Naslovna / Lepota

Kako se koristi retinol, a ko bi trebalo da ga izbegava

Piše: I. V.|17:00 - 11. 01. 2021.

Retinol je moćan, efektan, popularan, „zlatni standard“ u nezi kože, ali može i da vas „kazni“ ako ste nemarni prema sebi

šta je retinol Retinol je zlatni standard u nezi kože Foto: Shutterstock

Retinol je jedan od najdragocenijih, trenutno vrlo aktuelnih i moćnih sastojaka nezaobilaznih u efektnoj nezi kože. Ovaj aktivni sastojak spada u kategoriju „zlatni standard“ u nezi kože jer ima sposobnost da menja ponašanje ostarelih ćelija koje počinju da izgledaju mlađe. Retinol je sintetički derivat vitamina A, grupe vitamina rastvorljivih u mastima, uobičajenih u šargarepi, jajima i slatkom krompiru. Vitamin A veoma je važan za zdravlje kože i odličan je aktivan sastojak koji se može koristiti za različita stanja i probleme kože. Kada se retinol lokalno primenjuje, on se pretvara u retinoinsku kiselinu pomoću specijalizovanih enzima koje nalazimo u koži. Retinoinska kiselina se takođe može primenjivati lokalno, ali je mnogo ozbiljniji, opasniji sastojak od retinol- kreme ili seruma.

Šta retinol radi našoj koži?

Sposobnost da menja ponašanje ostarelih ćelija kože, čineći ih mlađim glavno je dejstvo retinola. Na taj način retinol podstiče bržu obnovu ćelija i inicira stvaranje kolagena, odnosno podmlađuje kožu i smanjuje bore. Kada se uvede u rutinu nege kože kako bi se sprečilo njeno starenje retinol, osim što obnavlja epidermalnu barijeru, utiče i na sprečavanje pojave i ublažavanje fleka i drugih pigmentacija, smanjuje i reguliše lučenje sebuma, dok neujednačenu teksturu kože „pegla“ na svojevrstan način čineći je glatkom na dodir.

Prednosti upotrebe retinola

Lokalna primena vitamina A u obliku retinola ima sledeće prednosti:

  • Zbog sposobnosti međućelijske komunikacije, retinol poboljšava i reguliše veličinu pora koje postaju sve manje
  • Sprečava nastanak bora zbog svog minimalizujućeg efekta, ali i izravnjava postojeće fine linije i bore
  • Posvetljuje umornu, beživotnu kožu pilingom koji se obavlja na ćelijskom nivou, što rezultira svetlijom i glatkom novom kožom
  • Regulišite stanje masne kože i smanjuje lučenje sebuma
  • Posvetljuje tamne starosne fleke, sunčane pege i hiperpigmentacije i vremenom ujednačava ten

retinol podmlađuje kožuRetinol utiče, odnosno menja ponašanje ostarelih ćelija pretvarajući ih u mlađe Foto: Shutterstock

Kada treba započeti korišćenje retinola?

Kao redovan deo nege kože, retinol se preporučuje ženama od 30 godina – tri do četiri puta nedeljno. Tokom četrdesetih, svaka druga noć je korisna, a tokom pete i šeste decenije života, ali i kasnije, retinol treba koristiti svakodnveno ili bar pet puta nedeljno.

Neželjeni efekti retinola

Poznat kao sastojak koji je nestabilan u kozmetičkim formulama retinol zahteva da sa njim budete prilično obazrivi pri korišćenju. On jeste moćan sastojak, ali može da prouzrokuje crvenilo ili ljuštenje kože, može da je isuši ili izazove iritacije. To se dešava ako se prebrzo uključi u režim nege kože ili ako se koristi prečesto. Reakcije kože na retinol nisu neuobičajene jer, obično je potrebno malo vremena da se koža prilagodi novom sastojku. Dermatolozi savetuju da retinol počnete da uvodite u rutinu nege tako što krećete da ga koristite noću, jednom ili dva puta nedeljeno, u zavisnosti od toga kako koža reaguje. Ukoliko nema burnih reakcija kože postepeno se uvećava doza retinola. U slučaju pojave crvenila ili ljuštenja/perutanaj kože, retinol treba koristi jednom nedeljno. Ako proizvod sa retinolom, kremu ili serum, koristite u kombinaciji sa drugim preparatima potrebno je da retinolu date „fore“ od bar 20 do 30 minuta kako bi ga koža upila. Tek nakon toga nanesite drugi preparat koji koristite. Retinol je veoma nestabilan na svetlosti i vazduhu, tako da kada otvarite ambalažu njegova početna koncentracija, a time i „moć“, brzo se gubi. Znači – čuvajte ga na tamnom mestu, dobro zatvorenog u svojoj ambalaži.

Retinol „ne voli“ sunce, a ni trudnice

Retinol pojačava osetljivost kože na sunce i može izazvati probleme ako niste dovoljno obazrivi. Ukoliko ste prethodne noći koristili uljani koncentrat retinola, sutradan ni slučajno ne smete da izađete iz kuće bez zaštitnog faktora na licu. Zbog ovakve reakcije nije preporučljivo retinol koristiti tokom dana. Žene koje planiraju trudnoću ili su saznale da su ostale u drugom stanju, retinol ne bi trebalo da koriste, ili bi trebalo da prekinu tretman. Ova preporuka proizašla je iz istraživanja koje je pokazalo da su neki retinoidi imali štetne neželjene efekte za trudnice, uključujući i pobačaj.

Kao stvoren za kožu sa aknama

Zbog svog moćnog svojstva obnavljanja ćelija retinol može biti neverovatno koristan za osobe koje imaju problem sa aknama. S obzirom na to da pomaže u normalizaciji ćelijskog prometa i ima piling efekat koji sprečava začepljenje pora i stvaranje bubuljica, mitesera i cista, retinol je više nego poželjan za negu aknozne kože. Za tinejdžere koji pate od teških akni, uvek je potrebno posavetovati sa dermatologom i paziti da se retinol ne meša sa drugim sastojcima koji bi mogli da izazovu nežljene reakcije.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo