Naslovna / Lepota

Kako zimsko vreme utiče na rozaceu, psorijazu, ekcem i seboreični dermatitis

Priredio/la: M. M.|15:00 - 13. 01. 2022.

Koža kao najveći organ ljudskog tela prva je na udaru zimskog vremena, a hladan vazduh i vetar i suv vazduh u zatvorenom prostoru, stvaraju savršenu bazu za već obolelu kožu

zimsko vreme Foto: Shutterstock

Zimsko vreme, odnosno hladni, suvi zimski dani utiču na sve tipove kože. Ako već patite od nekog stanja, problema kože, važno je biti proaktivan kako bi se shvatilo kako zimsko vreme utiče na našu kožu. Evo nekih uobičajenih stanja kože, kako zimsko vreme utiče na njih i kako najbolje kontrolisati simptome.

Kako zimsko vreme utiče na rozaceu

Rozacea je hronično stanje koje uzrokuje upalu i crvenilo kože lica tokom dužeg vremenskog perioda. Tokom zimskih meseci koža je posebno osetljiva zbog niskih temperatura, vetra i hladnoće. U tom periodu je poželjno da se koža dodatno zaštiti. Nošenje šala je odlična ideja, jer sa šalom možete da pokrijete nos i obraze dok idete na posao ili u šetnju. Važno je da ispoštujete sve preporuke lekara za lečenje rozacee. Ako se pojavi intenzivnije crvenilo dodajte bogatu hidrantnu kremu i razgovarajte sa dermatologom o uvođenju novih dodatnih proizvoda za negu kože lica.

Psorijaza ne voli zimsko vreme

Psorijazi nikako ne prija zimsko vreme jer nema sunčeve svetlosti. Fototerapija i provođenje vremena na suncu su uobičajeni tretmani psorijaze. Psorijaza se prepoznaje po crvenim flekicama (mrljama) koje se ljuspaju i svrbe i mogu da se jave na različitim delovima tela. Smanjen intezitet sunčeve svetlosti tokom zimskog perioda može da pogorša stanje kože. Fototerapija se preporučuje tokom zime da bi se nadoknadila sunčeva svetlost. Drugi razlog za intenziviranje psorijaze je nedostatak vlage u vazduhu. To je okidač da se aktivira suva koža. Način da vratite vlagu u vazduh je da koristite ovlaživač vazduha u svom domu, a kožu dodatno hidrirate odgovarajučim kremama, losionima ili balzamima.

Ekcem je češći zimi zbog promena temperatura

Ekcem se obično javlja kao crvena, iritirana i hrapava koža. Često svrbi i izaziva neprijatan osećaj na koži. Zimi se češće javljaju pojačani simptomi zbog naglih promena temperature. To se posebno dešava u zatvorenom prostoru kada se uđe posle šetnje tokom hladnog zimskog dana. Da biste izbegli reakciju koja može da izazove upalu kože, važno je da se reguliše temperatura stana što je moguće bolje.

Seboreični dermatitis pogoršava suv vazduh

Slično peruti, ali sa ozbiljnijim nuspojavama, seboroični dermatitis izaziva crvenilo i ljuspanje na koži glave i tela. Međutim, za razliku od peruti, seboroični dermatitis može da se pojavi na telu gde god je prisutna dlaka (brada, obrve). Suv vazduh tokom zime može da pogorša stanje kože. Nemojte da koristite toplu vodu kada se tuširate. Koristite mlaku vodu kako se skalp kože glave ne bi upalio. Pokušajte da dodate ovlaživač vazduha u svoj dom tako da koža glave ostane hidrana bez dodavanja dodatnih proizvoda za kosu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo