Naslovna / Lepota

Lak za nokte može da se skine i bez acetona

Priredio/la: Ma.R.|13:00 - 02. 11. 2021.

Ako lak uklanjate sredstvima bez velike količine hemikalija koja je prisutna u acetonu, ujedno ćete ih bolje negovati i zaštititi

lak z anokte- skidanje bez acetona Ukoliko imate vremena lak z anokte možete da skinete i nekim prirodnim namirnicama Foto: Shutterstock

Popularna sredstva za uklanjanje laka sa noktiju, najčešće na bazi acetona, brzo i efikasno skidaju lak, ali su, kažu kozmetičari, suva, oštra i ipak oštećuju nokatnu ploču. Predlažemo vam nekoliko alternativnih metoda skidanja laka koje su efikasne, ali će vam biti potrebno malo više vremena i strpljenja. Pre svake od ovih ideja koje su efikasne, potopite nokte u toplu vodu i držite ih tako petnaestak minuta.

Alkohol ili sredstvo za dezinfekciju

Neka istraživanja kažu da su alkohol ili sredstvo za dezinfekciju ruku možda i dva najbolja načina za uklanjanje laka. Nanesite malu količinu na tupfer od vate i stavite je na nokat, pošto ste nokte držali u toploj vodi. Ostavite da odstoji desetak sekundi uz nežno trljanje napred – nazad. Trebalo bi da se lak skine prilično brzo. Pojedinci su eksperimentisali i sa parfemom koji sadrži visok procenat alkohola, ali je za ovu proceduru potrebna veća količina, uz rizik da vam čak i prijatnog mirisa koji volite, ipak bude previše.

Sirće i sok od pomorandže

Pomešajte sok od pomorandže sa običnim belim sirćetom i dobićete još jedno moguće rešenje za uklanjanje laka sa noktiju. Procedura je ista kao i sa alkoholom ili dezinfekcionim sredstvom (topla voda, natapanje tupfera, 10 sekudni držanje na noktu, nežno trljanje dok lak ne omekša). Povucite onda tupfer i uklonite lak.

Limun

Neki kozmetičari tvrde da lak sa noktiju može da ukloni i običan limun. Stavite isečenu krišku ili limunov sok na nokte i ostavite da odstoji dok lak ne omekša, a onda ga uklonite.

Lak za kosu

Da li je tvrdnja da lak za kosu skida lak za nokte – mit ili istina? Kažu – istina je, ali samo ako se radi o aerosolnom laku. Jednostavno ga naprskajte na pamučni tupfer ili komad vate, pa skinite lak sa nokta. Zanimljivo je da lak za kosu možete da iskoristite kao pomoć ako prospete lak za nokte tako što on će „podići“ prosuti lak za nokte sa tepiha ili neke druge tkanine bez razlivanja u tkanje.

Sredstva za uklanjanje na bazi soje

Ulja na bazi soje imaju svojstva rastvarača, iako takođe imaju nešto sporije dejstvo. Zbog toga spadaju u lakše, „lajt“ opcije. Možda ćete morati da sačekate i do 45 sekundi nakon nanošenja sredstva za uklanjanje laka na bazi soje sa nokta, pre nego što pristupite skidanju laka tupferom.

Nega noktiju nakon uklanjanja laka ovim metodama

Nakon što ste skinuli lak prema odabranoj metodi, poklonite još malo pažnje noktima. Alkohol i dezinfekciono sredstvo dehidriraju kožu ruku, pa ih onda „nahranite“ nekim uljem, koje ste već isprobali i koje vam odgovara. Ne zaboravite da vam za negu bilo kog dela tela nisu po svaku cenu potrebni skupi i brendirani proizvodi – hidratacija je jedno od prvih pravila za lepo i zdravo telo, kosu, nokte i usne, zbog toga unosite dovoljno vode svakog dana, uz dodatne metode održavanja vlažnosti i hidratacije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo