Naslovna / Moja priča

Korona prošla, osećam se dobro, ali i dalje imam IgM antitela u krvi. Da li sam i dalje zarazna?

Piše: V. Marić Brajković|7:35 - 02. 12. 2020.

Rezultati seroloških testova mnoge zbunjuju, jer ne znaju da li su zaista ozdravili…

starija žena čita izveštaj

Rezultati seroloških testova mnogima nisu jasni, zato je neophodno tumačenje lekara Foto: Shutterstock

– Moja borba sa korona virusom počinje krajem oktobra. Ćerka i unuk su već bili oboleli. Iako smo pomislili da je možda obična prehlada, kako su dani odmicali, po simptomima je bilo  potpuno jasno da je reč o covid 19, rezultati testiranja su to potvrdili – priča Jelena V. (71), penzionerka iz Beograda.

Zarazili me ćerka i unuk

S obzirom da živi sa njima, samo je bilo pitanje dana kada će i njoj da se pojave simptomi korona virusa. Bilo je to desetog dana od njihovog vidljivog oboljevanja.

Nisam imala izražene simptome infekcije prvih dana, ali sam otišla na testiranje, ipak sam u godinama. Test je bio pozitivan. Sutradan su me zaboleli mišići i leđa, toliko jako da nisam mogla da se okrenem. Još je bilo gore kada bi se povremeno javljala temperatura koja nije prelazila 38. Ostala sam odjednom bez čula mirisa i ukusa. Naravno, uzimala sam propisanu antibiotsku i vitaminsku terapaiju – priča za eKliniku Jelena.

Posle 10 dana oporavak

Njena borba sa virusom trajala je 10 dana, posle toga više nije imala tempraturu, a bolovi su svakim danom bivali sve manji. Miris i ukus joj se postepeno vraćaju. Ali taman kada je pomislila da je mirna i da je koronu ostavila iza sebe, javila se druga sumnja. Naime, Jelena je htela da proveri da li je stvorila imuntet na korona virus i da li je ozdravila.

Zbunjujući rezultati

– Kada sam otišna na seroološki test da vidim da li imama antitela na koronu, uradila sam i ona druga antitela koja ukazuju na infekciju. I kada sam videla rezultat, začudila sam se. I dalje imam prisutna IgM antitela koja se javljaju kada je infekcija prisutna, ali još su višestruko veća IgG antitela koja pokazuju da sam koronu preležala – priča Jelena koja ima dilemu:

– Šta sad to znači, da li sam i dalje zarazna, da li mogu normalno da s krećem, priđem ljudima? Mislila sam da ta antitela IgM prođu, a da ostaju samo ova druga, IgG, potpuno sam zbunjena – kaže ova penzionerka koja je odlučila da ipak ode lekaru.

Dileme

Iz njenog okruženja stižu još dve dileme.

– Komšinica je imala negativan PCR test, a kasnije je dobila upalu pluća. Nakon četiri nedelje, kada je ozdravila, imala je visoka antitela IgG, koja pokazuju da je infekcija preležana. Znači, žena imala koronu, a mislila je da je nema – priča Jelena.

Još više zbunjujuće iskustvo mlade komšinice koja je bila pozitivna na PCR testiranju, od simptoma je imala je samo blagu temperaturu i jezu, čak nije gubila čula mirisa i ukusa. Ona nije razvila IgG antitela. Da li to znači da ona ponovo veoma brzo može da se zarazi koronom?

Sve su ovo pitanja koja muče mnoge ljude u Srbiji, pa i čitaoce portala eKlinika.

Ipak, najvažnije je da znate da rezultate testova  samo lekari mogu da protumače na pravi način u sklopu celokupne kliničke slike pacijenta. I nikako ne treba da se lečite sami.

A stručne odgovore o serološkim testovima i njihovima rezultatima daje virusolog doc. dr Ana Banko….

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Danijela
8:52, 09. 12. 2020.
Odgovori

Mene zanima da li je moguce imati sve simtome virusa a da je seroloski test negativan?I nakon 8 dana temperatura a da doktori nisu trazili snimak pluca

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo