Naslovna / Lepota

Vitamin C je ključ mladolikosti. Naučite da ga koristite pravilno

Piše: I. V. |7:00 - 16. 11. 2020.

vitamin C limun lice Vitamin C jedan je od najboljih sastojaka zaslužnih za zdravlje i lepotu kože Foto: Shutterstock

Vitamin C, poznat i kao L-askorbinska kiselina, jedan je od najboljih sastojaka zaslužnih za zdravlje i lepotu kože. Osim što se bori protiv starenja kože, vitamin C je i ključan faktor za održavanje mladolikog, blistavog tena, nežne i glatke kože. Veoma je efikasan antioksidans koji pojačava proizvodnju kolagena, vezivnog tkiva od vitalne važnosti za očuvanje mladolikosti kože i njene čvrstine. A, s druge strane, podstiče i sintezu kolagena i tako čuva elastičnost kože. Vitamin C deluje tako što ubrzava ćelijsku obnovu, odnosno jača ćelijski metabolizam – koža se lakše obnavlja i bori sa vidljivim znakovima umora. Dakle, ukoliko bore još uvek nisu vaš najvažniji problem, preporučuje se da ovaj vitamin uključite u svoju beauty rutinu.

Vitamin C ometa proizvodnju melanina

Istraživanja su pokazala da vitamin C ometa proizvodnju melanina zbog čega se smatra jednim od najefikasnijih sastojaka u borbi protiv hiperpigmentacije i ujednačavanja tena. Hiperpigmentacija – fleke od sunca, staračke pege i melazma – javlja se kada se melanin prekomerno proizvodi u određenim delovima kože. Čist vitamin C (u obliku askorbinske kiseline) u kozmetičkim proizvodima za izbeljivanje fleka zastupljen je u koncentraciji od 3 do 5 odsto, a ponekad i do 10 odsto.

Šta znači „nestabilan u vodi“

U svom čistom obliku, vitamin C nestabilan je u vodi. A šta to tačno znači? Kao vitamin koji je rastvorljiv u vodi, vitamin C mora odmah da se iskoristi jer se brzo razgrađuje. Na primer, ako napravite limunadu, odmah je popijte. Ne ostavljajte je „za kasnije“ jer u tom slučaju vaše telo neće osetiti neku veliku korist od ovog vitamina. Faktori koji utiču na stabilnost, odnosno povećavaju brzinu razgradnje vitamina C su – visoki pH, povišena temperatura, kiseonik i joni metala. Problem nestabilnosti vitamina C rešen je tako što su sintetisani njegovi derivati, i to poboljšane stabilnosti. A da bi derivati ispoljili svoje efekte na koži, moraju se pretvoriti u l-askorbinsku kiselinu.

Pazite kako koristite proizvode

Isto važi i za kozmetičke preparate za negu lepote. Kada otvorite proizvod sa vitaminom C, koji bi morao da bude u ambalaži nepropusnoj za svetlost i vazduh, čuvajte ga na tamnom i hladnom mestu i potrošite u tačno navedenom roku. Ako proizvođač za neki serum navodi da ciljano deluje na stres i smanjuje znakove starenja i umoran izgled u roku od 15 dana, to znači da proizvod treba potrošiti za tih 15 dana. Ukoliko započeti tretman prekinete posle četiri dana, na primer, vraćanje na isti proizvod posle mesec dana više neće imati nikakvog efekta. Čak i kada je preparat na osnovu roka i dalje siguran za upotrebu, otvoren pa ostavljen više nema iste prednosti.

Nedovoljne količine u ishrani

Kada se govori o vitaminu C, većini je prva asocijacija ishrana i efekti na imuni sistem. Međutim, iako je u vašoj ishrani vitamin C zastupljen u dovoljnim količinama, istraživanja su pokazala da nema garancija da on preko hrane direktno utiče na stanje kože. Zato se industrija lepote poslednjih godina usredsredila na formulisanje seruma, losiona, tonika… sa vitaminom C koji odlično prodire kroz slojeve kože kako bi se prednosti ovog sastojka iskoristile na najdirektniji način.

Vitamin C je bezbedan za većinu ljudi

Vitamin C bezbedan je za većinu tipova, odnosto stanja kože. Ipak, ne preporučuje se osobama sa veoma osetljivom, iritiranom i problematičnom kožom pod jakim upalama. Bez obzira da li je koža, normalna, suva, mešovita ili masna, većina ljudi može da koristi vitamin C tokom dužeg vremenskog perioda i da ne oseti nikakve neželjene reakcije. Naprotiv, najbrži i najvidljiviji efekti dobijaju se upravo nakon tretmana vitaminom C. Doslednost je ključna za maksimalan efekat vitamina C pa ga dodajte u svoju rutinu na način koji ima smisla za vas. Neki ga nanose ujutro kako bi iskoristili njegova UV zaštitna svojstva, dok drugi smatraju da najbolje deluje kao noćni serum. U slučaju da osećate iritaciju ili bilo kakvu nelagodnost na licu, prestanite sa korišćenjem proizvoda.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Djoja
12:22, 30. 06. 2021.
Odgovori

Volela bih da probam vitamin C kao kozmeticko sretstvo

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo