Naslovna / Lepota

Kosa brže raste uz pomoć vitamina E

Priredio/la: S. M.|14:00 - 16. 12. 2021.

I kosa voli vitamine, i posebno joj je potreban onaj za brži rast, za jačinu, protiv ćelavosti…

kosa Kosa brže raste uz vitamin A Foto: SHutterstock

Kosa je mnogima znak zdravlja ili lepote, a da bi bila lepa i zdrava potrebni su joj vitamini. I ne samo vitamini. Kosi su potrebni različiti hranljivi sastojci da bi zdravo rasla.

Kosa zavisi od godina, genetike i hormona

Starost, genetika i hormoni takođe utiču na rast kose. Ipak, optimalan unos hranljivih materija je ključan. Za pravilan rast kose neophodni su određeni vitamini kao i neki hranljivi sastojci.

Kosa bolje raste uz pomoć vitamina A

Svim ćelijama je potreban vitamin A. To važi i za  kosu, najbrže rastuće tkivo u ljudskom organizmu. Vitamin A takođe pomaže kožnim žlezdama da stvore masnu supstancu zvanu sebum. Sebum vlaži kožu glave i pomaže u održavanju zdrave kose. Ishrana sa nedostatkom vitamina A može dovesti do nekoliko problema, uključujući gubitak kose. Ipak, nemojte preterivati sa unošenjem vitamina A.  Studije pokazuju da previše vitamina A takođe može doprineti gubitku kose.

Mleko, jaja i krompir su izvor beta-karotena koji se pretvara u vitamin A

Slatki krompir, šargarepa, bundeva, spanać i kelj su bogati beta-karotenom, koji se pretvara u vitamin A. Vitamin A  takođe se može naći u proizvodima životinjskog porekla kao što su mleko, jaja i jogurt. Ulje iz jetre bakalara je posebno dobar izvor.

Kosa je zdravija uz vitamin B

Jedan od najpoznatijih vitamina za rast kose je vitamin B koji se zove biotin. Studije povezuju nedostatak biotina sa gubitkom kose kod ljudi. Prirodno se javlja u širokom spektru namirnica.  Za sada se ne zna da li je biotin efikasan za rast kose kod zdravih osoba. Vitamin B pomažu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, koja prenose kiseonik i hranljive materije do kože glave i folikula kose. Ovi procesi su važni za rast kose.

Vitamin B prisutan u mesu i plodovima mora

Vitamine B možete dobiti iz mnogih namirnica. Neka od njih su:

  • integralne žitarice
  • bademi
  • meso
  • riba
  • plodovi mora
  • tamno, lisnato zeleno povrće.

Pored toga, životinjska hrana je jedini dobar izvor vitamina B12. Dakle, ako ste vegetarijanac ili praktikujete vegansku ishranu, razmislite o uzimanju suplemenata.

Vitamin C stvara kolagen

Oštećenje slobodnih radikala može blokirati rast i uzrokovati starenje vaše kose. Vitamin C je snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti od oksidativnog stresa izazvanog slobodnim radikalima. Pored toga, vašem organizmu je potreban vitamin C da bi stvorio protein poznat kao kolagen. Kolagen je važan deo strukture kose. Vitamin C takođe pomaže vašem telu da apsorbuje gvožđe, mineral neophodan za rast kose. Jagode, paprike i citrusi su dobri izvori vitamina C.

Manjak vitamina D izaziva ćelavost

Nizak nivo vitamina D povezan je sa alopecijom, odnosno gubitkom kose. Smatra se da vitamin D igra ulogu u proizvodnji kose, ali većina istraživanja se fokusira na receptore za vitamin D. Stvarna uloga vitamina D u rastu kose je zasad nepoznata. Telo proizvodi vitamin D direktnim kontaktom sa sunčevim zracima. Dobri izvori vitamina D u ishrani su sledeći:

  • masna riba
  • ulje jetre bakalara
  • neke pečurke
  • obogaćena hrana.

Kosa brže raste uz vitamin E

Slično vitaminu C, vitamin E je antioksidant koji može pomoći u sprečavanju oksidativnog stresa. U jednoj studiji, osobe sa gubitkom kose doživele su povećanje rasta kose od 34 procenata nakon suplementacije vitaminom E tokom 8 meseci. Grupa koja je primala placebo imala je povećanje od samo 0,1 odsto. Seme suncokreta, bademi, spanać i avokado su neki od izvora vitamina E.

Gvožđe za jaču kosu

Gvožđe pomaže crvenim krvnim zrncima da prenose kiseonik do ćelija. To ga čini važnim mineralom za mnoge telesne funkcije, uključujući i rast kose. Nedostatak gvožđa, koji uzrokuje anemiju, glavni je uzrok gubitka kose. Posebno je čest kod žena. Namirnice bogate gvožđem su školjke, ostrige, jaja, crveno meso, spanać i sočivo.

Cink pomaže rad lojnih žlezda

Cink igra važnu ulogu u rastu i popravljanju tkiva kose. Takođe pomaže da lojne žlezde oko folikula rade ispravno. Ćelavost je čest simptom nedostatka cinka. Studije pokazuju da rešavanje nedostatka cinka suplementacijom može smanjiti gubitak kose povezan sa nedostatkom cinka. Ne bi se smelo preterati sa uzimanjem suplemenata pa je ipak najbolje da cink potražite u namirnicima koje ga sadrže. Namirnice bogate cinkom su ostrige, govedina, spanać, pšenične klice, seme bundeve i sočivo.

Kosa stvorena od proteina

Kosa je skoro u potpunosti napravljena od proteina. Dovoljna potrošnja proteina je važna za rast kose. Studije pokazuju da nedostatak proteina može smanjiti rast kose, pa čak i dovesti do ćelavosti.

Kvalitetna ishrana za bolju kosu

Hrana je najbolji izvor vitamina koji su vam potrebni za rast kose. Ishrana zasnovana na namirnicama bogatim vitaminima i hranljivim materijama je blagodet i za vašu kosu. Naravno, uvek se oko svega što vam je nejasno konsultujte sa svojim lekarom ili nutricionistom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo