidans i imunostimulator, izbacuje iz organizma toksine… Evo kako se jede!

Heljda pomaže i onkološkim bolesnicima Foto: Shutterstock

Ruski onkolog Volf Laskin je lekar sa skoro pola veka iskustva, a preko 30 godina bavi se isključivo onkologijom. On je svojim pacijentima, čak i onima u poodmakloj fazi kancera, preporučivao dijetu, koja je počinjala heljdom…

Heljdina kaša je majka naša – kažu Rusi. Za Ruse je heljda namirnica broj jedan još od kada je ova biljka prvi put uvezena iz Grčke, po kojoj je Rusi i zovu „grečka“.

Šta je to u heljdi tako zdravo?

Heljda sadrži najveću količinu biljnih proteina. Za suzbijanje procesa karcinoma, kaže doktor Laskin potrebno je ograničiti unos kiselina i u organizam uvesti određenu količinu kvercetina (bioflavonoid), koji se najviše nalazi u heljdi i šipku.

Dijeta od heljde doktora Laskina čisti krvne sudove, odnosno bori se protiv ateroskleroze, obnavljajući gustinu krvnih sudova, i stoga će imati blagotvorno dejstvo na one koji pate od ateroskleroze i one koji u preventivne svrhe ne žele da se dovedu u kritično stanje: infarkt i moždani udar. Heljda je dakle, kako bi Rusi rekli majka za zdravlje!

Heljda je jedna od najzdravijih biljaka na svetu. Gaji se bez pesticida i nitrata jer bi oni pokvarili kvalitet zrna. Heljda ima puno proteina pa zamenjuje meso, mleko i jaja. Heljda je spas za dijabetičare zato što normalizuje nivo glukoze u krvi. Dijabetičari mogu da konzumiraju heljdu svakodnevno bez ikakvih negativnih posledica. Heljda ima minimum kalorija – uz maksimum vitamina, minerala i amino-kiselina.

U prodavnicama zdrave hrane može  se kupiti heljda u zrnu, sirova i propržena. Rusi više vole tamniju prženu jer je ukusnija, ali zelenkasta sirova heljda je ipak mnogo lekovitija.

U heljdi ima folne kiseline, gvožđa i magnezijuma, ona oboljšava rad kardiovaskularnog sistema i sprečava anemiju, trombozu, išemiju i aterosklerozu. Osim toga, deluje kao antioksidans i imunostimulator, izbacuje iz organizma toksine i smanjuje nivo lošeg holesterola.

Heljda sadrži puno vlakana, koja efikasno čiste creva. Lekari preporučuju ovu namirnicu pacijentima koje pate od zatvora, gastritisa i čireva. Heljda je izuzetno bogata biljnim flavanoidom koji se zove kvercetin. On usporava rast tumora i zato je efikasan za prevenciju i lečenje karcinoma.

Heljdina kaša, izvor zdravlja Foto: Shutterstock

Kako je jedu Rusi?

A Rusi je jedu tako što od nje kuvaju kašu. Kao doručak, heljdina kaša se jede tako što se u nju dodaje suvo ili sveže voće. Heljda se jede uz ručak kao varivo, kao dodatak jelu…

Osnovna heljdina kaša, prema ruskom onkologu doktoru Laskinu, kuva se ovako:

50 g heljde, sirove ili pečene (sirova je zdravija, pečena ima malo lepši ukus)
150 ml vode (uvek tri puta više vode od količine heljde)
samo prstohvat soli

Heljdu preliti sa 150 ml vode i ostaviti da odstoji, minimum pola sata, maksimum 12 sati. Zatim procediti, dobro isprati. Vratiti u šerpu i naliti sa 100 ml vode, dodati so, kuvati dok ne provri pa smanjiti vatru i kuvati još nekoliko minuta, bez mešanja, dok vode ne uvri.

Od heljde se kuva i čorba koju Rusi takođe obožavaju. Za čorbu od heljde potrebno vam je: 150 g heljde, jedan veliki crni luk, 20 g maslaca, litar proceđene čorbe od povrća (šargarepa, paškanat, celer, krupna so, crni biber, praziluk, pola kašike sitno seckanog peršuna). Ostavite jednu šargarepu, paškanat, malo celera i praziluka sveže.
Heljdu prelijte vrelom vodom, procedite je i lagano, na suvo, pržite u šerpi. Iseckajte luk, dodajte heljdu, stavite maslac i pržite. Nalijte proceđenu čorbu. Na kockice naseckajte šargarepu, celer i paškanat, stavite u čorbu da se kuva na laganoj vatri. Začinite solju i biberom. Ubacite praziluk iseckan na kolutiće. Neposredno pre posluživanja dodajte još neke začine ako volite.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo