Naslovna / Lepota

SKVALAN se najbolje može opisati kao ČUVAR VLAGE i OMEKŠIVAČ kože

Priredio/la: I. V.|15:00 - 28. 12. 2020.

Skvalan u kozmetici može da ima odličan efekat na regeneraciju kože i njenu hidrataciju, a i kosa će prestati da se lomi i izgledaće zdravije

skvalan ulje lepota Skvalan pojačava hidrataciju kože koja postaje „živa“ i izgleda zdravije Foto: Shutterstock

Sve češće primećujete da neko hvali kozmetičke preparate za negu kože čiji je glavni sastojak skvalen (squalane)? Onda je sasvim opravdano i da se zapitate „a šta je skvalen?“. Skvalen je lipid koji prirodno proizvode naše ćelije kože, odnosno lojne žlezde. Lojne žlezde odgovorne su za proizvodnju sebuma, koji je koktel estara voska, triglicerida i skvalena. Zajedno, ovaj koktel stvara zaštitnu barijeru, zaštitni površinski sloj kože. Poznato je da sebum pomaže u održavanju vlažnosti, hidrataciji spoljnog sloja kože i tu barijeru održava netaknutom. Međutim, količina skvalena u našem telu opada s godinama. Najviše ga je u tinejdžerskom dobu, kada je koža najelastičnija i blistava, prirodnog sjaja. Tokom dvadesetih i tridesetih proizvodnja skvalena počinje da se usporava. Rezultat tog prirodnog procesa je suva i grublja koža.

SkvalEn se pretvara u skvalAn

Ali, da bi postao sastavni deo proizvoda za negu kože, skvalen (koji se u dodiru sa kiseonikom brzo kvari i gubi na efikasnosti) mora da bude hidrogenizovan. Hidrogenacija je postupak pretvaranja skvalena iz nezasićenog ulja u zasićeno ulje zvano skvalan. Ovim procesom skvalen se pretvara u skvalan – ulje koje je prihvatljivo za negu kože i koje ima mnogo duži rok trajanja od skvalena. Zato je skvalana danas veoma traženi satojak krema, seruma i ulja za negu kože kojoj nedostaje vlaga, koja je izgubila elastičnost i vremenom ogrubela.

Ajkule i maslinovo ulje

Ako spadate u grupu ljudi koje skvalen asocira na ajkule – ne grešite. Osim u ljudskoj koži, skvalen se takođe nalazi u velikim količinama u jetri ajkula, odakle se tradicionalno dobija skvalen (i skvalan). Takođe, skvalan se dobija i iz biljnih izvora kao što je maslinovo ulje i šećerna trska koji su danas, u eri ekološkog osvešćenja i očuvanja prirode, mnogo češći izvori skvalana.

Dejstvo skvalana na kožu

Kaže se da je hidrirana koža zdrava koža. Kada se lokalno primenjuje, skvalan odlično deluje na kožu. Pojačava hidrataciju kože koja postaje „živa“ i izgleda zdravije. Antioksidanti koje sadrži skvalan u uljima i kremama takođe se bore protiv oštećenja kože i slobodnih radikala, a prema istraživanjima, skvalan je takođe zadužen i za detoksifikaciju kože. Redovna upotreba skvalana može da pojača proizvodnju kolagena koji koži vraća čvrstinu. Posebno prija osobama sa suvom, zrelom kožom, posebno tokom hladnijih zimskih meseci. S obzirom na to da hidrira kožu skvalan se  može tretirati kao „čuvar vlage“ a imajući u vidu i da na kožu deluje tako što joj „vraća godine“ u smislu izgleda kože, mekoće, finoće, blistavosti i sjaja, možemo reći da na nju deluje i kao „omekšivač“.

A kosa postaje zaštićena

Skvalan se ne koristi samo za lice i telo. Možete ga naneti i na kosu. Ishrana kose skvalanom pomoćiće vam da povećate njen sjaj i sprečite lomljenje. Iako kosa ima svoja prirodna ulja, vremenski uslovi, starost, način ishrane, toplota… mogu da je isuše. Zato u rutinu nege treba uvesti skvalan koji će zaštititi kosu od daljeg oštećenja. Koristi se tako što ćete nekoliko kapi ulja skvalana staviti na dlan i umasirati u mokru kosu kako bi pojačali njenu vlažnost, a nakon pet minuta ga isprati vodom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo