Naslovna / Lepota

Koliko često i kako pravilno da PERETE SUNĐERE za šminkanje

Piše: I. V.|10:00 - 25. 12. 2020.

Sve beauty alatkice traže redovno pranje, posebno makeup sunđeri kao idealna sredina za razvijanje bakterija u vrlo kratkom roku

makeup sunđer šminka Neočišćen sunđer za šminku može postati leglo bakterija Foto: Schutterstock

Sunđeri za šminkanje vrlo su praktični za nanošenje šminke, a posebno za postizanje prirodnog izgleda  kože, ali su i veoma opasno leglo bakterija. Da ne biste došli u situaciju da vam po licu izađu bubuljice ili se pojavi neka iritacija, sunđere morate redovno da perete – svaki drugi dan, a osobe sa aknama i svaki dan.

Sunđeri su leglo bakterija

Bakterije na njima veoma se brzo razvijaju jer im pogoduje vlažna sredina, posebno kada sunđer koristite za nanošenje tečnog pudera, na primer. Tada na površini, ali i unutar sunđera, ostaju nakupljena ulja, voda, esencije kojima je proizvod obogaćen, biljni sirupi, silikoni… Razmnožene bakterije na taj način lako se skupljaju i na ostalim beauty alatkama kao što su četkice ili trupferi za preparate u prahu.

Dovoljan i tečni deterdžent

Često i dobro pranje sunđera spasiće vas od neželjenih infekcija na koži, a šminka će svakako izgledati lepše na licu. Za održavanje higijene makeup sunđerčića ne treba vam ništa specijalno i ništa skupo. Ukoliko nemate specijalno formulisane preparate za pranje alata za šminkanje, dovoljan će bi i tečni sapun.

Izbegavajte mirišljave sapune

Hemičari preporučuju da za pranje sunđera koristite deterdžent za sudove, ali onaj bez mirisa. A zašto bez mirisa? Glavni razlog zbog kojeg treba da izbegavate mirišljavi sapun ili deterdžent je taj što se molekuli mirisa mogu vezati za sunđer i ostati u njemu. Kada sledeći put koristite taj isti sunđer, miris koji je ostao u njemu može da se prenese na kožu ili na šminku. Može se čak pretvoriti u miris koji vam uopšte neće prijati. A dešava se i da zaostali miris u sunđeru počne hemijski da reaguje sa ostalim sastojcima šminke i tako izazove neželjene reakcije na koži.makeup sunđer šminkaMirišljave sapune ne koristite za pranje Foto: Schutterstock

Blagi dečji šamponi i kupke – može!

Mirisni sapuni, zajedno sa toplom vodom, na „oko“ dobro operu sunđer, ali dermatolozi kažu da mogu da iritiraju kožu. Dešava se da se koža ospe i pojave se kontaktne alergija. Zato se kao alternativa mirišljavim ili bezmirisnim sapunima preporučuju sredstva za pranje nešto blažih formula – na primer dečji šamponi ili kupke. Kada birate sapun za pranje makeup sunđera tražite onaj koji ne sadrži sulfate, jer i sulfati mogu da iritiraju kožu.

Stisni, isperi, stisni, isperi…

Sunđer perete tako što ga prvo dobro nakvasite toplom/vrućom vodom. Zatim na njega nanesete malo izabranog  sapuna. Tako natopljen sunđer stiskajte u šaci kako bi deterdžent prodro u unutrašnjost. Kada pena počne da se stvara sunđer ispirajte pod mlazom vode. Ako je upio baš mnogo šminke, sapun možete naneti i dva ili čak tri puta.
Sve dok pena koja nakon stiska izlazi iz sunđera u sebi sadrži boju vašeg pudera, na primer, to znači da nije dobro opran. Zato postupak „stiskanje/ispiranje“ ponavljajte sve dok iz sunđera ne počne da izlazi čisto bela pena.

Sušenje na svetlu i vazduhu

Kada sunđer dobro operete i iscedite u šaci ostavite ga da se suši na sobnoj temperaturi. Ako imate nekoliko komada ovih beaty alatkica, oprane ih poređajte na suv frotir. Zimi ih možete staviti na radijator, ali prvo frotir preko njega, ili u blizini drugog izvora toplote. Leti ih ostaviti na terasi/u dvorištu, ali izbevajate da ih sušite direktno izložene suncu. Oprane sunđere nikako ne odlažite u kutiju, teglicu ili fioku, gde će, bez svetlosti i cirkulacije vazduha, ostati vlažan. Ako to uradite, takav sunđer možete da bacite.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo