Naslovna / Lepota

Urea je važan sastojak krema za negu suve kože tokom zime

Priredio/la: M. M.|13:00 - 20. 01. 2022.

Urea je humektant, a to znači da održava suvu kožu vlažnom izvlačeći vodu iz dubljih slojeva kože, a može da pomogne i u lečenju problema sa noktima

urea Krema sa ureom preporučuje se za negu suve kože, posebno tokom zimskih dana Foto: Shutterstock

Urea je jedan od glavnih sastojaka krema koje se koriste za lečenje suve, grube kože (ekcem, psorijaza, kurje oči i žuljevi), kao i nekih problema sa noktima – na primer, urasli nokti. Poznata je i kao keratolitik – sredstvo za odstranjivanje zadebljalih delova kože.

Šta je urea?

Urea je glavna komponenta urina sisara. Stoga nije iznenađujuće što se neki ljudi pitaju da li se urea u kozmetici koristi iz urina. U komercijalnoj kozmetici, urea se proizvodi sintetički u laboratoriji. Sintetička urea se takođe obično dodaje pekarskim proizvodima i vinima kako bi pomogla u fermentaciji.

Kako se koriste kreme sa ureom

Kreme sa ureom se koriste samo za spoljašnju upotrebu. Nanose se na kožu i na nokte. Trebalo bi izbegavati nanošenje na osetljiva područja kao što su oči, usne, sluzokoža usta/nosa i vaginalni/preponski deo, osim ako lekar nije propisao. Ponekad se savetuje da se tretirano područije prekrije zavojem ili gazom. Kreme sa ureom se nanose na obolelo mesto 1 do 3 puta na dan ili onako kako je propisao dermatolog. Kremu dobro utrljati na obolelo mesto i sačekati da koža upije svu količinu koja je naneta. Savet je da se krema nanosi nadole, u pravcu rasta dlačica i nežno umasirajte u kožu.

Da li urea ima neželjena dejstva

Vrlo su retka neželjena dejstva krema i mleka koja u svom sastavu imaju ureu. Može da se javi peckanje, svrab, crvenilo ili iritacija. Ako bilo koji od ovih neželjenih efekata potraje ili se pogorša, odmah bi trebalo da se obavesti lekar ili farmaceut. Veoma ozbiljna alegijska reakcija na ureu je retka. Međutim, odmah treba da se potraži medicinska pomoć ako primetite bilo kakve simptome ozbiljne alergijske reakcije, kao što su osip, svrab/otok (naročito lica/jezika/grla), teška vrtoglavica, otežano disanje. Urea takođe može da poveća apsorpciju nekih drugih sastojaka u proizvodu koji koristite. Ako ste osetljivi na drugi sastojak, urea može pogoršati vašu reakciju. Proizvodi sa ureom se generalno ne preporučuju deci mlađoj od 2 godine. Međutim, lekar može najbolje da vas posavetuje da li je krema sa ureom prikladna za dete.

Krema sa ureom održava kožu vlažnom

Prema istraživanju iz 2017. godine, ustanovljeno je da se suva koža može tretirati kremama ili losionima koje sadrže ureu. Urea je humektant. To znači da održava kožu vlažnom izvlačeći vodu iz dubljih slojeva kože. Urea je poznata kao keratolitički agens, što znači da razgrađuje proteinski keratin u spoljašnjem sloju kože. Ovo može pomoći u smanjenju nakupljanja izumrle, mrtve kože i pomaže kod ljuštenja ili perutanja kože. Kada ulazi u sastav krema za piling, urea se nalazi u koncentraciji od 10 procenata.

Urea poojačava dejstvo nekih lekova. U studiji objavljenoj 2013. godine pokazano je da urea pomaže nekim kortikosteroidnim i antigljivičnim kremama da lakše prodru u kožu. Studija iz 2019. godina je pokazala da urea poboljšava funkciju oralnih i lokalnih antigljivičnih lekova za onihomikozu koja je gljivična infekcija noktiju na nozi.

Za šta se koriste kreme sa ureom

Kreme i losioni sa ureom koriste se za lečenje raznih stanja povezanih sa suvom, grubom ili perutavom kožom. Obično se koristi za lečenje stanja stopala kao što su:

  • žuljevi
  • kurje oči
  • neki problemi sa noktima.

Kreme i losioni sa ureom korišćeni su kao uspešan tretman za:

  • suvu kožu
  • atopijski dermatitis (ekcem)
  • ihtiozu
  • kontaktni dermatitis
  • radijacioni dermatitis
  • gljivične infekcije noktiju
  • tinea pedis (atletsko stopalo)
  • keratozu pilaris
  • svrab kože
  • urasle nokti
  • žuljeve
  • kurje oko.

Procenat uree koji se koristi u proizvodima za negu kože

Proizvodi za negu kože mogu da sadrže od oko 2 do 40 procenata uree. Procenat koji treba da se koristi zavisi od stanja koje se leči.

Krema ili losion sa manje od 10 procenata uree – Proizvodi za negu kože koji sadrže manje od 10 procenata uree prvenstveno se koriste za hidrataciju kože. Krema koja sadrži nisku dozu uree može biti prikladna za lečenje suve kože ili stanja koja dovode do suve kože.

Između 10 i 20 odsto – Prema istraživanju iz 2018. godine, kreme i losioni koji u svom sastavu imaju više od 10 procenata uree imaju keratolitičko dejstvo, što znači da pomažu piling suve kože i kože koja se ljušti. Možete koristiti kreme sa 20 procenata uree za lečenje stanja kao što su:

  • žuljevi
  • ispucale pete.

Više od 20 procenata uree – Proizvodi uree sa koncentracijom većom od 20 procenata imaju najjače dejstvo pilinga. Proizvodi iz ovog asortimana mogu pomoći u lečenju gljivica na noktima i omekšati debele nokte.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo