Naslovna / Lepota

Suva koža zahteva blaga sredstva za čišćenje, ona bez sapuna

Priredio/la: M. M.|13:00 - 20. 12. 2021.

Suvoj koži lica, na primer, ne prijaju baš svi sastojci iz kozmetičkih preparata, jer neki mogu i da pogoršaju stanje

suva koža Agresivni sastojci u sapunu mogu da uklone prirodna hidratantna svojstva kože lica Foto: Shutterstock

Suva koža može da postane dehidrirana jer joj nedostaje vlage, posebno tokom zime, tako da izgleda grubo i hrapavo, počinje da svrbi, da se ljuspa i sklona je crvenilu. Upravo takvo stanje zahteva poseban način čišćenja ovakve kože kako bi se uklonila šminka i ostale nečistoće sa lica, a koža postala meka i gipka, bez crvenila i zatezanja.

Uvek operite lice pre spavanja

Bez obzira koliko je koža suva, nežno čišćenje pred spavanje je neophodno. Šminka, krema za sunčanje, bakterije, mrtve ćelije kože, prljavština i masnoće se nakupljaju na licu tokom dana. Ove nečistoće mogu da se probiju u pore i da izazovu upalne procese na koži. Operite nežno lice bez trljanja kako bi se izbegla iritacija.

Suva koža traži sredstva za čišćenje bez sapuna

Agresivni sastojci u sapunu mogu da uklone prirodna hidratantna svojstva kože lica. Ovo može da izazove suvoću, iritaciju i upalu kože lica. Sredstva za čišćenje bez sapuna deluju na kožu na isti način kao i sapun, ali su napravljena od nežnih sastojaka, koji ne iscrpljuju masnoće iz kože.

Šta treba da sadrži sredstvo za čišćenje lica

Kada neko ima suvu kožu, treba da razmisli o korišćenju nežnog sredstva za čišćenje lica sa dodatkom hidratantnih sastojaka kao što su ceramidi, hijaluronska kiselina ili glicerin. Koža bi trebalo da bude meka i glatka nakon čišćenja. Ako sredstvo za čišćenje daje efekat koji kožu čini previše suvom, zategnutom ili iritiranom, pokušajte sa drugim čistaćem za lice. Izbegavajte sredstva za čišćenje sa salicilnom ili glikolnom kiselinom, ako imate suvu kožu.

Koje sastojke treba izbegavati u sredstvima za čišćenje lica

Pored toga što treba da se izbegavaju sapuni sa agresivnim sastojcima, potražite sredstvo za čišćenje lica koje ne sadrži mirise, boje ili alkohol. Izbegavajte antibakterijske sapune, koji mogu da isuše kožu. Pitajte svog lekara da li treba da koristite ili izbegavate sredstva za čišćenje sa pilingom. kao što je glikolna kiselina.

Kako voda deluje na suvu kožu

Tuširanje i kupanje daju koži neophodnu vlažnost, ali takođe može da ukloni prirodne masnoće sa nje. Vrela voda brže skida masnoće sa kože nego topla voda, zato, kada se umivate nemojte to da radite sa previše vrućom vodom. Dermatoloui preporučuju toplu vodu, znači ni hladnu, ni vrelu. Ako imate problem sa „zimskim svrabom“ ograničite se na jedno kratko „pet minuta“ tuširanje toplom vodom.

Piling suve kože

Pilingom se uklanjaju mrtve ćelije sa površine kože i omogućava se hidrantnim kremama da lakše prodru u kožu. Abrazivni piling može da ošteti suvu kožu, pa se upotreba pilinga ne preporučuje više od jednom nedeljno. Preskočite pilinge sa voćnim kiselinama, koje mogu da budu jake. Umesto toga, probajte onaj sa enzimima pirinča ili papainom. Ovi sastojci su blagi za lice.

Kako se čisti suva koža

S obzirom na to da se lice čisti rukama, uvek prvo treba oprati ruke. Zatim se ruke i lice navlaže mlakom vodom. Nemojte da se brinete da li ste koristili dovoljno vode da bi napravili veliku penu. Blaga sredstva za čišćenje lica možda neće mnogo peniti. Obično u sebi nemaju sastojak koji „pravi“ penu. „Više“ nije bolje kada je u pitanju pranje suve kože. Stisnite samo četvrtinu količine sredstva za čišćenje u dlan i ravnomerno ga nanesite na lice. Zatim ga nežno umasirajte u kožu vrhovima prstiju, kružnim pokretima. Budite posebno nežni oko očiju. Zapamtite – ne trljajte kožu, čak ni prstima.

Kako se suši suva koža

Koristite samo nežni pamučni peškir. Blago tapkajte kožu lica. Ne, nikako da se koža trlja jer mogu da se naprave ogrebotine koje mogu da dovedu do iritacija i upale. Ideja je da koža ostane malo vlažna da bi se hidrantna krema koja se nanosi posle čišćenja lakše „vezala“ za kožu.

Suva koža voli hidratantne kreme

Hidrirajte kožu dva do tri puta dnevno. Pridržavajte se pravila od 3 minuta: nanesite hidratantnu kremu u roku od 3 minuta nakon noćnog čišćenja i jutarnjeg ispiranja. Kreme i ulja imaju bolje dejstvo od losiona za suvu kožu. Humektanti, kao što su glicerin i propilen glikol, „uvlače“ vodu u spoljašnji sloj kože. Emolijensi – poput petrolatuma, lanolina, mineralnog ulja i dimetikona – čuvaju vodu u koži formirajući sloj na njenoj površini. Sredstav koja povećavaju vlažnost poput vazelina deluju kao zaštitna barijera i zadržavaju vlagu, oni su jedan od najboljih tretmana za suvu kožu.

Koje komponente treba izbegavati u kremama za hidrataciju

Hidratantna krema treba da bude bez mirisa. Neki sastojci, poput retinola, mogu da iritiraju osetljivu i suvu kožu. Testirajte hidratantnu kremu za lice tako što ćete prvo utrljati malu količinu kreme na podlakticu nekoliko dana. Ako peče, svrbi ili imate osećaj suvoće, nemojte koristiti kremu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo