Naslovna / Lepota

Zašto je dobro da krema za lice sadrži niacinamid sastojak

Piše: I. V.|17:00 - 21. 10. 2020.

Danas veoma popularan aktivan sastojak niacinamid prija svim tipovima kože i ne opterećuje je

Niacinamid je oblik vitamina B3 Niacinamid je oblik vitamina B3 Foto: Shutterstock

Industrija lepote sve više stavlja naglasak na nove aktivne sastojke u proizvodima, a jedan od trenutno najpolurajnijih je niacinamid. Poznat i kao nikotinamid, niacinamid je oblik vitamina B3, esencijalnog hranljivog sastojka koji dokazano deluje na opšte zdravlje kože. Već neko vreme niacinamid se nalazi u vrhu top liste najpoželjnijih beauty sastojaka, a ako se pitate zašto – pa zato što ima sjajna svojstva. Danas se u kozmetičkim proizvodima najviše koristi za poboljšanje teksture kože, smanjenje vidljivosti proširenih pora i regulisanje lučenja sebuma.

Niacinamid je sastojak koji prija svim tipovima kože

Niacinamid je lagane strukture i kao takav je idealan sastojak dnevne kreme. Ne opterećuje kožu bez obzira na njeno stanje i spada u sastojke koji prijaju svim tipovima kože. Kada koži počne da slabi mogućnost stvaranja zaštitne barijere i kada počne da posustaje u sprečavanju prodora štetnih materija iz spoljašnje sredine, to stanje znači da joj je potreban niacinamid. On tada preuzima ulogu jačanja barijere kože. Kao aktivan sastojak širokog spektra dejstva, osim na opšte zdravlje kože i njen izgled, niacinamid utiče čak i na imunitet. Kako? Tako što pomaže u izgradnji keratina, vrste proteina koji održavaju kožu čvrstom i zdravom.

Niacinamid može da pomogne…

– Niacinamid može pomoći vašoj koži da razvije ceramidnu (lipidnu) barijeru, koja zauzvrat zadržava vlagu i sprečava dehidrataciju kože. Zbog ovog svojstva preporučuje se posebno osobama sa ekcemom, kao i osobama zrele kože
Utiče na smanjenje crvenila, zapaljenskih stanja i fleka na koži
– Smanjuje vidljivost proširenih pora tako što održava kožu glatkom i vlažnom, a ujedno ih čisti od nakupljenih nečistoća
Preporučuje se osobama sa masnom kožom jer reguliše lučenje sebuma koji proizvode lojne žlezde
– Štiti kožu od oštećenja na suncu jer niacinamid može da obnovi zdrave ćelije kože, istovremeno ih štiteći od oštećenja uzrokovanih ultraljubičastim zracima.
Leči hiperpigmentaciju. Istraživanja su pokazala da 5 odsto koncentracije niacinamida može biti delotvorna za posvetljavanje tamnih mrlja na licu tj. poboljšanje facijalnih hiperpigmentacija. Prednosti su se videle nakon četiri nedelje, a tretman ovim sastojkom vidljiv je u periodu ne dužem od dva meseca.
– Smanjuje vidljvost finih bora. Sprovedeno istraživanje takođe je otkrilo da je petoprocentna koncentracija niacinamida uticala na smanjenje vidljivosti fleka nastalih kao posledica oštećenja od sunca, a koje se pojavljuju kako starimo. Isto tako deluje i na fine linije i bore.
Povećava stvaranje kolagena, što posledično dovodi i do povećanja elastičnosti kože i smanjenja finih bora.
Štiti od oksidativnog stresa. Niacinamid pomaže u izgradnji ćelija u koži, istovremeno ih štiteći od „stresa“ iz okoline kao što su sunčeva svetlost, zagađenje i toksini.
Leči akne. Niacinamid je veoma zastupljen i kao tretman u lečenju teških akni, posebno onih upalnih oblika.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo