Naslovna / Lepota

Koža starenjem doživljava promene, ovih 15 su najučestalije

Priredio/la: S. M.|13:00 - 01. 12. 2021.

Neke promene su potpuno bezopasne i estetske prirode, ali neke mogu biti i znak ozbiljnih oboljenja

koža Kontaktni dermatitis je bolno stanje praćeno svrabom, javlja se u dva oblika Foto: Shutterstock

Koža je najveći organ u ljudskom organizmu. Ipak, kako mi starimo stari i naša koža i doživljava razne promene. Neke su potpuno bezopasne i estetske prirode, ali neke mogu biti i znak ozbiljnih oboljenja.

Aktinična keratoza i crvenilo na koži

Ultraljubičasto svetlo od sunca ili iz veštačkih izvora, kao što je solarijum, izaziva ove podignute, koraste izrasline na koži. Pojaviće se verovatno više od jedne izrasline. Većina postaje crvena, ali neke mogu biti žute ili ružičaste. Obratite se svom lekaru ako ih uočite. Mogu se pretvoriti u rak ako se ne leče. Lekar može propisati kremu, ukloniti ih operacijom, zamrznuti ili spaliti.

Seboreična keratoza

Ove preplanule ili smeđe mrlje mogu se pojaviti skoro bilo gde na vašem telu, posebno nakon srednjih godina. Verovatno ćete ih imati više od jedne. One su bezopasne, ali mogu izgledati kao izrasline prekancera ili čak kao rak kože, pa zamolite svog lekara da ih proveri. Većini osoba nije potrebno lečenje, ali lekar ih može ukloniti ako vam smetaju ili da izvrši test na ćelije raka.

Koža puna staračkih pega

Takođe se nazivaju mrlje na jetri.  Ove male, tamne mrlje, često se pojavljuju na mestima koja privlače mnogo sunca, kao što su vaše lice, ruke, ramena i ruke. Oni su češći ako ste stariji od 50 godina, ali možete ih dobiti ako ste mlađi i provodite mnogo vremena napolju. Ne zahtevaju lečenje, ali vaš lekar može uzeti uzorak kako bi se uverio da nije rak. Mogu ih posvetliti proizvodima za izbeljivanje ili ih ukloniti ako želite. Da biste ih sprečili, koristite kremu za sunčanje i izbegavajte sunce.

Trešnja angioma ili crvene kvržice na koži

Iza naizgled lepog imena  kriju se male, crvene kvržice ili izrasline koje se  mogu pojaviti bilo gde na vašem telu. Najčešće su češće na grudima, stomaku i leđima ili blizu njih. Ne bole, ali mogu krvariti ako ih udarite ili izgrebete.  Vaš lekar ih može ukloniti laserom ako vam se ne sviđa kako izgledaju.

Papilomi ili viseće bradavice na koži

Papilomi se još nazivaju i viseće bradavice. Lako se prepoznaju i lako su uočljivi jer vise na tankoj kožnoj peteljci. Obično se pojavljuju na grudima, leđima, vratu, pazuhu ili oko prepona. Nisu opasni, ali mogu se iritirati ako se odeća ili nakit trljaju o njih. Mogu se ukloniti tako što se odseku, zamrznu ili spale električnom strujom ili laserom.

Koža može da požuti od  solarne elastoze

Dugotrajno oštećenje od sunca može da požuti vašu kožu i izazove izbočine i duboke izbočine. Utiče na ljude svih tonova boje kože, ali je očiglednije na svetloj koži. Sunce utiče samo na gornji sloj kože, ali duvanski dim uzrokuje oštećenja dublje. Ukoliko imate stanje solarne alestoze nemojte pušiti. Klonite se sunca ili učinite sve što možete da se zaštitite od sunčevog zračenja.

Proširene vene

Oslabljeni krvni sudovi mogu početi da otiču i uvijaju se ili da postanu  izbočeni. Uglavnom se pojavljuju na nogama i stopalima. Obično ne signaliziraju ozbiljan problem, ali mogu biti povezani sa upaljenim venama koje dovode do površinskih krvnih ugrušaka. I često se oseća bol. Vaš lekar vam može dati par kompresionih čarapa da biste povećali pritisak i pomogli da ih se rešite. Ako to ne uspe, može se obaviti manja operacija.

Ispucale vene kao paukova mreža na koži

Ovi mali snopovi slomljenih krvnih sudova poput pauukove nreže.  često iskaču na nogama, gležnjevima, stopalima, a možda čak i na licu. Uzroci uključuju promene hormona ili povredu. Oni ne ukazuju na veliki zdravstveni problem ali može doći do upale. Isprobajte uske kompresijske čarape da biste ih stisnuli. Ako to ne pomogne, vaš lekar može predložiti manju hiruršku proceduru.

Svrab kože

Koža sa godinama postaje suva. To može izazvati svrab. Obratite se svom lekaru ako traje duže od 2 nedelje ili pokriva vaše telo. To može biti znak nečeg ozbiljnijeg kao što je bolest bubrega, nedostatak gvožđa, štitne žlezde ili problemi sa jetrom. Doktor će vas pregledati i možda će vam uzeti krv kako bi otkrio uzrok i šta je najbolje za lečenje.

Ulcers nogu

Problemi sa protokom krvi olakšavaju povredu kože na vašim potkolenicama i stopalima. Ako bakterije uđu u oštećenu kožu, čitavo područje može da se inficira. Ako imate zdravstveno stanje kao što je dijabetes zbog kojeg se oporavljate, možete završiti sa otvorenom ranom ili čirom. Lekar će održavati ranu čistom i u većini slučajeva vršiti pritisak na to područje. Možda će vam biti potrebna operacija ako čir ne nestane.

Kontaktni dermatitis

Ovo bolno stanje praćeno svrabom, javlja se u dva oblika:

Alergičnom – Nakon što dodirnete nešto poput lista otrovnog bršljana ili koristite mirisni proizvod za pranje veša.

Nadražujućem – To je rezultat stvari koje smetaju vašoj koži kao što je vlaga. Pomislite na ispucale usne ili pelenski osip na bebi Kako starite, stanje vaše kože možda neće dobro reagovati na normalne tretmane. Lekovite kreme koje koristite za probleme kože povezane sa godinama takođe mogu izazvati reakciju. Vaš lekar će otkriti uzrok kako biste to mogli da izbegnete i verovatno će vam prepisati lekove za ublažavanje svraba.

Tanja koža lakša za modrice

Kada sitni krvni sudovi blizu površine vaše kože popucaju, javlja se modrica. Kako starite, vaša koža postaje tanja i gubi masnoću, što može učiniti da lakše dobijete modrice. Obično nema razloga za brigu, ali to može biti znak nečeg ozbiljnijeg. Neki lekovi za razređivanje krvi takođe mogu izazvati veće modrice, pa obavestite svog lekara o svim lekovima koje uzimate.

Bore znak starosti kože

Bore će se pojaviti kako starite, ali možda ćete moći da usporite proces zdravom hranom, puno sna i redovnim vežbanjem. Zaštitite se od sunca i pazite na jake sapune koji uklanjaju prirodna ulja sa kože. Nemojte pušiti, to ih pogoršava. Bore nisu štetne, ali većina ljudi ih ne voli, prventsveno iz estetskih razloga. Hemijski piling, injekcije, laserski tretmani i hirurška intervenci mogu biti neka od rešenja.

Opuštena koža

Prva mesta na kojima primetite opuštenu kožu su često vaša vilica i vrat. Možda ćete čuti da se kolokvijalno naziva „ćurećom kožom“. Krema za sunčanje i hidratantna krema mogu pomoći. I vežbe za mišiće vrata, vilice i grla takođe mogu pomoći. Hirurgija i drugi tretmani mogu takođe pomoći.

Rak kože

Oštećene ćelije kože mogu rasti van kontrole i postati kancerogene. Jedan od glavnih uzroka je ultraljubičasto (UV) zračenje  od višegodišnjeg izlaganja suncu ili solarijuma. Međutim, rak možete dobiti i na mestima koja nisu bila izložena suncu. To znači da vaši geni takođe igraju ulogu. Vaš lekar može lečiti kancerozne lezije kremama, injekcijama, pilulama, operacijama, laserskim tretmanima ili terapijom zračenjem. U zavisnosti od vrste raka kože, možda će vam trebati i hemoterapija ili druge vrste lečenja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo